Vehnätön ruokavalio on suuressa suosiossa, samoin gluteenittomuus. Vatsavaivat ja laihdutus ovat yleisimmät syyt, joihin viljan välttämistä kokeillaan. Lue, mitä hyötyjä kokeilijat ovat saaneet.

Vehnän tai muiden gluteenia sisältävien viljojen hylkääminen on saanut monen voimaan paremmin, selviää Hyvän terveyden tekemästä kyselystä, johon osallistui 639 vastaajaa. He kokevat, että vatsavaivat ovat hävinneet, verensokeri pysyy tasaisempana ja ihokin kukoistaa.

Vehnä on viljoista ylivoimaisesti yleisin, siksi sen vaikutukset tuntuvat selvimmin. Lisäksi vehnänjyvässä on enemmän gluteenia kuin vastaavan kokoisessa ohran tai rukiin jyvässä. Juuri gluteeni on se viljan ainesosa, jonka epäillään aiheuttavan vaivoja.

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien muodostama aine, jonka aikaansaama sitko tekee leipomuksista kuohkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laihtuminen tavoitteena

Vehnää ja gluteenia vältellään vatsavaivojen lisäksi yleisesti myös laihtumisen toivossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onnistunut painonpudotus kuitenkin vaatii, että energiaa saa vähemmän kuin kuluttaa. Siinä ei gluteenilla tai sen vähäisyydellä ole osuutta, ellei vähennys tapahdu nimenomaan pullista ja muista höttöhiilareista.

Hoikempien linjojen tavoittelussa jotkut ovat kokeneet saavansa apua, kun vatsan turvotus on laskenut.

Vatsan hyvinvointi ykkösenä

Ylivoimaisesti suurin osa Hyvän terveyden kyselyyn vastanneista viljan välttäjistä on jättänyt vehnän pois. Vehnää ei syö 56 prosenttia vastaajista.

Osa karttaa kaikkia gluteenia sisältäviä viljoja, joita ovat vehnä, ohra ja ruis. Vastaajissa oli myös maissin, tattarin, hirssin tai speltin välttelijöitä.

Viljojen välttely on kasvattanut suosiotaan nopeasti parin vuoden aikana. Se näkyy myös Hyvän terveyden kyselyn tuloksissa. Yli puolet vastanneista on vältellyt viljoja alle vuoden. Yli viisi vuotta diettiään on jatkanut 13 prosenttia.

Vilja on aiheuttanut kyselyyn vastanneille turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Vatsavaivoja kertoi saaneensa liki 40 prosenttia kaikista vastanneista.

Viljojen välttelyllä haetaan helpotusta myös niveloireisiin, astmaan, MS-tautiin, migreeniin ja verensokerin heittelyyn. Moni kokee vaalean viljan myös väsyttävän.

Kasviksia tilalle

Kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden saaminen turvataan useimmin kasviksilla ja gluteenittomilla viljoilla.

Kasviksista vastaajien uusia suosikkeja olivat kesäkurpitsa ja munakoiso, juureksista bataatti.

Monet olivat lisänneet myös palkokasvien, kuten papujen, syöntiä.

 

Näin vastaajat kertoivat viljojen välttelyn auttaneen:

”Ärtyvä suoli rauhoittui muutamassa viikossa.”

”Vatsa ei paisu ja keskivartalolta lähtivät liikakilot pois.”

”Neljä kiloa on lähtenyt, kun olen poistanut pullapitkot ruokavaliostani.”

”Nivelet toimivat paremmin eivätkä ole niin kipeät.”

”Turvotus ja kipu ovat poistuneet sormista.”

”Akne on pysynyt aisoissa.”

”Ihottuma ja ihon epäpuhtaudet hävisivät täysin parissa kuukaudessa.”

”Migreenikohtaukset ovat lähes loppuneet ja jatkuva kuvotus on myös loppunut.”

”Olen saanut apua MS-tautiini.”

”Energiataso pysyy tasaisen hyvänä ja verensokerit ovat tasoittuneet.”

Gluteeniherkkyyden mittaamiseksi ei ole testiä. Asia selviää lääkärin valvonnassa toteutetulla välttämisellä ja altistuskokeilla.

Gluteeniherkkyydessä oma kokemus ratkaisee sopivan ruokavalion ja se voi vaihdella eri elämänvaiheissa. Osa vatsavaivaisista hyötyy laktoosin välttelystä, osalle sopii niin sanottu FODMAP-ruokavalio.

Keliakia todetaan tähystyksessä otettavalla koepalalla ohutsuolesta. Keliakiaan on kehitetty luotettava verikoe, jota ei vielä ole hyväksytty virallisesti.

Keliakiassa gluteenia on vältettävä tarkasti ja loppuelämä. Lääkettä ei toistaiseksi ole, mutta kehitystyö on kiivasta. Myös rokote on työn alla.

Viljoja voi syödä ihan loputtoman paljon ja leivässä on paljon kaloreita. siksi jotkut ihmiset nimen omaan laihtuu viljattomalla ruokavaliolla.

On myös epäilty viljojen yleisiestikin aiheuttavan monia sairauksia varsinkin suolistosairauksia. kenellekkään ei minusat voi suositella 6 palaa leipää päivässä.

Sellaiselle joka meinaa jättää viljat tai gluteiinin pois ruokavaliosta, kannattaisi käydä keliakia kokeessa ensin. Vasta-aineet katoaa verestä nopeasti jos et syö enää gluteiinia.

  • ylös 21
  • alas 22

kyllä minä ainakin alleviivaan ainakin että vijatuotteiden käytöllä on suora yhteys määrätyn laisiin nivelsärkyihin lisäisin vielä siihen perunan jonka minä olen huomannut ja tuntenut erittäin paljon lisäävän särkyjä olen sitä mieltä että niin vijoissa kuin perunassa oleva tärkkelys on suorastaan myrkkyä nivelille   minulla on kyllä useamman vuosikymmenen ajalta tällainen kokemus

  • ylös 18
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla