Kuva: Tuomas Kolehmainen
Kuva: Tuomas Kolehmainen

Satu Silvo pysyy vireänä ja hyvässä kunnossa syömällä enimmäkseen kasviksia. Kokeile näyttelijän helppoa avokadoherkkua iltapalaksi.

Näyttelijä, ravintoloitsija Satu Silvon ruokavalio on kasvispainotteinen. Hän syö sekä elävää ravintoa että lämmintä kasvisruokaa. Lisäksi hänen ruokavalioonsa kuuluu kalaa ja jonkin verran lihaa.

Ruokahankinnoissa Silvo suosii pientiloja: Hän hakee aktiivisesti paikkoja, joista voi ostaa eettisesti tuotettuja luomutuotteita. Uuden paikan löytäminen on Satu Silvolle arjen herkkua.

– Tarkistan aina, mistä liha on peräisin. Haluan, että lautaselleni päätyvä eläin on elänyt hyvän elämän.

Avokadoa ja vuohenjuustoa

Elävää ravintoa Silvo syö lähinnä päivällä, kun aineenvaihdunta on aktiivisimmillaan. Iltaisin hän syö muuta ruokaa.

Ihana iltapala syntyy avokadosta:

– Murustelen puolikkaalle avokadolle tuoretta vuohenjuustoa ja mausteeksi bragg-kastiketta, limeä ja ripaus mustapippuria. Herkku lämmitetään kiertoilmauunissa vain siihen asti, kun mittari näyttää sata astetta.

Jouluihminen, tietysti!

Satu Silvo on ehdottomasti jouluihminen, samoin kuin tytär Vilma.

– Rakastamme joulun valmisteluja ja koristelemista. Poikani Paavo, kihlattuni Reidar ja hänen poikansa jarruttelevat hössötystämme.

Mätien ja kalojen ystävä toteuttaa kaikilta jouluillalliseen osallistujilta yhden toiveen. Miehet toivovat kinkkua.

– Itse en voisi kuvitella joulua ilman karpalo-kerroskiisseliä. Karpalo-kiisseli ja maitokermakiisseli ladotaan varovasti jäähtyneinä kerroksittain perintöskooliin.

Kyllästymisen ehkäisemiseksi jouluruokia on tarjolla vain kaksi päivää, tapaninpäivänä syödään jo muuta. Naposteltavaksi on suklaarasioiden sijasta raakasuklaata, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja yksi hyvä juusto.

Satu Silvon vinkit raakaruoan lisäämiseksi

1 Kokeile uusia asioita yksi kerrallaan.

Pitäydy yhdellä aterialla juureksissa, seuraavalla voit kokeilla vihanneksia tai hedelmiä.

2 Aloita pienistä määristä.

Kasvata määriä vähitellen. Varsinkin iän myötä kehon sopeutuminen hidastuu.

3 Anna makuaistillesi aikaa.

Älä tuskastu: uusiin ruokiin tottuu vasta 10–15 maistelukerran jälkeen.

4 Osta päältä täytettävä tehosekoitin.

Sauvasekoittimen teho ei ehkä riitä pähkinöiden hienontamiseen.

Satu Silvo

Ikä 53
Ammatti Näyttelijä, omistaa kasvisravintola Silvopleen Helsingin Kalliossa.
Perhe Puoliso kirjailija-näyttelijä Reidar Palmgren, aikuiset lapset Vilma ja Paavo Kinnunen.
Ajankohtaista Kaktuksen kukkia -komedia Helsingin kaupunginteatterissa 4.2.2016 alkaen, Onnenonkija-elokuvan ensi-ilta maaliskuussa 2016. Tekeillä Silvoplee-kirja.