Kuvat
Shutterstock
 Leivässä näkyvät täplät ovat homeitiöitä, mutta itse home rihmastoineen on silloin jo syvällä.
Leivässä näkyvät täplät ovat homeitiöitä, mutta itse home rihmastoineen on silloin jo syvällä.

Ruoka saattaa sisältää jotain epäilyttävää - jopa myrkkyjä. Monesti ne ovat luonnon itsensä tuottamia. Näin suojelet itseäsi turhilta riskeiltä.

Karta hometta

Homesienten mykotoksiinit ovat myrkyllisiä yhdisteitä, joita tuottavat pääasiassa spergillus-, Penicillium- ja Fusaum-sukuihin kuuluvat sienet. Ne sattavat päästä elintarvikeketjuun saastuneiden elintarvikkeiden ja rehujen, pääasiassa viljan, mutta myös kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden kautta.

Ruokaviraston raportin mukaan ulkomailta tuoduista elintarvikkeissa noin joka viidennessä erässä havaitaan Aspergillus-suvun sienien tuottamia myrkkyjäämiä. Ajoittain Tulli löytää myös määräyksenvastaisia eriä, joita ei päästetä markkinoille.

Ruokaviraston erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi sanoo, että pähkinöistä mitattujen pitoisuuksien perusteella on epätodennäköistä, että kerta-altistuksesta Suomen olosuhteissa aiheutuisi terveyshaittoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos raja-arvot ylittäville pitoisuuksille altistuisi jatkuvasti, riski kohoaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokatietoyhdistys neuvoo, että homeisia tuotteita ei kannata syödä, vaikka näkyvä home leikattaisiin pois. Esimerkiksi leivässä näkyvät täplät ovat homeitiöitä, mutta itse home rihmastoineen on silloin jo syvällä.

Ei ole katastrofi, jos syö homeista ruokaa vahingossa, sillä suurin osa homesienistä on harmittomia.

Keitä pavut

Muun muassa viljoissa ja pavuissa esiintyy lektiinejä ja fytaatteja. Ne ovat osa puolustusjärjestelmää, jolla kasvit halvaannuttavat hyönteisiä. Ihmisillä tehtyjen tutkimusten perusteella tällaiset antiravinteet estävät jonkin verran raudan ja sinkin imeytymistä.

Varsinkin raakojen kidneypapujen syöminen voi aiheuttaa vatsanväänteitä, koska niissä on paljon lektiinejä ja fytaatteja. Kuivattujen papujen huolellinen huuhtelu ja liotus sekä pitkä keittäminen on tärkeää.

– Nykyisin papujen käytön lisäämiseen kannustetaan ja ehkä kaikki eivät huomaa lukea eri paputyyppien liotus- ja muita ohjeita, Suomi sanoo.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen selvittää kirjassaan Pötyä pöydässä (2018), että väestötutkimusten pohjalta täysjyväviljan tai papujen runsas käyttö on terveydelle edullista huolimatta niiden fytaateista ja lektiineistä.

– Lektiineillä on havaittu jopa syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Niihin perustuen pyritään kehittämään tehokkaita syöpälääkkeitä, Laatikainen valaisee.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla