Stressiä ei voi eikä pidäkään välttää, koska silloin se vain pahenee. Keskittyminen purkaa stressiä. Sitä voi opetella vaikka puristamalla käsiä vuorotellen nyrkkiin ja rennoksi tai seuraamalla hengityksen kulkua. Kokeile rauhoittumisharjoitustamme!

Psykologi Mikael Saarisen mielestä vain elämänarvojen puntarointia helpottaa tilannetta.

Mikael Saarisen mielestä on mahdotonta yhtä aikaa täysillä menestyä työelämässä, elää perhe-elämää ja harrastaa monipuolisesti yksilölajeja.

– Kun toivomme elämämme muuttuvan rauhallisemmaksi, törmäämme väistämättä siihen mikä on meille tärkeää, mitä tavoitteita haluamme asettaa sen saavuttamiseksi ja mitä konkreettisia tekoja teemme  stressittömän elämän saavuttamiseksi, Saarinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitää siis valita ja aloittaa tosiasioiden hyväksymisestä. Eikä stressin vähentämisestä saisi tehdä suoritusta, sillä liiallinen suorittaminen johtaa stressaantumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki Saarisen suosittelemat stressin vähentämiskeinot koskettavat uskomuksiamme ja arvojamme. Siksi niitä kannattaa kokeilla yksi kerrallaan tai antaa niiden aluksi rauhassa muhia ajatuksissa.

1. Hyväksy elämäsi

Hyväksy se, että elämä ei ole aina helppoa, ennustettavaa eikä edes oikeudenmukaista, eivätkä ihmiset mukavia. Tule tietoiseksi myös omasta epätäydellisyydestäsi ja hyväksy itsesi kaikkine vikoinesi ja puutteinesi.

Kun suhtaudut itseesi lempeästi, huomaat, ettei stressaantuminen ole merkki sisäisestä vajavaisuudesta tai siitä, ettet osaisi hallita elämääsi. Vallitsevan olotilan hyväksyminen voi auttaa muissakin elämän vaikeuksissa, kuten unettomuudessa.

Jos hyväksyt sen, että huonounisuus on tässä ja nyt jotain, minkä kanssa voit tulla toimeen, ei kohtalosi, unettomuuteen liittyvä stressi vähenee. Samalla kasvavat mahdollisuuksiasi oppia nukkumaan paremmin tulevaisuudessa. 

2. Ajattele muuta

Sanaan stressi liitetään monia kielteisiä ominaisuuksia. Mitä enemmän käytät ja ajattelet tätä sanaa, sitä enemmän siitä ja siihen liittyvistä hankalista asioista tulee osa elämääsi.

Samoin jos ajattelet, että stressiä ei saa olla, joudut kaiken aikaa torjumaan sen hyökkäyksiä. Ja mitä enemmän jotain ajatusta yrität pitää loitolla, sitä varmemmin se pyörii päässäsi.

Jos ylläpidät itsestäsi käsitystä, että olet stressaantunut, jumitut tähän mielikuvaan. Sidot siihen silloin paljon henkistä energiaa, jonka voisit käyttää johonkin hyödyllisempään. Käsitys stressaantuneisuudesta johdattaa myös ajattelemaan, että tämän rasittavan olotilan takia et jaksa tai voi ryhtyä mihinkään mukavaan.

3. Murra sanan valta

Voit puhdistaa stressi-sanan epämukavista merkityksistään yllättävän tehokkaalla harjoituksella. Hoe pari kolme minuuttia yhteen menoon stresistressistressistressi...

Jossain vaiheessa sana ei enää merkitsekään mitään, vaan alkaa huvittavasti kuulostaa pelkältä äänneyhdistelmältä. Siinä vaiheessa se ei enää olekaan stressaava.

Näin käy myös, kun hokee jonkin inhoamansa ihmisen nimeä: taika laimenee pikku hiljaa ja jäljelle jää pelkkä sana. Samasta sananpesusta on kyse sananlaskussa ”Kun pirulle antaa nimen, se menettää voimansa”.

Kirjailija Sofi Oksanen kertoo menetelmän käytöstä kirjassaan Stalinin lehmät: tytär oli pitkään välttänyt paljastamasta kenellekään, että hänen äitinsä on virolainen. Uskaltauduttuaan lopulta kertomaan tämän aina tilaisuuden tullen hän tunsi suurta huojennusta.

4. Ei mutta vaan ja

Käyttämällä mutta-sanaa väärissä yhteyksissä kavennat elämääsi aivan turhaan. Pohdi, onko mutta tarpeen vai kannattaisiko se korvata sanalla ja. Näin esimerkiksi seuraavassa: ”Haluaisin olla onnellinen, mutta en voi, koska kukaan ei pidä minusta.” Näin sanoen mitätöit mahdollisuutesi onnellisuuden ja tyytyväisyyden tavoitteluun. Merkitys muuttuu heti, kun irrotat lauseet toisistaan ja sanot: ” Haluaisin olla onnellinen ja sen lisäksi ajattelen, että kukaan ei pidä minusta.”

5. Ankkuroidu hetkeen

Stressaantumisen tunteella on käsittelemättömänä taipumus vallata myös elämäntilanteita, joihin se ei liity. Esimerkiksi työstressi voi aktivoitua huomaamatta vaikka aamukahvia juodessa, koska kahvin jälkeen vuorossa on töihin lähtö.

Tosiasiassahan aamiaispöydässä vain ajattelet kokevasi stressiä, vaikka olotilasi on hyvä. Ja jos mielikuvat stressaantuneisuudestasi ovat saaneet sinusta lujan otteen, stressin tunne saattaa aktivoitua jopa viikonlopun rauhaisana aamuna.

Aamukahvipöydässä, kuten milloin tahansa, olisikin hyvä osata olla vain tässä ja nyt, muistuttaa itselleen, että nyt kaikki on hyvin. Mahdollista stressiä käsittelet sitten, kun se alkaa vallata mieltäsi töissä.

Nykyhetkeen keskittymällä on helpompi hyväksyä se, että esimerkiksi päivän myöhemmissä vaiheissa jokin kiusallinen tunne pyrkii mieleen. Kun tällaisen tunteen sitten toteaa, mutta antaa sen vain olla eikä ruoki sitä, se siirtyy itsestään kauemmaksi ja korvautuu jollakin toisella tunteella.

Hankalista tunteista kannattaa tietysti kiinnostua, mutta niiden tuloa on turha ennakoida tai pyrkiä niistä väkisin eroon, koska silloin ne vain voimistuvat.

Elettävänä olevaan hetkeen ankkuroituminen helpottuu, jos opettelet käyttämään jotakin itsellesi sopivaa kehollista säätelykeinoa, esimerkiksi hengitysharjoituksia. Kun opettelet seuraamaan muutaman sisään- ja uloshengityksen ajan vain sitä, miten ilma kulkee keuhkoihin ja niistä pois, et enää pystykään keskittymään stressiin tunnetilana vaan saat siihen etäisyyttä.

Kun olet hengityksesi avulla rauhoittanut kehosi ja tasannut pulssisi, kysy itseltäsi, voitko elää käsillä olevien stressiesi kanssa ja voitko ottaa ne vastaan. Huomaat, että yleensä aina vastaus on kyllä.

6. Etsi iloa

Tee asioita, jotka tuottavat iloa ja tyytyväisyyttä. Jos joku hymyilee sinulle ja näyttää haluavan jutella, älä emmi vaan käynnistä jutustelu. Tai jos mielesi tekee kokeilla jotain uutta, älä odota eläkeikää vaan tee se nyt.

Totuttele yleensäkin havainnoimaan enemmän sitä, mikä tuntuu hyvältä, mikä pahalta.

Älä mene väkisin vastenmielisiin tilanteisiin. Vältä tai ainakin kohtaa mahdollisimman harvoin ihmisiä, joiden kanssa yhteistä aaltopituutta ei millään löydy. Pidä itsesi tällaisissa kuluttavissa kohtaamisissa ikään kuin suljettuna, sillä energiaasi vievillä ihmisillä on kyky astua reviirillesi.

Älä kuitenkaan luokittele ihmisiä hankaliksi ennakkokäsitystesi perusteella. Jos lähtökohtanasi on toisen hyväksyminen, ajatus, että hän on omine kärsimyksineen kuten kuka tahansa, kohtaaminen voi olla helpompaa. Kun hyväksyt, ei synny energiaa vieviä häiritseviä ajatuksia, joita täytyy torjua mielestä. Mitä enemmän ajatuksia torjuu, sen tiukemmin ne tarttuvat mieleen.

Lue lisää stressin vaikutuksista muistiin.

Kokeile rauhoittavaa hengitysharjoitusta

  1. Rentoudu ja hengitä normaalisti.
  2. Hengitä sitten keuhkot aivan täyteen ja pidätä hengitystäsi hetki.
  3. Päästä puolet sisäänhengittämästäsi ilmasta ulos ja pidätä taas hengitystäsi.
  4. Tyhjennä keuhkot aivan tyhjiksi ja pidätä.
  5. Vedä keuhkot puoliksi täyteen ja pidätä.
  6. Rentoudu ja hengitä normaalisti.

Harjoitusta voi tehostaa pitämällä sormia solisluiden rintalastan puoleisten päiden alla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla