Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun tunnistat oireen, voit päästä sairautesi jäljille. Esittelemme sekä tulehdukselliset sairaudet että toiminnalliset vatsavaivat.

Tulehdukselliset sairaudet

Keliakia

on elinikäinen sairaus, jossa viljatuotteiden gluteeni surkastuttaa ohutsuolen limakalvoilla olevaa nukkaa.

OIREET Ripuli, ylävatsan turvotus, ilman kertyminen suoleen ja painon lasku ovat yleisiä oireita. Ihokeliakiassa polvien, kyynärpäiden ja pakaroiden iholle nousee kutiavia rakkuloita. Monien keliaakikoiden maksaentsyymitkin ovat koholla. Suolinukan vaurioituminen estää ravintoaineita imeytymästä normaalisti. Keliakiaa on ainakin kahdella prosentilla suomalaisista, ja se on yleisempi naisilla kuin miehillä.

HOITO Ainoa hoitokeino on välttää loppuelämä tarkasti gluteenia sisältävää viljaa eli vehnää, ohraa ja ruista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää Näin kartat gluteenia tarkasti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus

on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, joka sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella. Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillinen sairastumisikä on kuitenkin 15–35 vuotiaana, joten sairautta voidaan luonnehtia nuorten aikuisten sairaudeksi. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla. Sairauden syy on tuntematon.

OIREET Tavallisimmat oireet ovat verinen uloste, ripuli ja vatsakivut.

HOITO Haavaista paksusuolentulehdusta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.

Lue lisää tulehduksellisista suolistosairuksista Crohn ja Clitis ry:n sivuila

Crohnin tauti

on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa, varsinkin sen loppuosassa tai paksusuolessa. Tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotiaana, mutta sairaus voi alkaa missä iässä tahansa. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Crohnin taudin syy on toistaiseksi tuntematon.

OIREET Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen.

HOITO Crohnin tautia hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.

Lue lisää Tulehtunut suoli pitää rauhoittaa

 

Toiminnalliset vaivat

Laktoosi-intoleranssi

Maitosokeria eli laktoosia hajottava laktaasientsyymi häviää kasvun myötä melkein joka viidennellä suomalaisella. Sen jälkeen laktoosi ei enää pilkkoudu ja pysty imeytymään ohutsuolessa, vaan se pääsee paksusuoleen bakteerien ravinnoksi.

OIREET Siitä seuraa vatsaoireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, löysää ulostetta ja epämääräisiä vatsakipuja, jotka alkavat tunnista kolmeen tuntiin laktoosin syömisen jälkeen.

HOITO Laktaasientsyymiä voi ottaa purkistakin, mutta pääasiallinen hoitomuoto on laktoositon ruokavalio.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Irritable bowel syndrome IBS on suolen toiminnallinen vaiva, joka aiheuttaa epämukavia oireita, mutta ei ole vaarallinen. Sitä arvellaan kärsivän 10–20 prosenttia suomalaisista. Luku on sama kaikissa länsimaissa.

OIREET IBS:n tunnistaa vatsan turvottelusta, eri puolilla vatsaa tuntuvasta kivusta ja ulostuksen koostumuksen rajusta vaihtelusta: välillä on ripulia, välillä ummetusta, joskus saa päkistellä pieniä papanoita. Suoli ei myöskään tunnu tyhjenevän ulostamalla. IBS ei näy tähystämällä, vaan diagnoosi tehdään oireiden perusteella.

HOITO Tehokkainta on välttää ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraatteja. Se auttaa 7075 prosentilla.

Lue lisää FODMAPista apua vatsavaivoihin

Divertikkelit

eli umpipussitautiPaksusuolen heikentyneisiin kohtiin muodostuu suolen paineen myötä pullistumia, jotka voivat tulehtua ja pahimmassa tapauksessa puhjeta. Pullistumia tulee yleensä ikääntymisen myötä tai jos suoli heikkenee tai paine suolessa kasvaa muista syistä, esimerkiksi jatkuvan ummetuksen vuoksi.

OIREET Divertikkelit ovat yleensä oireettomia, mutta niitä voidaan havaita tähystyksessä tai varjoainekuvauksessa samalla kun tutkitaan muita suoliston vaivoja.Parilla prosentilla divertikkelit tulehtuvat, ja tulehdus tuntuu voimakkaana, useita päiviä jatkuvana kipuna vasemmalla puolella alavatsaa ja kuumeiluna. Puhjennut divertikkeli taas aiheuttaa voimakkaan, äkillisesti alkavan kivun.

HOITO Uusien divertikkelien muodostumista ja vanhojen tulehtumista voi ehkäistä hoitamalla ummetusta runsaskuituisella ruokavaliolla. Tulehdusta hoidetaan yleensä antibiooteilla, mutta jatkuva tulehduskierre voi vaatia leikkauksen. Puhjennut divertikkeli vaatii nopeaa sairaala- ja leikkaushoitoa.

Ummetus

Melkeinpä jokaisella on sitä joskus, ja useimmiten se on seurausta omista elämäntavoista, kuten liian vähäisestä liikunnasta, vähäkuituisesta ruokavaliosta ja jatkuvasta ulostuksen pidättämisestä. Myös esimerkiksi kipulääkkeistä opiaatit ja sairauksista kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa ummetusta.

OIRE Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai jos ulostemassa on niin kovaa, että sen ulostaminen on vaikeaa ja kivuliasta, puhutaan ummetuksesta.

HOITO Paras ummetuksen apu on syödä runsaasti kuituja, noin 3035 grammaa päivässä, juoda riittävästi vettä ja liikkua säännöllisesti. Suolen voi harjoittelemalla opettaa toimimaan säännöllisesti. Hetkellistä apua voi hakea ummetuslääkkeistä, mutta niiden jatkuva käyttö vain pahentaa ongelmaa.

Ylävatsavaivat eli dyspepsia

Jos mahan ja suoliston toiminta on häiriintynyt, se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja aterian jälkeen.

OIREET tuntuvat ylävatsassa esimerkiksi turvotuksena, nipistelynä tai kipuna, poltteluna ja röyhtäilyttämisenä. Vaivaan voi kuulua pahoinvointia tai jopa oksentelua. Oireita ei aiheuta mikään sairaus, jotkut vain ovat herkempiä mahan ja suolen venymiselle ruokailun jälkeen ja tuntevat siitä herkemmin kipua.

HOITO Ruoansulatusvaivoja hoidetaan turvotusta ja suoliston kaasuja vähentävän ruokavalion lisäksi oireiden mukaan lääkkeillä tai jopa psykoterapialla.

Närästys

Raskaan tai vatsaa ärsyttäneen aterian jälkeen hapanta mahanestettä voi nousta ruokatorveen.

OIREET Tällainen närästys tuntuu useimmiten poltteluna rintalastan takana.

HOITO Koska oireet pahenevat yleensä makuulla, närästystä aiheuttavia ruokia ja juomia ja ylipäätään raskaita aterioita kannattaa välttää muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, kahvi ja alkoholi voivat närästää, koska ne ärsyttävät vatsaa. Rasvaiset ruoat, kuten suklaa, taas heikentävät ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa, jolloin mahanestettä pääsee helpommin kulkeutumaan ruokatorveen. Närästykseen on lääkkeitäkin, mutta paras hoitomuoto on välttää vaivan aiheuttajia. Myös tupakoinnin lopettaminen auttaa.

Refluksitauti

Jatkuvasta närästyksestä käytetään nimitystä refluksitauti. Silloin vaikeaa närästystä on vähintään kerran viikossa tai lievempiä oireita kahdesti viikossa. Joka viides suomalainen täyttää nämä kriteerit.

OIREET Rintalastan takana tuntuvat polttelun lisäksi suuhun nousee usein karvasta mahanestettä. Myös vatsan turvotus ja ummetus voivat liittyä relfuksitautiin. Jatkuva kipu ylävatsassa tai rintalastan takana voi kieliä refluksitaudin aiheuttamasta ruokatorven tulehduksesta.

HOITO Jos ruokavaliolla, tupakoinnin lopettamisella, laihduttamisella ja muilla käytännön konsteilla ei ole vaikutusta, refluksitautia voidaan hoitaa mahan happamuutta vähentävillä lääkkeillä tai jopa leikkauksella.

Lue lisää Käypä hoito -suosituksen potilasversiosta Vatsa vaivaa – ja närästää

 

CU potilas itse

Ai luoja mitkä Coliris Ulcerosa ja Crohnin tauti määritelmät. Tarkistakaa nyt nämä faktat edes vaikka asiantuntevalta yhistykseltä, esim Crohn ja Colitis ry, ennen ku tämmösii julkasette. Aivan naurettavia väitteitä.

  • ylös 28
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla