Alkoholiriippuvuus horjuttaa itsetuntoa ja voi aiheuttaa epäluuloisuutta muita ihmisiä kohtaan. Ongelman ratkaisu kannattaa aloittaa päihteettömyydellä, psykologimme neuvoo.

Kuvittelen, että ihmiset puhuvat minusta pahaa. Olen eristäytynyt enkä luota ihmisiin. Tapaan ainoastaan poikaani, joskus äitiäni, siskoani ja äidin miestä. Olen alkoholisti, enkä pysty olemaan ihmisten kanssa tekemisissä selvin päin. Käyn A-klinikalla, mutta siitä ei juuri ole ollut hyötyä. Välillä kuvittelen olevani erittäin pätevä, joskus mitätön. Humalassa tunnen olevani kuin jumala – parempi kuin muut, kaikessa. Olen eronnut kirkosta ja pelkään, että jumala rankaisee minua siksi. Fyysisiäkin oireita on aika paljon, mutteivat ne tunnu juuri miltään tämän kaiken paskan keskellä. En edes tiedä mitä kysyisin: kuinka psykoterapiaa saa, kun en edes jaksa hakea sitä? TURO

Asiantuntija vastaa:

MAINITSET kysymyksessäsi useammankin pulman: alkoholiriippuvuuden, itsetunnon ailahtelun ja jonkinasteisen paranoidisuuden eli ylikorostuneen epäluuloisuuden muita ihmisiä kohtaan.

On hienoa, että tunnistat tällaiset ongelmat, sillä sen lisäksi, että jo yksin ne voivat olla hankalia, yhdessä esiintyessään ne helposti vielä ruokkivat toisiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ALKOHOLI muuttaa hetkellisesti tapaa, jolla ihminen kokee itsensä ja muut. Nousuhumalassa kokemus itsestä on tyypillisesti korostuneen myönteinen ja estojen kadottua ihmisten kanssa seurustelu voi tuntua tavallista mukavammalta ja sujuvammalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskuhumalassa ja krapulassa nämä vaikutukset haihtuvat ja voivat kääntyä jopa vastakkaisiksi.

Joskus runsaaseen alkoholinkäyttöön voi liittyä psykoottistasoista eli harhaajatuksina tai harha-aistimuksina ilmenevää vainoharhaisuutta.

Vaikka alkoholi kohottaa hetkeksi mielialaa, liikaa käytettynä se aiheuttaa monenlaisia haittoja.

Niinpä, kuten kenties olet ajatellutkin, kuvaamiesi vaikeuksien noidankehä on syytä pyrkiä katkaisemaan ennen kaikkea alkoholiongelmaan puuttumalla.

OLET OIKEALLA tiellä hakeuduttuasi avun piiriin. Kannattaa säilyttää usko muutoksen mahdollisuuteen. Vaikka vaikean päihderiippuvuuden voittaminen on usein vaikeaa, se ei ole mahdotonta.

Pohdit, miten voisit hakeutua psykoterapiaan.

Kysymyksesi perusteella on vaikea arvioida, olisiko psykoterapia sinulle sopiva hoitomuoto.

Päihdeongelman hoitoon psykoterapia ei aina sovellu siksi, että terapia edellyttää riittävää elämänhallintaa, kykyä työstää omia ajatuksia ja sitoutumista käynteihin.

Kannustaisin ottamaan asian puheeksi A-klinikalla ja pohtimaan siellä, oletteko kokeilleet kaikkia sinulle sopivia hoitokeinoja.

KESKUSTELUAPUA voi saada yksilökeskustelujen lisäksi erilaisista ryhmistä. Lisäksi hyödyksi voi olla lääkitys, joka joko estää alkoholinkäytön kokonaan tai opettaa mielen karttamaan alkoholia vähentämällä sen mielihyvää aiheuttavaa vaikutusta.

Joskus parhaaksi avuksi osoittautuu vertaistuki tai erilaisten vieroitushoitoklinikoiden tarjoama apu. Erilaisia keinoja ei tarvitse mieltää vastakkaisiksi tai vaihtoehtoisiksi, vaan ne voivat tukea toisiaan.

NÄIN ETEENPÄIN

➤ ÄLÄ LUOVUTA. Elämänmuutos on aina mahdollinen.

➤ OTA TILANTEESI puheeksi sinua auttavien henkilöiden kanssa.

➤ KOKEILE jotakin uutta apukeinoa.

➤ OTA KAIKKI sinulle sopivat keinot käyttöösi.

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Vierailija

Juuri sinun elämäsi tilanne vaatii psykiatrilla käyntiä ja sieltä saat lääkityksen. Joskus tabletteja joutuu ottamaan pitempiäkin aikoja. hyvän tuloksen saamiseksi kannattaa ottaa aika hyvälle psykiatrille, joka antaa reseptin. Lääke ei ole uuvuttava vaan antaa voimia nähdä asioita muulta taholta. Psykoterapeutti ei voi määrätä lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla