Kuva: Jaakko Lukumaa
Kuva: Jaakko Lukumaa

Villasukat jalassa on hyvä parannella vilustumista, toteaa Jaakko ”Jaska” Saariluoma. Lue näyttelijän keinot flunssan hoitoon.

Lepo on näyttelijä-koomikko Jaakko Saariluoman mielestä parasta lääkettä flunssaan. Ja villasukat! Ne jalassa on hyvä odotella paranemista – jos malttaa jäädä sairastamaan.

Ikävä puoli on, että flunssa hiipii yleensä päälle salaa.

– Jälkikäteen on helppo sanoa, koska vilustuminen alkoi, mutta siinä hetkessä sitä ei huomaa.

Jaakko Saariluoman isä lääkitsi aikanaan poikaansa sipulimaidolla. Omille lapsilleen näyttelijä ei ole tätä lämmintä rohtoa tarjonnut.

Saariluoma luottaa hunajan ja sitruunan voimaan. Vaikutusta hän vahvistaa Carmolis- tai Echinaforce-tipoilla.

– Uskon myös C- ja D-vitamiiniin ja sinkkiin.

Valkosipuli olisi Saariluomasta ässä konsti flunssassa. Ennen hän veteli sitä raakana kynsikaupalla leivän päällä. Läheisille se ei kuitenkaan ole miellyttävin vaihtoehto.

Vastustuskykyä rauhoittumalla

Stressi ja kiire ovat Saariluoman mielestä pahimmat vastustuskyvyn viholliset. Niiden suitsimisessa onkin tekemistä:

– Palikat elämässäni eivät ehkä ole ihan balanssissa. Kalenteri tuppaa täyttymään. Vaimoni sanoo suoraan, että olen hyvin työorientoitunut ihminen. Minkäs sille voi, kun minulla on onni tehdä työtä, joka ei tunnu työltä.

Nukkujana Saariluoma on huono. Nukkumaan ei malta mennä, vaikka pitäisi.

Jos uni ei tule, näyttelijä luottaa vanhaan kiinalaiseen viisauteen: Tuhat askelta ennen nukkumaanmenoa ja 500 ruokailun jälkeen.

– Yleensä minua alkaa nukuttaa jo 500 askeleen kohdalla. En tiedä, kumpi rauhoittaa: ympäri asunnon askeltaminen vai numeroiden luetteleminen. Pääasia, että se toimii!

Vähemmän hiilihydraatteja

Syömisissäkin olisi korjattavaa, vaikka periaatteessa Saariluoma syö terveellisesti.

– Syön kasviksiakin, mutta välillä ruokaa tulee otettua vähän liikaa. Epäsäännöllisten aikataulujen takia sämpylöitä ja muuta nopeaa syötävää tulee napattua liian usein.

Nuutuneena oloa tulee piristettyä hiilihydraateilla. Se on huono vaihtoehto:

– Hetkeksi piristyy, mutta sitten on entistä nuupahtaneempi olo.

Jaakko Saariluoma

Ikä: 48
Ammatti: Näyttelijä, juontaja, stand up -koomikko. Tuttu mm. Posse-, Putous- ja Kingi-viihdeohjelmista.
Perhe: Vaimo, kaksi lasta ja koira. Asuvat Helsingissä.
Ajankohtaista: Mukana Onnelin ja Annelin talvi -elokuvassa. Ohjaa Espoon kaupunginteatteriin komedian Toimitusjohtaja, jonka ensi-ilta on 10.2.2016.

Vierailija

Jaakko Saariluoma: Valkosipuli ja villasukat rökittävät flunssan

D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.