alkoholin suurkulutus, alkoholismi, riippuvuus, addiktio
Kuva Shutterstock

Olen 60 v. mies, olen juonut alkoholia 2–6 annosta joka päivä viisivuotisen työttömyyteni ajan. Mitä tapahtuu, jos lopetan alkoholinkäytön? Miten pitäisi lopettaa tai vähentää?

Et varmasti ole ainoa, joka pohtii samaa kysymystä jo senkin takia, että vuosikautiseen alkoholin "suurkulutukseen" liittyy kohonnut sairastuvuus. Vastaaminen kysymykseesi ei sen sijaan helppoa.

Alkoholin käyttösi ei vaikuta humalahakuiselta. Alkoholin käytöstäsi on työttömyytesi aikana tullut jokapäiväinen tapa. Tällainen tapajuominenkin voi muodostua pakonomaiseksi "addiktioksi", jota on vaikea vähentää tai lopettaa.

Pakonomaisen juomisen – tai syömisen, pelaamisen, ostelun, jne.– taustalla on ymmärrykseni valossa jokin mielelle sietämätön tunnetila, kuten merkityksettömyys, yksinäisyys, ilottomuus tai avuttomuus. Tällöin juominen tuntuu olevan ainoa keino vapautua edes hetkeksi ahdistavista tunteista.

Omalla kohdallasi vuosikautinen työttömyys on varmasti ollut syy arjen harmauteen. Eikä ole ihme, että suhteellisen vähäistäkin juomista voi olla vaikea vähentää.

Juomisen lopettamista voi seurata ahdistava masentuneisuus. Alkoholin käytön lopettamista voi vaikeuttaa myös tavanomaiset "krapulan" oireet, jotka viestivät elimistön soluihin kehittyneestä himosta. Pakonomaisen tapajuomisen vähentäminen tai lopettaminen on vaikeata kuitenkin ennen kaikkea edellä kuvatun "psyykkisen" riippuvuuden vuoksi.

Tapajuomista voi vähentää päättämällä olla kokonaan juomatta 1-2 päivänä viikossa, yhtenä viikkona joka kuukausi ja yhtenä kuukautena 1-2 kertaa vuodessa. Tällaiset raittiusjaksot helpottavat kieltäytymistä oluesta kaveriporukoissa, kun kyse on "vain" nenänvalkaisupäivistä.

Jos tällaiset raittiuspäivät tai -viikot onnistuvat helposti, alkoholin määrää voi vähentää siirtymällä ainakin osin alkoholittomien oluiden käyttöön, laimentamalla viini hiilihappoisella vedellä tai lisäämällä limsaa suhteessa viinaan drinkeissä.

Jos tapajuomisen taustalla on työttömyyden tai yksinäisyyden aiheuttama merkityksettömyys tai tyhjyys, alkoholin käytön vähentämisen tai lopettamisen edellytyksenä on useimmiten elämälle sisältöä antavan harrastuksen tai vapaaehtoistyön löytäminen. Luonnosta tai meditaatiosta löytyvä hengellisyys voi joillekin olla tie alkoholin käytön hallitsemiseen tai lopettamiseen.

Etenkin alkoholia päihteellisesti käyttäville alkoholin käytön vähentäminen ei useinkaan onnistu ilman raitistumista vähintään kuukausiksi. Tällöin raittiutta tukevat vertaisryhmät (AA, A-kilta) voivat olla ratkaiseva tuki. Läheskään kaikki eivät koe näitä vertaisryhmiä omakseen tai eivät halua asettaa päämääräkseen täyttä raittiutta. Olennaista on aina ongelman omakohtainen tiedostaminen ja tahto vapautua tavalla tai toisella ongelmasta.
 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.