Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto
Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto

Terveelliset elämäntavat vähentävät pre-eklampsian riskiä, mutta tauti voi kehittyä terveellekin, terveydenhoitaja Mia Astikainen sanoo.

1. Riskejä seurataan jokaisella neuvolakäynnillä

Pre-eklampsia eli kansankielellä toksemia tai raskausmyrkytys on raskauden aikainen tila, jossa odot­tajan verenpaine nousee ja virtsaan erittyy proteiinia 20:nnen raskausviikon jälkeen. Silloin odottava äiti voi kärsiä päänsärystä, pahoinvoinnista, huimauksesta, näköhäiriöistä ja ylävatsakivuista.

Myös turvotus on pre-eklampsian oire, johon täytyy reagoida. Turvotusta voi kuitenkin esiintyä muutenkin raskauden aikana.

Neuvolassa verenpainetta, mahdollista turvotusta ja virtsan proteiinia seurataan jokaisella käynnillä, koska hoitamattomana pre-eklampsia on kohtalokas sekä sikiölle että äidille. Se vaikuttaa sikiön kasvuun ja hapensaantiin ja voi johtaa siihen, että istukka irtoaa ennenaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Riski periytyy äidiltä tyttärelle

Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä, mutta sen arvellaan olevan istukkaperäinen. Muun muassa verenpainetauti, munuaisten vajaatoiminta ja ylipaino altistavat pre-eklampsialle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jostakin syystä tila periytyy jossain määrin: jos äidilläsi on ollut pre-eklampsia raskauden aikana, sen riski nousee tavallista korkeammaksi sinunkin odotuksessasi.

Pre-eklampsia on myös yleisempi ensimmäisessä raskaudessa, monikkoraskaudessa, alle 20-vuotiailla ja yli 40-vuotiailla odottajilla.

3. Tauti voi tulla täysin terveellekin

Terveelliset elämäntavat jo ennen raskautta vähentävät pre-eklampsian riskiä. Tauti voi kuitenkin kehittyä myös täysin terveelle odottajalle.

Jos tulevalla äidillä on munuaissairaus tai vakava verenpainetauti, raskautta on syytä suunnitella etukäteen lääkärin vastaanotolla.

Odottaja lähetetään äitiyspoliklinikalle, jos verenpaine nousee liikaa ja virtsan proteiini on reippaasti koholla. Lääkitys verenpaineen hillitsemiseksi aloitetaan erikoislääkärin päätöksellä ja valvonnassa. Yleensä verenpaineen raja lääkitykselle on 160/110 mmHg, mutta myös odottajan perussairaudet otetaan huomioon ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Odottaja voi hoitaa kohonnutta verenpainetta riittävällä levolla, välttämällä suolaa ja juomalla runsaasti vettä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla