Kuva: <span class="photographer">Jaakko Lukumaa</span>
Kuva: Jaakko Lukumaa

Villasukat jalassa on hyvä parannella vilustumista, toteaa Jaakko ”Jaska” Saariluoma. Lue näyttelijän keinot flunssan hoitoon.

Lepo on näyttelijä-koomikko Jaakko Saariluoman mielestä parasta lääkettä flunssaan. Ja villasukat! Ne jalassa on hyvä odotella paranemista – jos malttaa jäädä sairastamaan.

Ikävä puoli on, että flunssa hiipii yleensä päälle salaa.

– Jälkikäteen on helppo sanoa, koska vilustuminen alkoi, mutta siinä hetkessä sitä ei huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jaakko Saariluoman isä lääkitsi aikanaan poikaansa sipulimaidolla. Omille lapsilleen näyttelijä ei ole tätä lämmintä rohtoa tarjonnut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saariluoma luottaa hunajan ja sitruunan voimaan. Vaikutusta hän vahvistaa Carmolis- tai Echinaforce-tipoilla.

– Uskon myös C- ja D-vitamiiniin ja sinkkiin.

Valkosipuli olisi Saariluomasta ässä konsti flunssassa. Ennen hän veteli sitä raakana kynsikaupalla leivän päällä. Läheisille se ei kuitenkaan ole miellyttävin vaihtoehto.

Vastustuskykyä rauhoittumalla

Stressi ja kiire ovat Saariluoman mielestä pahimmat vastustuskyvyn viholliset. Niiden suitsimisessa onkin tekemistä:

– Palikat elämässäni eivät ehkä ole ihan balanssissa. Kalenteri tuppaa täyttymään. Vaimoni sanoo suoraan, että olen hyvin työorientoitunut ihminen. Minkäs sille voi, kun minulla on onni tehdä työtä, joka ei tunnu työltä.

Nukkujana Saariluoma on huono. Nukkumaan ei malta mennä, vaikka pitäisi.

Jos uni ei tule, näyttelijä luottaa vanhaan kiinalaiseen viisauteen: Tuhat askelta ennen nukkumaanmenoa ja 500 ruokailun jälkeen.

– Yleensä minua alkaa nukuttaa jo 500 askeleen kohdalla. En tiedä, kumpi rauhoittaa: ympäri asunnon askeltaminen vai numeroiden luetteleminen. Pääasia, että se toimii!

Vähemmän hiilihydraatteja

Syömisissäkin olisi korjattavaa, vaikka periaatteessa Saariluoma syö terveellisesti.

– Syön kasviksiakin, mutta välillä ruokaa tulee otettua vähän liikaa. Epäsäännöllisten aikataulujen takia sämpylöitä ja muuta nopeaa syötävää tulee napattua liian usein.

Nuutuneena oloa tulee piristettyä hiilihydraateilla. Se on huono vaihtoehto:

– Hetkeksi piristyy, mutta sitten on entistä nuupahtaneempi olo.

Jaakko Saariluoma

Ikä: 48
Ammatti: Näyttelijä, juontaja, stand up -koomikko. Tuttu mm. Posse-, Putous- ja Kingi-viihdeohjelmista.
Perhe: Vaimo, kaksi lasta ja koira. Asuvat Helsingissä.
Ajankohtaista: Mukana Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa. Ohjaa Espoon kaupunginteatteriin komedian Toimitusjohtaja, jonka ensi-ilta on 10.2.2016.

Vierailija

D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

Syöthän D-vitamiinia?

Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

  • ylös 40
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla