Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Uusperheitä on Suomessa jo yli 50 000 ja määrä kasvaa jatkuvasti. Lue asiantuntijan neuvot, kuinka uusperhe kasvaa yhdeksi yksiköksi, meidän perheeksi.

1 Suomessa on yli 50 000 uusperhettä. Miten uusperhe kasvaa yhtenäiseksi yksiköksi, pari- ja perhepsykoterapeutti Vuokko Malinen?

Uusparin haasteena on muodostaa suhteestaan ydinyksikkö, joka huolehtii siitä, ettei kotiin synny ”puolueita” biologian mukaan. Haasteita riittää ja ne tulevat usein yllätyksenä. Erot uusparisuhteissa ovat yleisempiä kuin ensimmäisistä liitoista.

Väitöksessäni tutkin 65 uusparin kokemusten avulla, voidaanko uusperheen ongelmia ehkäistä. Testasimme jo ennestään ensisuhteen kursseilla käytettyä kehrämallia sovellettuna uuspareihin. Tuloksia kahden päivän kurssilla syntyi: parit kokivat, että vanhemmuuden ongelmat vähenivät ja uusparisuhteen toimivuus parani merkitsevästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Mitä uusparien kurssilla opetellaan?

Ensimmäisenä päivänä vahvistetaan parisuhteen positiivista pohjaa, toisena harjoitellaan ristiriitojen käsittelyä ja tunteensäätelytaitoja ainoastaan oman puolison kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parisuhde perustuu puolison kunnioitukseen ja arvostukseen. Parisuhteeseen pitää mahtua kaikkia tunteita ja niitä on saatava ilmaista turvallisesti.

Rakentavaan riitelyyn kuuluu negatiivisten tunteiden säätely ja sellaisten kompromissien teko, joissa molemmat voittavat. Oikeanlainen riidan jälkipuinti on a ja o riitelyssä, se tulisi olla jokaisen parin käytössä. Jos negatiiviset tunteet eivät vapaudu suhteessa niin seksuaalisuuskaan ei vapaudu.

Uuspareille suunnattuja kursseja voi kysyä Väestöliitosta ja Suomen Uusperheiden liitosta.

3 Mitä keinoja perheytymiseen suositellaan?

Uusperhe kestää ja toimii parisuhteen varassa. Siksi on tärkeää, että pari saa rakastua rauhassa. Yhteen muuttamista ei tulisi kiirehtiä. Toisen toiveisiin tutustumiselle tulee antaa aikaa ennen kuin uusi arki vie mukanaan.

Säännölliset perhepalaverit auttavat: niissä luodaan yhteiset säännöt ja pidetään kaikki selvillä toisten menemisistä.

Yhteistä aikaa tarvitaan sekä parina että perheenä. Kiintymyssuhteet ja me-henki eivät synny siinä hetkessä, kun muutetaan saman katon alle. Uuden yhteisen historian luomisessa ensimmäinen vuosi on tärkeä. Uusperheellä on hyvä olla joku yhteinen juttu, esimerkiksi kaikkia innostava harrastus.

Vanhemman kannattaa myös nostaa lasten kuullen uusi puoliso rinnalleen toiseksi vastuulliseksi aikuiseksi,

4 Miten lievittää mustasukkaisuutta uusperheessä?

Uusperheessä joku tuntee joka tapauksessa olonsa ulkopuoliseksi, siksi mustasukkaisuutta kannattaa opetella sanoittamaan. Mustasukkaista tulee ymmärtää ja osoittaa hänelle välittämistä kyselemällä, mistä hän kokee jäävänsä paitsi.

Puolisoiden lisäksi myös vanhemmalla ja lapsella tulee olla ennalta määritelty kahdenkeskinen aikansa. Ei-biologinen vanhempi tarvitsee hänkin lapsen kanssa oman aikansa, joka luo ja lujittaa tunnesuhdetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla