Nainen pyörii koko ikänsä hormonihyrrässä. Estrogeenin lisäksi moni muukin hormoni heiluttaa naisen mieltä ja kehoa. Onneksi mielihyvähormoneja voi keräillä.

Nuori nainen toteaa hormonitoimintansa käynnistyneen, kun hänen elämänsä alkaa rytmittyä estrogeeni- ja keltarauhashormonin erityksen mukaan. Silloin hän saa kuukautiset.

Kuukautiskierron rytmissä fyysisesti – ja osin psyykkisestikin – nainen elää vaihdevuosiinsa saakka. Luonnon järjestämiä hormonaalisia poikkeusaikoja ovat raskaudet.

Keltarauhashormonista PMS

”Minulla ei ole luonnetta ollenkaan, pelkät hormonit vain”, tuttava tuskitteli PMS-vaivoissaan. Osuikohan hän oikeaan?

– No jaa. Emmehän me ole eläimiä, joita hormonit vain vievät. Oma persoonallisuus ja elämänasenne muotoilevat yleistä olemusta, sanoo gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Mervi Halttunen HYKSistä.

Keltarauhashormoni saa osalla naisista aikaan kuukautisia edeltävän premenstruaalioireiston eli PMS:n. Siihen kuuluu psyykkisinä oireina hermostuneisuus, itkuisuus ja äkäisyys, fyysisinä muun muassa. turvotus ja rintojen arkuus.

Tarkkaan ei tiedetä, miksi keltarauhashormoni herkistää, mutta sen arvellaan liittyvän aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan. Hankalimmillaan PMS-oireet ovat yleensä 35 ikävuoden jälkeen.
Oireita helpottavat usein mieto estrogeenilääkitys tai mielialalääke, joka vaikuttaa aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan.

Hermot tiukalla

Jos hermot ovat PMS:n takia lujilla, miten nainen selviytyy, jos samaan aikaan on suoriuduttava jostain vaativasta tehtävästä, vaikkapa insinööriajosta?

– Todennäköisesti hyvin, Mervi Halttunen sanoo.

Hänen tuntumansa mukaan nainen kärsii PMS-oireista eniten läheistensä lähettyvillä.

– Inssiajossa hän pystyy varmaan kontrolloimaan itseään moitteettomasti. Yliminä, itsekontrolli ja suorittamisen tarve toimivat silloin hyvänä tukena. Siksi ajokokeen tai minkään vastaavan hermoprässin ajankohtaa ei kannata PMS:n takia muuttaa.

Ennen inssiä ja sen jälkeen saattaa tosin olla kovin hankalaa lähipiirin kanssa: suututtaa, itkettää ja pikkujututkin hermostuttavat.

Kun kuukautiset alkavat, kaikki tämä menee ohi.

– Etelän maissa ajatellaan vielä nykyäänkin, että kuukautisten mukana naisesta vuotaa pois paha, hapan veri. Kun äkäisen akan estrogeenituotanto kuukautisten alettua herää, ohjat ottaa taas se ihana nainen, Halttunen luonnehtii.

Esivaihdevuosiin hormonikierukka

On tavallista, että 45 ikävuoden jälkeen naisen kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja pitkittyvät. Se johtuu estrogeenituotannon vähenemisestä.

Mitä tehdä siinä tilanteessa ehkäisyn ja mahdollisen hormonihoidon kanssa? Entä jos vuodot käyvät niin hankaliksi, että on harkittava kohdun, ehkä myös munasarjojen, poistoa?

Kun nainen tulee näiden kysymysten kanssa gynekologin vastaanotolle, kartoitetaan ensin, mikä on hänen hankalin asiansa.

Jos suurin ongelma ovat vuodot, selvitetään, onko syynä hormonit vai jokin sairaus. Kohdussa kasva usein hyvänlaatuisia myoomia.

Jos kohdusta ei löydy vikaa, voi tässä vaiheessa kokeilla hoidoksi hormonikierukkaa ja ehkä myös pientä estrogeenilisää.

– Nämä ovat usein hyvä yhdistelmä silloin, kun oireena on myös vaihdevuosien alkamisesta kertovaa hikoilua. Ja jos jo on hyvin toimiva hormonikierukka, sitä ei kannata poistaa vaihdevuosien lähestyessä, Mervi Halttunen sanoo.

Tarkempiin tutkimuksiin on syytä vain, jos vaihdevuosioireita on väärässä iässä. Koska kilpirauhasen vajaatoiminta on lähes kansantauti, kilpirauhashormonin pitoisuus veressä voi olla hyvä tarkistaa laboratoriokokeella.

Jos vaihdevuodet ovat jo alkaneet, oireina ovat yleensä myös hikoilupuuskat ja sydämen tykytykset.

– Se on sen verran hankalaa, että useimmat ovat silloin valmiit kokeilemaan hormonihoitoa. Ja mikäpä siinä, sillä esimerkiksi puolen vuoden kokeilulla nainen ei aiheuta itselleen mitään vaaraa. Päinvastoin, hän alkaa voida paremmin, Halttunen sanoo.

Testosteroni panee toimimaan

Jos runsaat vuodot kaikesta huolimatta jatkuvat, saattavat syynä olla myoomat, jolloin tulee harkittavaksi kohdun ja ehkä munasarjojen poisto.

Täysin yksimielisiä ei nykyään olla siitä, jättääkö vai poistaako munasarjat. Syy on se, että munasarjat tuottavat pieniä määriä mieshormoni testosteronia. Vaihdevuosissa sen tuotanto hiipuu hitaammin kuin estrogeenin.

– Pieni määrä testosteronia omasta takaa on naisille hyväksi, sillä tämä hormoni näyttää lisäävän aloitteellisuutta, Halttunen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei munasarjojen poisto mitenkään mullista naisen elämää.

– Munasarjoja ei hirveän herkästi poisteta alle 55-vuotiailta naisilta. Jos vaihdevuodet ovat alkaneet jo kauan sitten ja munasarjat ovat selvästi kutistuneet, niiden poistaminen on perustellumpaa, Mervi Halttunen selittää.

Jos poisto tehdään, loppuu munasarjojen testosteronituotanto, minkä jälkeen tätä hormonia tuottavat hyvin vähän enää vain lisämunuaiset. Naisille testosteronikorvaushoitoa ei ole.

Suhteuta hormonihoidon riskit

Jos kohtu on poistettu ja nainen tarvitsee hormonihoitoa vaihdevuosivaivoihin, pelkkä estrogeeni riittää.
– Se ei nosta rintasyöpäriskiä, kuten estrogeeni-keltarauhashormonihoito. Sitä käytetään, kun kohtu on olemassa.

Halttunen kuitenkin muistuttaa, että käyttipä mitä hyvänsä hormonihoitoa, mammografiassa täytyy käydä säännöllisesti. Rintasyöpä on kaikkien ikääntyvien naisten riski.

Estrogeeni-keltarauhashormonihoidon riskien pelkoon hän toivoisi nykyistä enemmän suhteellisuudentajua.

– Usein unohtuu, että alkoholi, ylipaino ja liian vähäinen liikunta lisäävät rintasyöpäriskiä yhteensä enemmän kuin hormonikorvaus. Näihin elämäntapariskeihin voi sentään vaikuttaa toisin kuin muihin riskeihin, kuten varhaiseen kuukautisten alkamiseen ja myöhäisiin vaihdevuosiin.

Keräile mielihyvähormoneja

Kaikki hormonitoiminta ei ole tahdosta riippumatonta, kuten esimerkiksi sukupuolihormonituotanto. Mielihyvähormoneja oksitosiinia ja endorfiinia voi hankkia elimistöönsä hyrräämään omilla toimillaan, esimerkiksi liikunnan ja seksin avulla.

– Olisi tässäkin mielessä hyvä, kun viitsisi lähteä liikkumaan, vaikka kävelylenkille, varsinkin jos on PMS, paha mieli tai asiat pielessä, Halttunen neuvoo.

Muun muassa PMS-oireisiin auttaa myös hyvä seksi.
– Se vain saattaa olla hankalasti toteutettava lääkitys, koska PMS:stä kärsiessään naista ei oikein mikään huvita.

Vaikka sanotaan, että miehen pitää saada seksiä voidakseen hyvin ja naisen voida hyvin halutakseen seksiä, ei se Mervi Halttusen mielestä ole ihan niin.

– Seksiä kannattaisi harrastaa hoidollisessakin mielessä. Vaikka ei kauheasti huvittaisikaan, se kuitenkin edistää hyvinvointia ja auttaa moneen vaivaan.

LUE LISÄÄ

Kuukautisia ennen ärsyttää

Gynekologille joka vuosi?

Vaihdevuosiin virkeänä

Vierailija

Hormonit tekevät naisen

Miksi aina yleistetään etteivät naiset halua seksiä? Sitten kun on nainen joka tykkää seksistä, miehet juoksee kauhuissaan karkuun, koska eihän naisten kuulu tykätä seksistä! Lopettakaa tämä paskan puhuminen, etteivät naiset halua seksiä.Tervettä naista huvittaa yleensä aina, kun seura vaan on oikeaa. Ne jotka ovat miehensä kanssa jostain muusta syystä, katsokoot peiliin ja katukoot hiljaa. Ja erotkoot. Ettei tarvitse haluttomuudella pilata meidän elämäniloistenkin elämää.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.