Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mustikka on suomalaista superfoodia kaiken ikäisille. Vanhusten ruokahalua täytyy usein houkutella ja lisäenergiallekin on tarvetta. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen neuvoo, kuinka seniorille tarjotaan superruokaa.

Mustikkarahka on vanhusten superruokaa: maistuvaa ja makeaa, mutta samalla täynnä vitamiineja proteiineja.

– On tärkeää pyrkiä valmistamaan ja tarjoamaan ruokia, jotka maistuvat ja joita syödään, sillä vain syöty ruoka ravitsee, ohjeistaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Jos ruokahalu on heikko ja annoskoot pienenevät, pitää ruuan energiatiheyttä kasvattaa. Helpointa tämä on lisäämällä ruuan rasvapitoisuutta. Unohda silloin kevyttuotteet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ruokaan voi myös lisätä tavallista enemmän suolaa tai käyttää sokeria taittamaan makua”, Partanen neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

12 superruokaa vanhuksille

 1. Kaura- ja muut täysjyväpuurot. Kaura hellii vatsaa ja tasaa verensokeria.
 2. Kananmuna. Kananmunassa on 13 elimistölle tärkeää vitamiinia ja hivenainetta.
 3. Jogurtti ja muut maitovalmisteet. Niissä on kalsiumia ja maitohappobakteereita sekä runsaasti proteiinia.
 4. Mustikka. Marjoista ylivoimainen antioksidanttipommi.
 5. Omena. Pektiini edistää suolen toimintaa, lisänä flavonoideja ja kuitua.
 6. Kala. Hyvä proteiinin ja sydämelle hellän pehmeän rasvan lähde.
 7. Kana ja kalkkuna. Hyvää proteiinia ja vain vähän kovaa rasvaa.
 8. Parsakaali ja muut kaalit. Paljon K-, C-, E- ja B-vitamiinia, lisänä kalsiumia ja rautaa.
 9. Pähkinät. Pähkinöissä on paljon hyviä rasvoja, jotka vähentävät sydäntautien ja diabeteksen riskiä.
 10. Värikkäät kasvikset. Esimerkiksi porkkanasta beetakaroteenia ja tomaatista lykopeenia.
 11. Täysjyväriisi. Yli 15 vitamiinia ja kivennäisainetta. Runsaskuituista.
 12. Tumma suklaa. Flavonoineja kolmenkertainen määrä maitosuklaaseen verrattuna.

Ilmaisen Hyvää ruokaa seniorille -oppaan voi ladata netistä. Mukana on ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vanhuksille suunnittelemat terveelliset ja maistuvat ruokaohjeet.

Lue lisää:

Kotimaiset superruoat pärjäävät kilpailussa ulkomaisille

5 keinoa lisätä proteiinia ikäihmisten ruokaan

Hyvää proteiinia kananmunasta

Pähkinä on terveyspommi

1. Kaura ja muut viljat sekä peruna nostavat verensokeria. Mittaa vaikka ihan itse verensokerimittarilla.

 

Suomessa viljojen tutputus perustuu ainoastaan maatalouspolitiikkaan.

 

Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta.

Mihin perustuu VRN:n kuidun saantisuositus viljasta? Maksimaaliseen viljan syömiseen vai mihin? Miksi suurimmassa osassa maapalloa ihmiset eivät kärsi ummetuksesta, eivät saa paksu- ja peräsuolen syöpää tai II-tyypin diabetesta, vaikka eivät edes tiedä, mitä ruis, täysjyvävehnä, kaura ja ohra ovat? Mutta meitä täällä pelotellaan, että jos ei syö 6-9 annosta täysjyvää joka päivä, niin noutaja saapuu takapuolisyövän, ravintoaineiden puutosten aiheuttamien sairauksien ja vaikka minkä taudin takia. Lisäksi moni kärsii ummetuksesta juurikin viljojen kuitujen takia. Eli jos sinulla on ummetusta, niin kokeile pari viikkoa syödä viljojen tilalla muita kasvikunnan tuotteita.

Kaikki hiilihydraatit ovat käytännössä "sokeria". Kaikki ravinnosta saatavat hiilihydraatit muutetaan glukoosiksi, joka imeytyy verenkiertoon ja varastoidaan tarpeen mukaan glykogeeniksi (varastohiilihydraatti) maksaan ja lihaksiin. Jatkuva liika hiilihydraatti, mitä ei kuluta, muuttuu läskiksi. Lisäksi nopeat hiilihydraatit (sokerit, viljat sekä tärkkelys) menevät suoraan verenkiertoon (eivät varastoidu maksaan tai lihaksiin) ja jos syöt niitä jatkuvasti liikaa ja et niitä heti kuluta, niin se muuttuu läskiksi.

Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin) ja lisätyt sokerit (glukoosisiirappi, glukoosi, fruktoosi, fruktoosisiirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, sokeri, maissisiirappi, melassi, siirappi, maissitärkkelys, riisitärkkelys, tärkkelyssiirappi, dekstroosi, sukroosi, maltoosi, sakkaroosi, riboosi, inverttisokeri, hunaja, agave-nektari ja -siirappi, kookospalmusiirappi, raakaruokosokeri, intiaanisokeri) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken "sokerin" verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana (hiilihydraattitietoinen ruokavalio), elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Viljat kannattaa korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa. Vältä sokereita ja lisättyä tärkkelystä.

Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.

Ihmiset pudottavat painoa ja voivat paremmin - mutta virallisten asiantuntijoiden mukaan se on väärin, kun lautaselta puuttuu vilja ja lasista maito. 

 

Saako ravitsemusalan ammattilainen antaa täysin virheellistä tietoa omasta alastaan? 

 

Rikoslakimme tunnistaa virheellisen tiedon levittämisen tai suoranaisen valehtelemisen monessakin kohtaa rikokseksi. Pitäisikö tehdä tutkintapyyntö poliisille? 

 

Jos kyseessä ei ole rikos, niin saako esim. rakennus- palo-, liikenne- ja säteilyturvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja asiantuntijat antaa omasta alastaan täysin virheellistä tietoa?

 

 

Viljavalmisteita ei raavaskaan mies tarvitse kahta leipäpalaa, yhtä pasta-annosta tai yhtä puurolautasellista enempää päivässä, sillä muuten ei jaksa syödä kasviksia riittävästi päivässä, joita tulisikin olla jokaisella aterialla puolet aterian koosta.

3. 1 dl maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä sisältää vain 3 grammaa proteiinia, 1µg lisättyä D-vitamiinia ja kalsiumia 121mg (lähde: Fineli).

 

Proteiinin päivittäinen tarve on 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino) päivässä.

 

D-vitamiinin tarve on 50-150µg päivässä.

 • ylös 29
 • alas 23
Vain-aito-toimii

Vain Masajon Intiaanisokeri ei nosta verensokeria. Valitettavasti markkinamiehet ovat tuoneet huonompilaatuisen tuotteen markkinoille samalla nimellä ilman samoja ominaisuuksia. 

 • ylös 19
 • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla