
Käytä hampaitasi, niin elimistösi saa käyttöönsä kaikki siementen ja pähkinöiden tehoaineet.
Kun rouskit pähkinöitä ja syöt marjat siemenineen, elimistösi saa käyttöönsä hyvien rasvojen lisäksi myös niiden sisältämät valkuaiset, vitamiinit ja kuidut.
Marjojen siemenet ovat öljyisiä mutta niin pieniä tai kovia, etteivät ne mene helposti rikki. Pure tai soseuta marjat tehosekoittimella.
Mustaherukansiemenöljyä ja tyrniöljyä saa myös kapseleina, mutta kapseleissa ei ole marjojen kuitua eikä antioksidantteja. Hampunsiemenet kannattaa rouskutella, sillä niissä on kaikki välttämättömät aminohapot.
Öljy sopii allergisellekin
Pähkinäallergiset voivat lähes poikkeuksetta käyttää pähkinäöljyjä.
Joku voi olla yliherkkä kylmäpuristetulle rypsiöljylle, mutta lämminpuristettu soveltuu allergisillekin.
Kalalle allergiset saavat välttämättömät rasvahapponsa rypsi-, soija-, camelina- ja pellavansiemenöljyistä- ja saksanpähkinöistä.
Kalaöljykapseleita suositellaan vain kalaa syömättömille sepelvaltimotautisille ja heillekin vain varauksella.
Pellavansiemeniä saisi syödä vain 2 ruokalusikallaista (15 grammaa) päivässä, sillä niissä on raskasmetalleja ja syaaniyhdisteitä. Pellavaöljyyn myrkyt eivät kuitenkaan siirry.
Asiantuntija: Ursula Schwab, Ravitsemusterapian apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto