Hyötyajattelijalle toiset ihmiset ovat vain väline oman menestyksen saavuttamiseen. Valehtelukin on sallittua, jos siitä on hyötyä. Voiko heille pärjätä? Ja oletko itsekään rehellinen?

Etiikan asiantuntija Antti Kylliäinen pohtii työkseen, mikä johtaa hyvää elämään ja kouluttaa työyhteisöjä toimimaan paremmin. Rehellisyys on hänen mukaansa tärkeä hyve myös työyhteisössä, mutta se ei yksin riitä. On kysyttävä, mihin rehellisyydellä pyritään?

–Niin, suomalaiset ovat kyllä hyvin rehellisiä, mutta eivät erityisen hyväntahtoisia, Kylliäinen miettii.

Hyve ei ole hyve silloin, jos sitä käytetään ikävien asioiden aikaansaamiseen. Vaikka sen juoruamiseen, mitä työtoveri sanoi toisesta kahvihuoneessa. Se olisi rehellistä mutta ei hyveellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samoin kaverin käräyttäminen työajan lyhentämisestä voi olla hyve, jos se palvelee oikeudenmukaisuutta, mutta pahe, jos palvelee kostonhimoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun tällaisiin onglmiin törmää työpaikallaan, voi avuksi ottaa suhteellistamisen: mitä tapahtuisi, jos kaikki toimisivat näin. Pysyikö firma pystyssä?

Pienemmästä vilpistä voi puhua asianomaiselle, isommasta esimiehelle. Pään pistäminen pensaaseen ei vie asioita eteenpäin eikä päästä sinua pinteestä.

–Pienillä valinnoilla ja teoilla ihminen luo elämäänsä ja muuttaa maailmaa, Kylliäinen muistuttaa.

Onko bisnes vain bisnestä?

Entä jos työnantaja edellyttää, että tuotteen virheitä ei saa tuoda julki? Kauppaa ei synny, jos kaikki paljastuu? Tutkimus menestyy vain, jos tilastoja kaunistellaan? Tai työpaikalla pyörii niin monta valtapeliä, että on pelattava mukana?

–Onko työpaikka, jossa pärjää vain valehtelulla, työpanoksesi arvoinen? Antti Kylliäinen kysyy.

Moni vastaisi, ettei ole muuta mahdollisuutta. Bisnes on bisnestä ja jostain on leipä hankittava. Maailma on kova paikka.

–Totta. Maailma on joskus niin raaka paikka, että hyviä vaihtoehtoja ei ole. Mutta totuudesta ei kannattaisi koskaan luopua.

Et ole korvaamaton töissä

Antti Kylliäinen haluaa muistuttaa kokonaiskuvasta: Mihin käytät elämäsi? Mistä toivot itsesi muistettavan?

–Jos kuolet yllättäen, niin kahden viikon päästä paikkasi on työpaikalla korvattu. Mutta perheesi muistaa sinua aina.

–Olisinko 88-vuotiaana tyytyväinen elämääni, kun annoin kenkää 50 ihmiselle, myin yritykseni monikansalliselle yhtymälle ja nyt juon viiniä Thaimaassa? Lapseni eivät tunne minua, kun en ollut koskaan kotona, Kylliäinen vertaa.

Pohjimmiltaan rehellisyydessä on kysymys ihmiskuvasta ja maailmankuvasta.

–Me emme ole täällä yksin. Kuulumme aina johonkin porukkaan. Yksi etiikan peruskysymyksistä on se, miten voimme saada yhteistä hyvää kaikille.

Oletko itse oikeasti rehellinen? Tee testi!

  1. Kokeile yhden päivän ajan olla mahdollisimman rehellinen.
  2. Puhu vain ja ainoastaan totta joka tilanteessa.
  3. Tarkkaile sanomisiasi. Saatat huomata, ettei se niin helppoa olekaan.
  4. Edistyt jo paljon, jos huomaat, missä tilanteessa hätävalhe on lipsahtamassa suustasi.
  5. Muista, ettei ole vaarallista tehdä virheitä. On vaarallista tottua valehtelijaksi.

Asiantuntija: Antti Kylliäinen, eetikko, Lykeion Oy.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla