Olet todennäköisesti allerginen siitepölyille. Älä alistu niiskuttamaan vaan marssi apteekkiin.

Allergiat eivät ole mitään lastentauteja vaan allergisoitua voi minkä ikäisenä tahansa. Ne taitavat olla hinta, jonka me maksamme hyvästä elintasosta ja hygieenisestä ympäristöstä. Mitä puhtaammissa oloissa elämme, sitä enemmän podemme allergisia sairauksia.

Steriilisti elänyt kehomme haksahtaa luulemaan, että siitepöly, eläimen hilse tai jokin ruoka-aine on sille haitallista, ja alkaa oireilla. Allergiat ovat rypäs eri tyyppisiä hengityselin-, limakalvo-, iho- ja suolistosairauksia.

Nenäni tippuu siitepölyaikoina kuin huonosti tiivistetty vesihana, oloni on nuupahtanut ja silmäni kutisevat ja punoittavat. Kaipaan täsmävinkkejä tämän inhottavan oireryppään omahoitoon.

Jos oireesi alkavat maalis–huhtikuussa, kyse on puiden siitepölyn, lähinnä lepän ja koivun, aiheuttamasta allergisesta nuhasta. Jos vointisi huonontuu toukokuun lopulla tai kesäkuussa, reagoit heinän siitepölylle, ja jos loppukesästä, niin pujolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun on syytä panostaa huolelliseen omahoitoon — silloin väsymyskin pysyy todennäköisemmin poissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ota antihistamiinitabletti päivittäin oirehdinnan ajan. Lisää tarvittaessa kortisonipohjainen nenäsumute ja silmiin kromoglikaatti- tai antihistamiinisilmätippa.

Runsaana siitepölyvuonna kortisonisumute kannattaa aloittaa viikko pari ennen oletettujen oireiden alkua. Seuraa siis siitepölyennusteita, joita löydät esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Ellei omahoito riitä, tarvitset siedätystä. Hakeudu silloin lääkäriin.

Siedätykseen ensi syksynä?

Aikuiselle annetaan siedätystä julkisessa erikoissairaanhoidossa siinä tapauksessa, jos allergiaa ei ole saatu lääkehoidolla kuriin.

Useimmiten siedätetään hankalia oireita aiheuttavaa siitepölyallergiaa tai ampiais- ja mehiläisallergiaa.

Ruoka-aineallergioissa aikuisia on joissakin yksittäisissä tapauksissa siedätetty lähinnä maidolle. Näin siksi, että ruoka-aineallergia­siedätyksen tutkimukset on tehty lähinnä lapsilla.

Vanha tapa siedättää ovat pistokset. Siinä ihon alle pistetään pieniä määriä allergeenia aluksi viikon välein ja myöhemmin 6–8 viikon välein kaikkiaan kolmen vuoden ajan.

Koivu- ja heinäallergiaan on mahdollista siedättää suuhun annosteltavilla valmisteilla, joita otetaan kotona.

Siedätyshoito vähentää oireita jopa 80–90 prosenttia.

Siedätys aloitetaan aina siedätyshoitoon perehtyneen lääkärin valvonnassa ja sen teho säilyy useita vuosia.

Asiantuntija Jussi Karjalainen, ylilääkäri, TAYSin allergiakeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla