
Olen 60 v. mies, olen juonut alkoholia 2–6 annosta joka päivä viisivuotisen työttömyyteni ajan. Mitä tapahtuu, jos lopetan alkoholinkäytön? Miten pitäisi lopettaa tai vähentää?
Et varmasti ole ainoa, joka pohtii samaa kysymystä jo senkin takia, että vuosikautiseen alkoholin "suurkulutukseen" liittyy kohonnut sairastuvuus. Vastaaminen kysymykseesi ei sen sijaan helppoa.
Alkoholin käyttösi ei vaikuta humalahakuiselta. Alkoholin käytöstäsi on työttömyytesi aikana tullut jokapäiväinen tapa. Tällainen tapajuominenkin voi muodostua pakonomaiseksi "addiktioksi", jota on vaikea vähentää tai lopettaa.
Pakonomaisen juomisen – tai syömisen, pelaamisen, ostelun, jne.– taustalla on ymmärrykseni valossa jokin mielelle sietämätön tunnetila, kuten merkityksettömyys, yksinäisyys, ilottomuus tai avuttomuus. Tällöin juominen tuntuu olevan ainoa keino vapautua edes hetkeksi ahdistavista tunteista.
Omalla kohdallasi vuosikautinen työttömyys on varmasti ollut syy arjen harmauteen. Eikä ole ihme, että suhteellisen vähäistäkin juomista voi olla vaikea vähentää.
Juomisen lopettamista voi seurata ahdistava masentuneisuus. Alkoholin käytön lopettamista voi vaikeuttaa myös tavanomaiset "krapulan" oireet, jotka viestivät elimistön soluihin kehittyneestä himosta. Pakonomaisen tapajuomisen vähentäminen tai lopettaminen on vaikeata kuitenkin ennen kaikkea edellä kuvatun "psyykkisen" riippuvuuden vuoksi.
Tapajuomista voi vähentää päättämällä olla kokonaan juomatta 1-2 päivänä viikossa, yhtenä viikkona joka kuukausi ja yhtenä kuukautena 1-2 kertaa vuodessa. Tällaiset raittiusjaksot helpottavat kieltäytymistä oluesta kaveriporukoissa, kun kyse on "vain" nenänvalkaisupäivistä.
Jos tällaiset raittiuspäivät tai -viikot onnistuvat helposti, alkoholin määrää voi vähentää siirtymällä ainakin osin alkoholittomien oluiden käyttöön, laimentamalla viini hiilihappoisella vedellä tai lisäämällä limsaa suhteessa viinaan drinkeissä.
Jos tapajuomisen taustalla on työttömyyden tai yksinäisyyden aiheuttama merkityksettömyys tai tyhjyys, alkoholin käytön vähentämisen tai lopettamisen edellytyksenä on useimmiten elämälle sisältöä antavan harrastuksen tai vapaaehtoistyön löytäminen. Luonnosta tai meditaatiosta löytyvä hengellisyys voi joillekin olla tie alkoholin käytön hallitsemiseen tai lopettamiseen.
Etenkin alkoholia päihteellisesti käyttäville alkoholin käytön vähentäminen ei useinkaan onnistu ilman raitistumista vähintään kuukausiksi. Tällöin raittiutta tukevat vertaisryhmät (AA, A-kilta) voivat olla ratkaiseva tuki. Läheskään kaikki eivät koe näitä vertaisryhmiä omakseen tai eivät halua asettaa päämääräkseen täyttä raittiutta. Olennaista on aina ongelman omakohtainen tiedostaminen ja tahto vapautua tavalla tai toisella ongelmasta.
Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.