Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen masennuksen takia käyttänyt sulpiridi 100 mg/vrk kolmisen vuotta. Se ei ole parantanut mielialaani, joten päätin lopettaa lääkkeen käytön. Tein sen hyvin varovasti, noin kuukauden aikana. Pari viikkoa lääkkeen lopettamisen jälkeen minulle alkoi tulla oireita: jännitystiloja ja paniikkioireita, joita minulla ei ole ollut aikaisemmin. Koetin sietää niitä mutta neljän viikon jälkeen aloitin lääkkeen käytön uudelleen, ja oireet hävisivät.
Olivatko lääkkeen lopettamisen jälkeen ilmenneet oireet vierotusoireita ja onko minusta tullut lääkeriippuvainen? Joudunko vieroitusoireiden takia syömään lääkettä, jolla ei ole vaikutusta sairauteen, johon se on määrätty?

Lähes kaikkien psyykenlääkkeiden lopettamisen yhteydessä voi ilmetä 1–4 viikon ajan erilaisia lopetus- tai vierotusoireita etenkin, jos lääkettä on käytetty säännöllisesti useamman kuukauden ajan. Kuvauksesi perusteella sulpiridin lopettamisen jälkeen ilmenneet oireet ovat luultavasti vierotusoireita. Tähän viittaa se, että lopetusoireet olivat erilaisia kuin aikaisemmat oireesi, ja se, milloin ne alkoivat ja loppuivat.

Vierotusoireiden vuoksi lääkkeen käyttöä ei tule jatkaa kuukausikaupalla, jos lääke ei ole kohentanut mielialaasi. Sulpiridi on suhteellisen pitkäkestoinen lääke, jonka vuoksi sen lopettamisen yhteydessä ilmenevät vie­roitus­oireet ilmenevät vasta parin viikon kuluttua lääkkeen lopettamisesta ja saattavat kestää yli kuukaudenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun päätät seuraavan kerran lopettaa sulpiridin käytön, tee se vielä hitaammin ja odota oireiden häviämistä 2–3 viikkoa pitempään. Jos lopetusoireet ovat hyvin kiusallisia, voit lievittää niitä ottamalla pienen annoksen lääkettä ohimenevästi vain parin vuorokauden ajan. Joillakin potilailla masennuslääkkeiden lopetus­oireet voivat olla hyvin kiusallisia, jolloin lääkkeen annoksen alentaminen tulee tehdä tavallista hitaammin tai väitellen. Sulpiridi 50 mg on kapselimuodossa, joten sisällä olevan jauheen voi jakaa karkeasti kahteen osaan ja liuottaa veteen. Silloin annoksen pienentäminen käy tavallista hitaammin. Tällöin mahdolliset vierotusoireet ovat lievempiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On hyvä myös muistaa, että läheskään kaikilla potilailla ei ilmene vierotusoireita, jotka vaikeuttavat tarpeettomaksi osoittautuneen lääkkeen lopettamista.
 

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Marketta

Syöthän ravintolisiä?

B:eet
C-vitamiinia 500µg/vrk
D-vitamiinia 100µg/vrk
Magnesium (sitraattimuoto) 400µg/vrk
Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA)

mm. Citymarket ja iHerb myy edullisesti vitamiineja.

Ravinnosta ja ravintolisistä, joilla korjataan ravintoainepuutokset, jotka aiheuttavat myös aivojen toimintahäiriöitä ei saa kuitenkaan sellaisia voittoja kuin uusista synteettisistä lääkkeistä, joita lääketehtaat kehittelevät.

Serotoniinihypoteesi ei pidä paikkaansa, eikä masentuneilla ole havaittu serotoniinitason mataluutta ennen lääkitystä.

Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito on tehotonta, silti 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri kirjoittaa hanakasti lääkereseptin masentuneelle. Lääketeollisuuden napanuora lääkäreiden täydennyskoulutukseen on katkaistava. Vasta sitten voidaan järkevöittää masennuksen hoito.

Psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Pitäisi olla tieteellisesti perusteltua, että psyykenlääkkeiden käyttö on hyödyllisempää kuin ei-käyttö.

Vaadi päästä julkisella puolella terapiaan ja keskustelemaan. Psykiatrit ja yleislääkärit yrittävät painostaa ja mainostaa SSRI-lääkkeiden käyttäjäksi, mutta kannattaa pysyä lujana. Vaadi pelkkää keskusteluterapiaa ongelmiisi. 

Ja ennenkaikkea ravinnolla on todella suuri merkitys myös aivojen toimintaa ja tästähän löytyy tuhansia tutkimuksia. Kokeile ja hämmästy.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

Tiesithän, että psyykelääkkeet voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoillesi. Puhutaan iatrogeenisesta dementiasta tai laajemmin CBI:stä eli Chronic Brain Impairmentista. Muitakin termejä on käytössä. Saat lisätietoa nettihaulla. SSRI:t ovat myös todella koukuttavia vaikka osa pääseekin niistä eroon suhteellisen helposti. Arviot pahasti koukuttuneista vaihtelevat aina 20%:sta 60%:iin eli pimeässä pitkälti operoidaan. Tiedät vasta, kun lopetat -periaatteella.

SSRI-lääkkeillä ei kuitenkaan ole varsinaisessa merkityksessä juurikaan tekemistä masennuksen tai muunkaan psyykkisen "häiriön" hoitamisen tai parantamisen kanssa muuten kuin, että niitä siihen vaivaan annetaan. SSRI:t toimivat lamaamalla tunteitasi. Psykiatrit yleensä sanovat, että ne kaventavat tunnekokemuksia tai "leikkaavat huippuja pois". Siten menetät kykyäsi tuntea vahvoja tunteita tai jopa tunnekokemukset kokonaan. Ilmiöstä käytetään entisten käyttäjien keskuudessa nimitystä zombifioituminen ja seurannutta turtuneisuuden tilaan zombitilaksi. Tila vastaa kuulemma karkeasti lobotomiaa, joka tarkoittaa sitä, että sinulta katoaa tai madaltuu persoona ja ihmisyys. Jotkut pitävät seurannutta tunteettomuuden tilaa helpottavana, koska elämän asiat menettävät merkityksensä ja tunteita ei enää koe samalla tavalla. Pidemmän päälle hetkellinen siunaus muuttuu pysyväksi helvetiksi, koska tunteettomuus voi jäädä pysyväksi. Googleta esim. blunted affect tai frontal lobe syndrome niin saat paremman kuvan. Toinen hetkellinen reaktio mitä SSRI:stä monesti saa on pilvi, mutta se on usein vain hetkellinen (muutamia päiviä, viikkoja). Pilvi voi tulla myös paljon myöhemmin käytön jatkuessa, jolloin saat kuulla olevasi nyt "kaksisuuntainen". :) Ole varovainen kehen luotat ja tee oma tutkimustyösi.

Eli olethan varovainen, kun liikut psykiatrisessa maailmassa, ettet tietämättäsi vahingoita itseäsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla