Liikunnalla voi estää ja hidastaa osteoporoosia eli luiden haurastumista. Hyvä olisi aloittaa nuorena, mutta myöhemmälläkin iällä se on hyödyllistä. Mikä on sinun liikuntalajisi?

1. Kun nainen täyttää 50 vuotta, hänen luunsa alkavat haurastua.

Nykytiedon mukaan luun väheneminen alkaa naisilla ja miehillä jo ennen 30 ikävuotta varsinaisen kasvun päätyttyä. Naisilla haurastuminen kiihtyy vaihdevuosi-iässä, kun estrogeenihormonin eritys loppuu.

2. Luuston vahvuus hankitaan nuoruusiässä, joten vanhempana ei voi luitansa enää lujittaa.

Kasvuikä on todella tärkein vaihe luun kunnon turvaamisessa. Tällöin pannaan ikään kuin luuta pankkiin kasvattamalla luumassa mahdollisimman suureksi. Vanhempanakin voi luitaan lujittaa, tosin se vaatii enemmän ponnistelua. Suomessa on UKK-instituutin tutkimuksissa osoitettu, että liikunnasta on hyötyä luustolle myös vanhemmalla iällä.

3. Liikunnan pitää olla tosi rasittavaa, että se vahvistaisi luita. Kauppakassin kantaminen ei riitä.

Kauppakassin kantokaan ei ole tyhjänpäivästä: se ylläpitää luumassaa, tasapainoa ja lihasvoimaa. Ne kaikki ovat murtumien ehkäisyssä tärkeitä. Varsinaisesti luun määrää kasvattavassa liikunnassa pitää olla paljon tärähdyksiä ja vartalon suunnanmuutoksia. Hyvää luuliikuntaa ovat esimerkiksi aerobic, mailapelit ja laskettelu.

4. Luut haurastuvat, jos käyttää runsaasti alkoholia ja tupakoi.

Alkoholin vaikutukset luustoon ovat runsaasta tutkimuksesta huolimatta edelleen jossain määrin kiistanalaisia. Monissa amerikkalaistutkimuksissa on osoitettu alkoholin ja tupakan haurastuttavan luita. Suomessa ei edes erittäin runsaasti ja pitkään alkoholia käyttäneillä muuten terveillä ole todettu osteoporoosia sen enempää kuin muilla. Kohtuullisen alkoholinkäytön on voitu eräissä tutkimuksissa odeta olevan jopa luille hyväksi. Tupakka sen sijaan on todellakin haitallista luille.

5. Laktoosi-intoleranssista kärsivien luut haurastuvat helpommin kuin muilla.

Laktoosi-intoleranssi on haitallista, jos kalsiumia saa liian vähän. Jos turvaa kalsiumin saannin vaikkapa vähälaktoosisilla maitotuotteilla tai kalkkitableteilla, ei laktoosi-intoleranssista ole luustolle haittaa.

6. Laihduttaminen ja rankka treeni haurastuttavat luita.

Näin todella on, mutta laihduttamisen täytyy olla todella rankkaa, anoreksiaan johtavaa. Lihavan ei kannat luopua painonpudotusaikeistaan osteoporoosin pelossa.
Treenaaminen on liian rankkaa, jos se johtaa alipainoisuuteen ja naisilla kuukautisten poisjäämiseen. Silloin se häiritsee luulle tärkeiden hormoneiden tasapainoa.

7. Jos juo maitokahvia, maito kumoaa kahvin huonon vaikutuksen luustoon.

Näin todella näyttäisi olevan. Kahvi ei kuitenkaan edes sellaisenaan ole kovin haitallista luustolle.

8. Luita ei voi enää uudelleen vahvistaa, jos ne ovat alkaneet haurastua.

Muutenhan ei elintapaneuvonnalla ja luulääkkeillä tekisi juuri tekisi mitään. Luusto on elävää, alati uudistuvaa kudosta jonka aineenvaihdunnan tasapainoon ja määrään voidaan koko ajan vaikuttaa.

9. Jos kasvaa teini-iässä nopeasti pituutta, luista saattaa tulla hauraat.

Tällaista on kyllä esitetty, mutta tietääkseni tieteellinen näyttö ei ole kovin vahva.

10. D-vitamiinin saanti lujittaa luita.

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä suolistosta ja vähentää sen poistumista luusta. Teollisuusmaissa saadaan yleisesti liian vähän D-vitamiinia ravinnosta, Pohjolassa auringosta ei juuri tule täydennystä. Ravinnon ja tabletteina tai tippoina annosteltavan D-vitamiinin myrkyllisyyttä on aivan syyttä pelätty.

11. Jos kaatuu ja murtaa luunsa, kannattaa mittauttaa luuntiheytensä.

Näin kannattaa tehdä. Varsinkin jos kaatuessa murtuu lonkka, lantio, lanneranka, olkaluu tai ranne mittaus kannattaa tehdä, koska silloin takana todella on osteoporoosi. Se helpottaa myös hoidon seurantaa.

12. Diabetes lisää osteoporoosiriskiä.

Näin on, tosin diabetestyypeillä on eroa. Kakkostyypin diabetekseen kuuluu usein ylipaino, jolla taas on päinvastainen vaikutus.

13. Laihan luut ovat heikommat kuin tukevan.

Näin on, mutta lihava tarvitseekin vahvemmat luut, koska niiden varassa on enemmän painoa.

14. Kalkkitablettien syöminen ei lujita luita yhtä tehokkaasti kuin maitotuotteet.

Tämä ei pidä paikkaansa, sillä kaikki kalsium imeytyy lähes yhtä hyvin.

Asiantuntijana dosentti Kalevi Laitinen Meilahden sairaalasta.

Lue lisää:

Ikä ei este liikunnalle

Luut lujina pitkään

Terveyskirjasto - vahvat luut

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti