Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen koko nuoruuteni kärsinyt masennusjaksoista, joiden vuoksi kävin myös nuorisopsykiatrisella. Lopetin nuo käynnit, koska en kokenut saavani niistä mitään apua. Kieltäydyin myös lääkityksestä. Masennuksen lisäksi minulla oli ajoittain harha-aistimuksia ja -luuloja.
Nykyään koen vain ajoittain näkö- tai hajuaistiharhoja ja epäluuloista ajattelua. Tiedostan olevani vainoharhainen ja yleensä kykenen suhtautumaan omiin ajatuksiini kriittisesti. Kiinnitän kuitenkin esimerkiksi työssäni kohtuuttoman paljon huomiota muiden puheisiin ja usein uskon niiden kohdistuvan itseeni. Tämän vuoksi välttelen tiettyjä ihmisiä ja huonoina päivinä välttelen kaikkia sosiaalisia kontakteja.
Puheeni ja ajatukseni saattavat välillä olla niin sekavia, etteivät muut oikein tunnu ymmärtävän minua. Sanoja menee sekaisin ja saatan kesken lauseen alkaa puhua jostain muusta. Jotenkin en vain jaksa keskittyä. Jos nukun vähemmän kuin 7 tuntia, seuraava päivä on hankala. Olen huomannut myös outoja sattumia, sillä tv:stä kuulen ja lehdistä luen edellisen päivän ajatuksiani.
En tiedä oikein miten tai mistä voisin saada apua? Kammoan lääkäreitä ja terveydenhoitajia ja en mielelläni menisi heidän luokseen juttelemaan. Myös lääkkeisiin suhtaudun varauksella enkä halua olla mikään koe-eläin. Suurimman osan ajasta koen olevani kunnossa mutta ajoittain iskee sellaisia pahoja ahdistuksia, joista en meinaa selvitä.

Kuvaat hienosti kokemiasi oireita, joista olet ajoittain kärsinyt vuosikausia jo nuoresta iästä alkaen. Kuvaamasi oireet voivat joskus olla vähitellen alkavan psykoosin (esimerkiksi skitsofrenia) esioireita, jolloin tuon psykoosin kehittyminen voidaan estää joko pienellä annoksella psykoosilääkettä tai psykoterapialla, jossa ymmärretään oireidesi luonnetta ja niitä aktivoivia tilanteita.

Samalla lailla pieni annos psykoosilääkettä voi lievittää oireita laukaisevaa ja määrättyihin tilanteisiin liittyvää ahdistuneisuutta.  Harhaluuloiksi muodostuvat ajatukset ovat usein mielen yritys saada ”järkevä” selitys epämääräiselle ahdistukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kykysi kuvata oireitasi ja niiden luonnetta osoittaa, että voisit hyötyä suuresti niitä jäsentävistä psykoterapeuttisista keskusteluista. Sen edellytys on kuitenkin se, että löydät itsellesi psykoottisten oireiden työstämiseen perehtyneen, aidosti ymmärtävän psykiatrin tai psykologin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Erilaiset psykoottissävyiset kokemukset (kuten aistinharhat tai epäluuloiset harhaluulot) voivat olla luonteeltaan takaumia lapsuuden aikaisista traumaattisista kokemuksista. Ne tunkeutuvat mieleen tilanteissa, jotka tavalla tai toisella muistuttavat tuosta vanhasta ahdistavasta tilanteesta.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla