Silmät punoittavat, suussa kihelmöi, henkeä ahdistaa – voiko joululle olla allerginen?

Hyasinttitervehdys ennemminkin ärsyttää kuin ilahduttaa hajuherkkää.

Hyasintin tuoksu on niin voimakas, että se ärsyttää tuoksuyliherkkää, ei tosin jokaista, mutta osaa heistä. Tuoksuyliherkkyys on joillakin niin valikoiva, että vain yksi tai muutama tuoksu ärsyttää, joitakin kaikki voimakkaat tuoksut.
 

Joulupuuron manteli voi laukaista hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Jotkut ovat niin allergisia manteleille, että yhdenkin mantelin syöminen saattaa laukaista anafylaktisen reaktion. Se tarkoittaa äkillistä yliherkkyyskohtausta, joka alkaa tavallisesti käsien ja huulien voimakkaalla kihelmöinnillä ja kutinalla. Tunne leviää muutamassa minuutissa ympäri kehon ja ihoon nousee nokkospaukamia. Huulissa ja silmäluomissa, usein muuallakin, on selvää turvotusta. Kurkkua kuristaa ja henki vinkuu. Vatsaa kouristaa, ja saattaa oksennuttaa. Vaikeimmissa tapauksissa verenpaine laskee ja sydämeen tulee rytmihäiriöitä. Tila on hengenvaarallinen. Ensiapuna on kertakäyttöinen adrenaliiniruisku (EpiPen), tulee sitä tarvittaessa käyttää epäröimättä. Myös avaavista astmasuihkeista voi olla tilanteessa apua. Pistoksen jälkeen on aina hakeuduttava lääkäriin tai lähimpään sairaalaan. Onneksi näin mantelille herkkiä ei Suomessa liene monta.


Moni on joulumausteille, kuten kanelille ja inkiväärille, allerginen.

Kaneli ja inkivääri kuuluvat herkistäviin mausteisiin. Onneksi niiden aiheuttamat reaktiot eivät yleensä ole kovin voimakkaita. Kaneliallergia on koivun ristiallergia eli jos henkilö on allerginen koivulle niin on melko usein hän on sitä myös kanelille. Ruokayliherkkyyden oireita ovat suun kutiaminen, vatsanväänteet tai ihottuma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitalilla on myös toinen puoli. Inkivääri ja sen sukuiset mausteet, kuten kurkuma, estävät allergisia reaktioita ja hoitavat niveliä. Useimmista piparien mausteista onkin enemmän hyötyä kuin haittaa. Muuten pipari ei tosin täytä terveellisen ruoan kriteereitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla



Muovikuusi ei ole  luonnonkuusta turvallisempi vaihtoehto tuoksuyliherkälle.

Uusi muovikuusi ei juuri tuoksahtele, mutta vuosia säilytettyyn kuuseen voi pesiytyä sellainen homekanta, että se laukaisee tuoksuyliherkkyyden oireet – vaikkei home juuri haisekaan. Muovikuusi on myös ekologisesti järjetön vaihtoehto.
 

Allergisen ei pidä syödä jouluomenoita.
 

Joka toinen tai kolmas koivuallerginen saa suun kutinaa ja limakalvoturvotusta omenista. Jotkut saavat sen lisäksi vatsanväänteitä ja ripulia. Vielä on pieni LTP-allergisten joukko, jotka saavat omenista voimakkaitakin allergiaoireita. LTP on rasvojen kuljetusproteiini, jota on omenissa ja muissa ruusukasveissa, kuten mansikoissa, vadelmissa ja päärynöissä.

Pelkkä joulusilakan tai -sillin tuoksu voi pilata kala-allergisen illan.
 

Osa kala-allergisista on niin herkkiä, että ilmavirtojen mukana tulevat allergeenit eli kalan tuoksu riittää laukaisemaan oireet, joista kiusallisin on astmakohtaus.


Tuoksukynttilät ovat astmaatikolle kauhistus.

Tuoksuyliherkät astmaatikot saattavat kärsiä niistä todella paljon.

 

Jos jonkun sukulaisen seurasta saa aina "näppylöitä", syynä voi olla ihmisallergia.

Ihminen voi olla allerginen hilseelle tai jollekin muulle ihmisen erittämälle allergeenille. Itse asiassa kutiavista atoopikoista joka toinen on yliherkkä omalle hielleen. Ei tiedetä varmasti, onko kyseessä selvä allergia tai muunlainen yliherkkyys. Omastakin seurasta voi siis saada ”näppylöitä”.
 

Mielikuva täydellisestä perhejoulusta saattaa aiheuttaa yksinäiselle ahdistuskohtauksia.

20–30 prosenttia meistä on niin alttiita suggestiolle, esimerkiksi mainoksissa syötetyille mielikuville, että se voi aiheuttaa ahdistusta. Noiden superherkkien lisäksi viitisenkymmentä prosenttia on jonkin verran alttiita ulkoisille vaikutusyrityksille. Vain 20 prosenttia meistä ei piittaa tuon taivaallista ympäristön paineista ja odotuksista.

Asiantuntija:  professori Matti Hannuksela.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla