Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kävin lääkärissä, hän katsoi ultralla jalkojani ja sanoi, että minulla on sisäiset suonikohjut. Ovatko ne vaaralliset? Voidaanko niitä leikata?

Ensimmäinen mieleen tuleva tarkentava kysymys on, minkähän takia jalkojen ultraäänitutkimus oikeastaan tehtiin? Tästä riippuu melko paljon se, miten sisäisiin suonikohjuihin tulee suhtautua. Lisäksi on merkitystä sillä, olivatko kyseessä sisäisten syvien laskimoiden kohjut vai sisäisten ja ulkoisten laskimoiden välillä olevien yhdyslaskimoiden ongelma.

Sisäiset suonikohjut ovat periaatteessa aivan samanlaisia kuin pinnallisetkin, eli laajentuneita alaraajan laskimoita, joissa veren takaisinpäin virtausta estävät läpät ovat rapistuneet. Tämän seurauksena veren paluu jaloista on häiriintynyt, mistä ongelman laajuudesta riippuen voi ilmetä erilaisia oireita. Tavallisimpia ovat nilkkojen ja säärten turpoaminen ja kivistely, joka pahenee seisoessa ja helpottaa, kun jalat nostaa ylös. Sisäiset suonikohjut ovat säären tai reiden sisäisissä laskimoissa eivätkä siksi näy ulospäin niin kuin ihon alla kulkevien laskimoiden kohjut eli laajentumat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen paremmin sisäiset kuin ulkoiset suonikohjut eivät sinänsä tarvitse hoitoa, jos niistä ei ole oireita. Turvotuksen ja pakotuksen ensisijainen hoito on tukisukka, joka puristaa laajentuneita laskimoita kasaan ja edesauttaa lihasten suorittamaa laskimoveren pumppaamista pois alaraajoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisäisten syvien laskimoiden kohjuja (vajaatoimintaa) ei yleensä leikata lainkaan. Yhdyslaskimoita voidaan sen sijaan joskus joutua korjailemaan, jos niiden vajaatoiminnasta aiheutuu veren ”hölskymistä” sisäisten ja pinnallisten laskimoiden välillä ja tämän vuoksi esimerkiksi ihon vaurioitumista.
 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Molemmissa jaloissani olivat näkyvät suonikohjut ja olen hoidattanut toisen jalan kohjut vaahtoruiskutuksella. Tulos oli pysynyt suht hyvin, mutta kohjuja ilmesty eri kohtiin jalassa. Olen käynyt ultraääni tutkimuksella Suomessa ja silloin minulle kerrottiin että vaahtoruiskutus hoito ei ole enää riittävä minulle. Kävin Virossa EVC klinikalla laser leikauksella. Pari tuntia leikauksen jälkeen käveli hotelliin. Ei kipua. Nyt 2 kuukautta myöhemmin kaikki on kunnossa.Olen erittäin tyytyväinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla