Nikamakäsittely palauttaa liikkeen lukkiutuneisiin nikamiin ja poistaa tehokkaasti kipua – oikein tehtynä. Manipulaatioon kannattaa aina mennä lääkärin kautta ja luottaa vain koulutettuihin ammattilaisiin.

Manipulaatiohoito auttaa lukkiutuneisiin niveliin. Hoidossa lisätään nivelten liikkuvuutta avaamalla kehon lukot. Tällöin asento palautuu luonnolliseksi ja kivut hellittävät. Äkillisiin vaivoihin, kuten noidannuoleen, voi riittää yksikin hoitokerta.

– Parhaimmillaan manipulaation vaikutukset ovat dramaattisia ja nopeita. Mutta aina se ei ole yhtä helppoa, sanoo fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Manipulaatiossa nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan voimaimpulssi, jonka liikelaajuus ylittää hetkeksi nivelen fysiologisen liikelaajuuden. Käytännössä kyseessä on nopea, vain muutaman sekunnin kestävä liike, jota potilas tuskin ehtii huomata. Ensin vartaloa venytetään voimakkaasti ja sitten kipukohtaa tönäistään tai kiskaistaan pikaisella liikkeellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Manipulaation tekijä ei käytä apuvälineitä, vaan hänen työkalunaan ovat omat kädet, käsivarret, jalat ja vartalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Usein potilas kuulee napsahduksen, joka syntyy, kun pikkunivelissä oleva alipaine purkautuu. Napsahdus sinänsä ei ole onnistumisen edellytys, ilman sitäkin hoito voi olla tehokasta, mutta potilaalle napsahdus on merkki siitä, että jotain on tapahtunut, Airaksinen selvittää.

Joskus napsahduksen luullaan kertovan siitä, että nikamat loksahtavat paikoilleen. Tästä ei Airaksisen mukaan ole kyse, sillä manipulaatiossa nikamat eivät liiku merkittävästi.

Hoitoa kivun mukaan

Joskus lihaksia täytyy totuttaa uuteen asentoon ajan kanssa. Kipukohtaa ympäröivät lihakset pyrkivät palauttamaan manipulaatiota edeltäneen tilanteen, joten pitkittyneen kivun hoidossa jännityksen kertalaukaisu ei välttämättä riitä. Kroonisessa, yli kolme kuukautta jatkuneessa kivussa saatetaan tarvita toistakymmentä manipulointikertaa.

Jokainen tapaus on kuitenkin erilainen. Jollekin riittää kertalaukaisu, eikä hoidon toistaminen hyödytä mitään. Toiset taas tarvitsevat useita hoitokertoja ja aikaa luonnolliseen asentoon tottumiseen.

Hyväksi alaselälle

Manipulaation juuret juontavat vuosisatojen taakse, ja sen osaajat ovat siirtäneet taitojaan sukupolvelta toiselle. Vielä 1900-luvun alussa manuaalisia terapioita opetettiin lääkärikoulutuksessa eri puolilla Eurooppaa. Manipulaatiohoidot kuitenkin painuivat taka-alalle, kun kehitettiin uusia lääkkeitä ja hoitotekniikoita.

Osa suomalaisista lääkäreistä suhtautuu varauksella manipulaatioon, vaikka se on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi hoidoksi muun muassa alaselän äkillisiin ja pitkittyneisiin vaivoihin. Viime vuonna hyväksytyssä eurooppalaisessa selän hoitosuosituksessa manipulaatio kirjataan yhdeksi vaihtoehdoksi niille potilaille, joilla ei ole vakavaa selkäsairautta ja joiden vaiva ei vaadi leikkausta.

– Paras näyttö on manipulaation tehosta lannerangan alueella. Alaselän manipulaatio on yhtä tehokasta kuin lääkkeet ja niihin yhdistetty liikeohjaus, Airaksinen kertoo.

Alaselän lisäksi vahvaa tutkimusnäyttöä manipulaation tuloksista on rintarangan alueella. Sen sijaan kaularangan alueen vaivoihin nikamakäsittelyä ei aina suositella. Hoitotulokset kaulan ja niskan alueella eivät ole yhtä hyviä kuin alaselässä. Lisäksi kaularangan manipulaatioista voi seurata vakavia haittoja. Näistä pahimmat aiheutuvat nikamavaltimoiden vaurioista, jotka voivat johtaa verenkiertohäiriöön, tajunnan menetykseen, halvaukseen tai jopa kuolemaan.

– Vakavat vahingot ovat harvinaisia, mutta niiden takia kaulan manipulaatiohoitoon ryhtymistä tulee harkita tarkoin, Airaksinen alleviivaa.

Ensin lääkäriin

Olavi Airaksinen neuvoo potilaita käymään ensin lääkärillä. Omin neuvoin ei manipulaatioon pidä mennä, sillä vain perusteellinen lääketieteellinen tutkimus paljastaa, mistä vaivassa todella on kyse. Samalla löytyvät mahdolliset esteet hoidolle: manipulaatiota ei suositella esimerkiksi, jos sairastaa vaikeaa osteoporoosia, selkärankareumaa tai iskiasta. Myös alkava välilevyn pullistuma voi pahentua manipulaatiossa.

– Taitoa on valita hoitoon sopivat potilaat, ei niinkään se, kuinka ”temppu” eli itse nikamakäsittely tehdään, Olavi Airaksinen tiivistää lääkärintutkimuksen tarkoituksen.

Manipulaation riskit ovat sitä pienemmät mitä tarkemmin toimenpide osataan kohdistaa oikealle, rajatulle alueelle. Siksi yhteistä manipulaatiosuosituksen saaville on kivun paikallisuus. Airaksisen kokemuksen mukaan potilaat osaavat yleensä hyvin osoittaa aristavan paikan.

Nikamakäsittely soveltuu parhaimmin työikäisille. Iäkkäämmille potilaille on usein muodostunut luusiltoja, jotka estävät manipuloinnin. Heillä voi olla lisäksi muita sairauksia, jotka heikentävät selkärankaa tai lisäävät riskiä valtimovaurioihin. Myös lasten manipulointihoitoon liittyy vaaroja, sillä ennen murrosikää luusto on vielä kovin joustavaa.

Suositus tekijästä

Manipulaatiohoitojen taso vaihtelee suuresti. Manipulointitaitoja markkinoivat kaikenlaiset tekijät, joiden todellisista taidoista ei ole varmuutta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) on suojannut osan ammattinimikkeistä ja pitää rekisteriä, josta voi puhelimitse (puh. 09-772 920) tarkistaa, onko tekijä koulutettu ammattilainen.

Suojattuja ammattinimikkeitä ovat koulutetut kiropraktikot, koulutetut naprapaatit, koulutetut osteopaatit sekä OMT-fysioterapeutit. Lisäksi Suomessa on lääkäreitä, jotka ovat perehtyneet manuaalihoitoihin. Suojaamattomia ammattinimikkeitä voi käyttää kuka tahansa, taidoista riippumatta.

TEOn rekisteriin pääsyyn edellytetään neljän vuoden yhtenäistä koulutusta. Vain TEOn rekisterissä olevien ammattilaisten hoito kuuluu potilasvahinkovakuutuksen piiriin. Muiden virheistä ei voi hakea korvausta.

Airaksinen neuvoo sopimaan oman lääkärinsä kanssa, kenen hoitoon menee, sillä edes TEOn rekisterimerkintä ei kerro, kuinka hyvin tekijällä on manipulaatiotekniikka hallussa.

– Lääkärit tuntevat alueensa osaajat ja tietävät, kenen hoitoon missäkin vaivassa kannattaa hakeutua. Hyvät tekijät tunnetaan ja huonoista tulee nopeasti palautetta lääkärille.

Koulukuntaerot pieniä

Vaikka manipulointia käyttäviä koulukuntia on monia, Olavi Airaksinen näkee niissä vain pieniä painotuseroja.

– Kiropraktikko käyttää nopeampia liikkeitä ja enemmän voimaa kuin osteopaatti tai naprapaatti.

Laajin näkemys Airaksisen mukaan on OMT-fysioterapeuteilla, joilla on kattava keinovalikoima manipuloinnin lisäksi. He hallitsevat hieronnat, lämpökäsittelyt ja pehmytkudostekniikat ja osaavat lisäksi neuvoa potilasta jumppaamaan.

– Selvin ero on kuitenkin yksilöiden, ei koulukuntien, välillä. Toisilla on monipuolinen kokemus ja taito hyppysissä paremmin kuin toisilla. Siksi kannattaa kuunnella lääkärin ja muiden potilaiden mielipiteitä ja valita sitten paras ammattilainen kivun lievitykseen.

Esteitä manipulaatiolle

  • selkärankaa heikentävät sairaudet, kuten kasvain tai vaikea osteoporoosi
  • selkärankareuma
  • selkärangan nivelrikko
  • iskias
  • tuore vamma, kuten välilevyn pullistuma
  • suurentunut verenvuototaipumus
  • epäselvä diagnoosi
Sisältö jatkuu mainoksen alla