Aiemmin kihtipotilaan ruokavalio oli varsin tiukka, mutta nykyisin ohjeet ovat huomattavasti väljemmät.

Mitä kihtiin sairastunut voi syödä ilman isovarpaasen iskevän tuskallisen kihtikohtauksen riskiä? Määrät taitavat olla tärkeitä? Paljonko esim. maksalaatikossa on puriineita? Kiinnostaa myös vertailu 100 g lauantaimakkaraa tai 100 g kinkkua, kumpi on parempi minulle. Kauhistuttaa, kun katsoo yksittäisten tuotteiden puriinien määriä.

Asiantuntija vastaa:

KIHTI on sairaus, jossa veren virtsahappo- eli uraattipitoisuus on suurentunut. Virtsahapon suolojen kiteytyminen niveleen voi aiheuttaa äkillisen ja kivuliaan niveltulehduksen.

Kihti on miehillä yleisempi kuin naisilla. Vyötärölihavuus on yhteydessä kihtiin, samoin metabolinen oireyhtymä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsas sokeroitujen juomien käyttö voi altistaa kihdille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perintötekijät vaikuttavat kihdin puhkeamisen todennäköisyyteen. Yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan joka neljännellä kihtipotilaalla on kihtiä suvussa.

Aiemmin kihtipotilaan ruokavalio oli varsin tiukka, mutta nykyisin ohjeet ovat huomattavasti väljemmät. Kihtipotilaalle sopii terveyttä edistävä ruokavalio sellaisenaan, kunhan kiinnittää muutamaan asiaan huomiota.

Määrät ovat myös tärkeitä, kuten kysyjäkin toi esille.

Ruokien puriiniaineiden pitoisuus on olennaista kihdin kannalta. Se, missä ruokaaineissa on runsaasti ja missä kohtuudella puriiniaineita, vaihtelee.

Vastikään päivitetyn yhdysvaltalaisen kliinisen ravitsemuksen tietokannan mukaan

runsaasti puriineja sisältävät

  • olut
  • kalan ja siipikarjan nahka
  • sisäelimet
  • riista
  • hanhi
  • hiivavalmisteet (ei koske leivinhiivaa).

Herkkyys kihtioireille on yksilöllistä, mutta suurin osa kihtipotilaista voi käyttää näitä ruoka-aineita satunnaisesti kohtuullisina kerta-annoksina.

Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita ovat mm.

  • liha
  • siipikarja
  • äyriäiset
  • kuivatut herneet, pavut ja linssit
  • liha- ja kalaliemet
  • kaura
  • vehnänalkiot ja -leseet
  • kukkakaali
  • parsa
  • pinaatti
  • sienet
  • vihreät herneet.

Suurin osa kihtipotilaista voi käyttää näitä ruoka-aineita säännöllisemmin, kunhan kerta-annokset ovat kohtuullisia. Esim. lihaa tai kalaa 100–150 grammaa kerrallaan.

Alkoholi lisää uraatin muodostumista ja hidastaa  uriiniaineenvaihduntaa, joten alkoholin kerta-annosten tulisi olla kohtuullisia. Esim. lasillinen viiniä aterialla.

Paastoa ja runsasproteiinista ruokavaliota ei suositella kihtipotilaalle. Riittävä juominen on tärkeää, sillä se edistää puriiniaineiden erittymistä virtsaan. Noin 1,5 litraa vuorokaudessa on hyvä määrä, jollei nesteen saannille ole terveydellistä rajoitusta.

Suositeltavin janojuoma on vesi.

Runsas suolan saanti altistaa kohonneelle verenpaineelle ja nesteenpoistolääkkeet, joita joskus käytetään kohonneen verenpaineen hoidossa, altistavat kihdille.

Yleisten ravitsemussuositusten mukainen terveyttä edistävä ruoka sopii kihtipotilaalle erinomaisesti. Ei ole lainkaan olennaista vertailla esim. kinkkua ja makkaraa puriiniaineiden näkökulmasta, vaan yleisten terveyttä edistävään ruokavalioon sopivien kriteereiden perusteella.

Lihavalmisteissa olennaisia ovat suolan ja rasvan määrä.

Sydänmerkkikriteerit ovat hyvä ohjenuora. Ne löytyvät sydanmerkki.fi -sivustolta. On hyvä huomioida, ettei kaikissa kriteerit täyttävissä tuotteissa ole sydänmerkkiä, sillä valmistajan tulee hakea merkin käyttöoikeutta. Mm. kinkuista löytyy useampia sydänmerkkikriteerit täyttäviä vaihtoehtoja.

On tärkeää huomioida, että oireilu kihdille on yksilöllistä.

Kihtipotilaan tulee rajoittaa ruokavaliotaan vain sen verran kuin oireiden hallitsemiseksi on tarpeen. Turhia rajoituksia ruokavaliossa ei pidä olla, ei kihdin eikä minkään muunkaan sairauden hoidossa.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

 

 

Ursula Schwab

ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla