Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mustikka on suomalaista superfoodia kaiken ikäisille. Vanhusten ruokahalua täytyy usein houkutella ja lisäenergiallekin on tarvetta. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen neuvoo, kuinka seniorille tarjotaan superruokaa.

Mustikkarahka on vanhusten superruokaa: maistuvaa ja makeaa, mutta samalla täynnä vitamiineja proteiineja.

– On tärkeää pyrkiä valmistamaan ja tarjoamaan ruokia, jotka maistuvat ja joita syödään, sillä vain syöty ruoka ravitsee, ohjeistaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Jos ruokahalu on heikko ja annoskoot pienenevät, pitää ruuan energiatiheyttä kasvattaa. Helpointa tämä on lisäämällä ruuan rasvapitoisuutta. Unohda silloin kevyttuotteet.

– Ruokaan voi myös lisätä tavallista enemmän suolaa tai käyttää sokeria taittamaan makua”, Partanen neuvoo.

12 superruokaa vanhuksille

 1. Kaura- ja muut täysjyväpuurot. Kaura hellii vatsaa ja tasaa verensokeria.
 2. Kananmuna. Kananmunassa on 13 elimistölle tärkeää vitamiinia ja hivenainetta.
 3. Jogurtti ja muut maitovalmisteet. Niissä on kalsiumia ja maitohappobakteereita sekä runsaasti proteiinia.
 4. Mustikka. Marjoista ylivoimainen antioksidanttipommi.
 5. Omena. Pektiini edistää suolen toimintaa, lisänä flavonoideja ja kuitua.
 6. Kala. Hyvä proteiinin ja sydämelle hellän pehmeän rasvan lähde.
 7. Kana ja kalkkuna. Hyvää proteiinia ja vain vähän kovaa rasvaa.
 8. Parsakaali ja muut kaalit. Paljon K-, C-, E- ja B-vitamiinia, lisänä kalsiumia ja rautaa.
 9. Pähkinät. Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, jotka vähentävät sydäntautien ja diabeteksen riskiä.
 10. Värikkäät kasvikset. Esimerkiksi porkkanasta beetakaroteenia ja tomaatista lykopeenia.
 11. Täysjyväriisi. Yli 15 vitamiinia ja kivennäisainetta. Runsaskuituista.
 12. Tumma suklaa. Flavonoineja kolmenkertainen määrä maitosuklaaseen verrattuna.

Ilmaisen Hyvää ruokaa seniorille -oppaan voi ladata netistä. Mukana on ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vanhuksille suunnittelemat terveelliset ja maistuvat ruokaohjeet.

Lue lisää:

Kotimaiset superruoat pärjäävät kilpailussa ulkomaisille

5 keinoa lisätä proteiinia ikäihmisten ruokaan

Hyvää proteiinia kananmunasta

Pähkinä on terveyspommi

Vierailija

12 superruokaa seniorille - ja muillekin

1. Kaura ja muut viljat sekä peruna nostavat verensokeria. Mittaa vaikka ihan itse verensokerimittarilla. Suomessa viljojen tutputus perustuu ainoastaan maatalouspolitiikkaan. Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta. Mihin perustuu VRN:n kuidun saantisuositus viljasta? Maksimaaliseen...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.