Ruoka aiheuttaa viidenneksen kasvihuonekaasupäästöistä, jotka voimistavat ilmastonmuutosta. Omilla ruokavalinnoilla on merkitystä.

Tuoreen kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisvastaajista kertoo tuotteen ympäristövaikutusten olevan tärkeä valintakriteeri ruokakaupassa. Maku, hinta ja laatu menevät kuitenkin selvästi ohi, samoin ruoan tuttuus, turvallisuus ja helppous.

Omilla valinnoilla voi vaikuttaa ilmaston ja ympäristön tilaan. Ravitseva ja ilmastovaikutuksiltaan pienempi annos saadaan aikaan, kun suositaan kasvisperäisiä ja kaudenmukaisia tuotteita.

Eläinperäisiäkin tuotteita voi silti syödä kohtuudella. Tärkeintä on kokonaisuus eli esimerkiksi miten lounaslautanen koostetaan. 

Alkutuotannon osuus on dominoiva tuotteen ilmastovaikutuksen kannalta. Tuotteiden pakkauksilla tai laiva- tai rekkakuljetuksella on hyvin vähäinen merkitys elintarvikkeiden ilmastovaikutuksiin. Tästä johtuu, että lähiruoka ei ole mitenkään automaattisesti vähemmän kuormittavaa kuin muu ruoka. Asia on kiinni siitä, kuinka tehokkaasti ja optimaalisesti ruokaa tuotetaan.

Vähän lihaa

Punainen liha ja juustot sekä muut eläinperäiset tuotteet aiheuttavat paljon päästöjä. Niiden käytössä kannattaa pitää kohtuus mielessä.

Kasvikset tuotetaan valtaosin vähillä päästöillä. Ilmaston tilaa pohtivan kannattaakin suosia sesongin vihanneksia, juureksia ja kasvirasvoja.

Ruokahävikin vähentäminen on ilmastoteko. Osta ja tee ruokaa vain sen verran kuin tarvitset – ja annostele lautaselle mieluummin niukasti kuin yli tarpeen.

Merkki apuna

Hiilijalanjäljellä on ruoassa nykyisin monenlaista merkkiä, mutta yhdenmukaistamista valmistellaan.

Hiilijalanjälkimerkin voi bongata muun muassa joistain leivistä, kaurahiutaleista, broileripakkauksista, perunapusseista ja hunajasta.

Asiantuntijoina Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkijat Juha-Matti Katajajuuri ja Hanna Hartikainen.

Lue lisää:

Vähennä lihansyöntiä

Kasvissyönti sopii kaikille

Muista nämä, kun aloitat kasvissyönnin

Kasvissyöntiin kannattaa siirtyä vähitellen, ei kertarykäyksellä. Näin elimistö tottuu pikkuhiljaa kasvikunnasta peräisin olevien elintarvikkeiden lisääntymiseen. Ensin voi lopettaa punaisen lihan syömisen, sitten voi alkaa rajoittaa broilerin syöntiä.

Vähittäiselle siirtymiselle on syynsä: kun liha jätetään pois ja kasvisruokaa lisätään, kuidun määrä elimistössä kasvaa huikeasti. Joillekin se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja ja vatsanväänteitä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen ryhtynyt osavegaaniksi syksyllä. Syön 2–4 kananmunaa ja 2 purkkia rahkaa viikossa ja kerran kuukaudessa sushia, muuten vain kasvista. Käytän kalsium+D-vitamiinivalmistetta mutta en muita. Pitäisikö? Kuinka pian vitamiinipuutos voi ilmetä? Syön paljon kasviksia, papuja, pähkinöitä, soijarouhetta, täysjyvätuotteita ja öljyjä päivittäin.

VEGAANINEN ruokavalio ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita, minkä vuoksi on kiinnitettävä huomiota riittävään proteiinin, B12-vitamiinin, riboflaviinin (B2-vitamiini), D-vitamiinin, raudan, kalsiumin, sinkin, seleenin ja jodin saantiin.

Se, että ruokavaliosi sisältää kananmunia ja rahkaa sekä hieman kalaa, tasapainottaa ravintoaineiden saantia huomattavasti.

B12-vitamiinia on elimistön hyödynnettävässä muodossa vain eläinkunnan tuotteissa. Kananmunista ja rahkasta saat kuitenkin hyvin B12-vitamiinia.

Tosin sen saanti ei ole aivan suositellulla tasolla. Elimistössä on 2–3 vuoden varastot eli B12-vitamiinin puutoksen kehittyminen vie aikaa, vaikka saanti

ruokavaliosta olisikin kovin niukkaa.

Riboflaviinia ja jodia saat myös, mutta niidenkään saanti ei riitä suositeltuun. Seleenin ja sinkin saannin arviointi on vaikeaa, kun esim. täysjyväviljatuotteiden

käyttömäärä ei käy kysymyksestä ilmi.

D-vitamiinilisän on hyvä olla 10 mikrogrammaa ja kalsiumin 500 mg päivässä.

Raudan riittävästä saannista kertoo hemoglobiini ja rautavarastoja kuvaavat laboratoriomääritykset, jotka ovat aivan rutiinimäärityksiä. Niiden perusteella

ratkeaa rautalisän tarve.

Saat siis erityishuomiota vaativia ravintoaineita täysin vegaaniruokavaliota noudattavaa enemmän. Saanti ei kuitenkaan todennäköisesti ole aivan riittävää, joten halutessasi voisit käyttää apteekin monivitamiinikivennäisainevalmistetta silloin tällöin, esim. 2–3 kertaa viikossa, riittävän ravintoaineiden saannin varmistamiseksi.

Proteiinin riittävän määrän ja optimaalisen laadun turvaamiseksi kananmuna ja rahka ovat erinomainen lisä ruokavaliossasi. Yleisesti ottaen  vegaaniruokavaliossa on tärkeää, että joka aterialla on proteiininlähteitä. Niitä tulee käyttää monipuolisesti eli soijaa, palkokasveja, pähkinöitä, manteleita, siemeniä ja täysjyväviljatuotteita.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko kasvisruokavaliossa riskejä?

Vegaaniruuassa ei ole lainkaan: D3-vitamiinia (D2-vitamiini imeytyy 70% huonommin kuin D3-vitamiini). Onhan käytännössä mahdotonta saada riittävää D-vitamiinimäärää ruokavaliosta oli se millainen tahansa. D3-vitamiinin tarve on 30-100µg päivässä riippuen iästä ja painosta eli sitä tarvitaan purkista. K2-vitamiinia Hemirautaa, joka imeytyy huomattavasti paremmin kuin kasvikunnan rauta. Piilevä puutos esiintyy jopa 30 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Raudanpuuteanemia on...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Teetä aamuun ja iltaan, juomaksi läpi aterian, juhlahetkiin ja virkistykseksi. Jos et vielä ole hurmaantunut erilaisista teelajeista, aloita tutustuminen hennoista mauista voimakkaampiin.

MUSTA TEE on käsitellyin tee. Vihreät teelehdet muuttuvat monivaiheisessa hapetusprosessissa tummiksi. Tutuimpia laatuja ovat Earl grey, Lapsang souchong ja Chai-latte, jossa on muun muassa kanelia, chiliä, mustapippuria, lakritsinjuurta ja jeeraa.

 Chai-latte on ihana jälkiruoka vaahdotetun maidon kera.

VALKOINEN TEE on luonnonmukaisin teelaatu. Teen lehdet on poimimisen jälkeen vain kuivattu ja pakattu. Maku on hento ja hienostunut. Baihao yienzhen (hopeaneulatee) on kallein teelaatu, johon käytetään ainoastaan parhaita silmuja.

 Juomaksi juhlahetkiin.

VIHREÄ TEE on Kiinan kansallisjuoma. Sitä ei hapeteta, teen lehdet joko paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Tunnetuimpia ovat Gunpowder, Longjing, Matcha ja Sencha.

 Sopii juotavaksi vaikka läpi aterian.

OOLONG-TEE (WULONG) on hapetettu mustan ja vihreän teen välimuoto. Oolong-teet ovat tuoksuvia ja hienostuneita. Tutuimpia ovat kukkainen Oriental beauty ja hedelmäinen Tie guanyin.

 Kokeile virkistävänä taukoteenä.

TEEHAUDUKKEET eivät ole teetä laisinkaan. Rooibos on kofeiiniton ja vatsaystävällinen yrttijuoma, joka sisältää antioksidantteja ja flavonoideja. Yerba maté taas sisältää runsaasti kofeiinia , C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

 Rooibos sopii iltateeksi, yerba maté energiajuomaksi kylmänä tai kuumana.