Luotettava karvainen omaishoitaja vaistoaa vaaran ja kulkee kuonon verran edellä.

Uudet koirat marssivat hoivamarkkinoille. Perinteisesti niitä on käytetty näkövammaisten oppaina, uusia tulokkaita ovat kuulokoirat.

Liikuntavammaisten apuna Suomessa on kuutisenkymmentä avustajakoiraa. Ensimmäiset hypokoirat auttavat diabetesta sairastavia huomaamaan, milloin verensokeri alkaa laskea. Koiria on alettu kouluttaa myös ennakoimaan epilepsiakohtausta. Fysioterapiassa käytetään koira-apulaisia muun muassa Käpylän kuntoutuskeskuksessa Helsingissä.

Nyt tutkitaan koirien kykyä huomata syöpä, ja esimerkiksi Britanniassa ne ovat suosittuja autististen lasten apuna.

Liivi kertoo, että koira on keikalla

Useimmiten omistaja saa kotiinsa jo valmistuneen koira­hoitajan. Esimerkiksi Invalidiliiton kautta välitettäviä avus­tajakoiria koulutetaan työhönsä noin kahden vuoden ajan ja hintaa kertyy vähintään 15 000 euroa. Jonoa on. Toinen tapa on kouluttaa pentu apua tarvitsevan perheessä. Siinä auttaa Kuulo- ja tukikoirayhdistys.

Terveyskoirilla ei toistaiseksi ole Suomessa yhteisiä standardeja. Virallinen asema on opas-, kuulo- ja avustajakoirilla. Ne on testattu, ja liivi kertoo, että koira on töissä ja saa tulla omistajan mukana jopa ravintolaan, eikä sitä pidä häiritä.

Suurin osa koira-apulaisista on labradorinnoutajia. Niitä on jalostettu yhteistyöhön ja niillä on koirienkin skaalassa hyvä hajuaisti. Puuhakkuus saattaa jopa stressata ne.

Ennustajalla on tarkka kuono

Monet koirat huomaavat ennakkoon esimerkiksi epilepsiakohtauksen, mutta tutkijat eivät vielä tiedä miksi. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi hajun, hormonitason tai lihasjännityksen muutokset. Tunteiden, katseiden, asentojen ja liikkeiden tulkkeina koirat ovat nopeita. Ne lukevat etevästi merkkejä, joita ihminen tahtomattaan antaa ja ehtivät reagoida jo ennen kuin me tiedämme, että on jotain, mihin pitäisi reagoida.

Koira hakee rutiineja, ja siksi muutokset ihmisen käyttäytymisessä ovat sille tärkeitä. Se tarkkailee meitä ja tietää tapamme. Miksi? Siitä mitä me teemme, on seurauksia ­koirallekin. Se hakee ruokaa, suojelua ja seuraa.

Avustajakoira vetää pyörätuolin lumipenkasta ja kääntää halvaantuneen yöllä toiselle kyljelle. Eläimen apu lisää ­liikuntavammaisen itsenäisyyttä. Kuulokoira huomauttaa vauvan itkusta, hypokoira tuo diabeetikolle mehun. Voisiko koira tuuppia narkolepsiaa sairastavan hereille? Jo eläin­ystävän silittely laskee verenpainetta ja harjaaminen voi olla fysioterapiaa.

Koiran tehtäville on vain mielikuvitus rajana, mutta ­ainakin se vie hoitajansa ulos ja ihmisten ilmoille.

Asiantuntijat
eläinten käyttäytymisen tutkija, filosofian tohtori Katriina Tiira, Helsingin yliopisto
eläintenkouluttaja Miia Kantinkoski, Kuulo- ja tukikoirayhdistys

Lisää tietoa opaskoirista
ja avustajakoirista

Suomen ensimmäinen hypokoira on 5-vuotias labradorinnoutaja Goxy. Koko elämänsä ajan se on valmentautunut haistamaan alhaiset verensokerit eli hypoglykemiat, jotka voivat olla hengenvaarallisia ykköstyypin diabeetikolle. Peruskoulutus annettiin kahden ensimmäisen elinvuoden aikana koulutuskeskuksessa Kemiössä.

Kun koulutettu hypokoira haistaa, että sen omistajan verensokeri on liian alhaalla, se varoittaa esimerkiksi tökkimällä rintaan. Ihmisten kielellä merkki tarkoittaa: ”Ota mehua, verensokerisi on matala.”

Periaatteessa minkä tahansa koiran voi kouluttaa hypokoiraksi. Esimerkiksi Kaliforniassa koulutukseen otetaan opaskoirakoulussa reputtaneet. Sillä vaikka
koira pelkäisi liukuportaita, siitä voi tulla turvallinen kaveri diabeetikolle.

Maailmalla hypokoiria on jo paljon,  Suomessa vasta aloitellaan. Hypokoirayhdistys jakaa tietoa ja etsii rahoittajia, sillä hypokoiran peruskoulutus maksaa noin 15 000 euroa.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.