Nikamakäsittely palauttaa liikkeen lukkiutuneisiin nikamiin ja poistaa tehokkaasti kipua – oikein tehtynä. Manipulaatioon kannattaa aina mennä lääkärin kautta ja luottaa vain koulutettuihin ammattilaisiin.

Manipulaatiohoito auttaa lukkiutuneisiin niveliin. Hoidossa lisätään nivelten liikkuvuutta avaamalla kehon lukot. Tällöin asento palautuu luonnolliseksi ja kivut hellittävät. Äkillisiin vaivoihin, kuten noidannuoleen, voi riittää yksikin hoitokerta.

– Parhaimmillaan manipulaation vaikutukset ovat dramaattisia ja nopeita. Mutta aina se ei ole yhtä helppoa, sanoo fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Manipulaatiossa nivel viedään passiivisesti ääriasentoon ja siihen kohdistetaan voimaimpulssi, jonka liikelaajuus ylittää hetkeksi nivelen fysiologisen liikelaajuuden. Käytännössä kyseessä on nopea, vain muutaman sekunnin kestävä liike, jota potilas tuskin ehtii huomata. Ensin vartaloa venytetään voimakkaasti ja sitten kipukohtaa tönäistään tai kiskaistaan pikaisella liikkeellä.

Manipulaation tekijä ei käytä apuvälineitä, vaan hänen työkalunaan ovat omat kädet, käsivarret, jalat ja vartalo.

– Usein potilas kuulee napsahduksen, joka syntyy, kun pikkunivelissä oleva alipaine purkautuu. Napsahdus sinänsä ei ole onnistumisen edellytys, ilman sitäkin hoito voi olla tehokasta, mutta potilaalle napsahdus on merkki siitä, että jotain on tapahtunut, Airaksinen selvittää.

Joskus napsahduksen luullaan kertovan siitä, että nikamat loksahtavat paikoilleen. Tästä ei Airaksisen mukaan ole kyse, sillä manipulaatiossa nikamat eivät liiku merkittävästi.

Hoitoa kivun mukaan

Joskus lihaksia täytyy totuttaa uuteen asentoon ajan kanssa. Kipukohtaa ympäröivät lihakset pyrkivät palauttamaan manipulaatiota edeltäneen tilanteen, joten pitkittyneen kivun hoidossa jännityksen kertalaukaisu ei välttämättä riitä. Kroonisessa, yli kolme kuukautta jatkuneessa kivussa saatetaan tarvita toistakymmentä manipulointikertaa.

Jokainen tapaus on kuitenkin erilainen. Jollekin riittää kertalaukaisu, eikä hoidon toistaminen hyödytä mitään. Toiset taas tarvitsevat useita hoitokertoja ja aikaa luonnolliseen asentoon tottumiseen.

Hyväksi alaselälle

Manipulaation juuret juontavat vuosisatojen taakse, ja sen osaajat ovat siirtäneet taitojaan sukupolvelta toiselle. Vielä 1900-luvun alussa manuaalisia terapioita opetettiin lääkärikoulutuksessa eri puolilla Eurooppaa. Manipulaatiohoidot kuitenkin painuivat taka-alalle, kun kehitettiin uusia lääkkeitä ja hoitotekniikoita.

Osa suomalaisista lääkäreistä suhtautuu varauksella manipulaatioon, vaikka se on tutkimuksissa todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi hoidoksi muun muassa alaselän äkillisiin ja pitkittyneisiin vaivoihin. Viime vuonna hyväksytyssä eurooppalaisessa selän hoitosuosituksessa manipulaatio kirjataan yhdeksi vaihtoehdoksi niille potilaille, joilla ei ole vakavaa selkäsairautta ja joiden vaiva ei vaadi leikkausta.

– Paras näyttö on manipulaation tehosta lannerangan alueella. Alaselän manipulaatio on yhtä tehokasta kuin lääkkeet ja niihin yhdistetty liikeohjaus, Airaksinen kertoo.

Alaselän lisäksi vahvaa tutkimusnäyttöä manipulaation tuloksista on rintarangan alueella. Sen sijaan kaularangan alueen vaivoihin nikamakäsittelyä ei aina suositella. Hoitotulokset kaulan ja niskan alueella eivät ole yhtä hyviä kuin alaselässä. Lisäksi kaularangan manipulaatioista voi seurata vakavia haittoja. Näistä pahimmat aiheutuvat nikamavaltimoiden vaurioista, jotka voivat johtaa verenkiertohäiriöön, tajunnan menetykseen, halvaukseen tai jopa kuolemaan.

– Vakavat vahingot ovat harvinaisia, mutta niiden takia kaulan manipulaatiohoitoon ryhtymistä tulee harkita tarkoin, Airaksinen alleviivaa.

Ensin lääkäriin

Olavi Airaksinen neuvoo potilaita käymään ensin lääkärillä. Omin neuvoin ei manipulaatioon pidä mennä, sillä vain perusteellinen lääketieteellinen tutkimus paljastaa, mistä vaivassa todella on kyse. Samalla löytyvät mahdolliset esteet hoidolle: manipulaatiota ei suositella esimerkiksi, jos sairastaa vaikeaa osteoporoosia, selkärankareumaa tai iskiasta. Myös alkava välilevyn pullistuma voi pahentua manipulaatiossa.

– Taitoa on valita hoitoon sopivat potilaat, ei niinkään se, kuinka ”temppu” eli itse nikamakäsittely tehdään, Olavi Airaksinen tiivistää lääkärintutkimuksen tarkoituksen.

Manipulaation riskit ovat sitä pienemmät mitä tarkemmin toimenpide osataan kohdistaa oikealle, rajatulle alueelle. Siksi yhteistä manipulaatiosuosituksen saaville on kivun paikallisuus. Airaksisen kokemuksen mukaan potilaat osaavat yleensä hyvin osoittaa aristavan paikan.

Nikamakäsittely soveltuu parhaimmin työikäisille. Iäkkäämmille potilaille on usein muodostunut luusiltoja, jotka estävät manipuloinnin. Heillä voi olla lisäksi muita sairauksia, jotka heikentävät selkärankaa tai lisäävät riskiä valtimovaurioihin. Myös lasten manipulointihoitoon liittyy vaaroja, sillä ennen murrosikää luusto on vielä kovin joustavaa.

Suositus tekijästä

Manipulaatiohoitojen taso vaihtelee suuresti. Manipulointitaitoja markkinoivat kaikenlaiset tekijät, joiden todellisista taidoista ei ole varmuutta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) on suojannut osan ammattinimikkeistä ja pitää rekisteriä, josta voi puhelimitse (puh. 09-772 920) tarkistaa, onko tekijä koulutettu ammattilainen.

Suojattuja ammattinimikkeitä ovat koulutetut kiropraktikot, koulutetut naprapaatit, koulutetut osteopaatit sekä OMT-fysioterapeutit. Lisäksi Suomessa on lääkäreitä, jotka ovat perehtyneet manuaalihoitoihin. Suojaamattomia ammattinimikkeitä voi käyttää kuka tahansa, taidoista riippumatta.

TEOn rekisteriin pääsyyn edellytetään neljän vuoden yhtenäistä koulutusta. Vain TEOn rekisterissä olevien ammattilaisten hoito kuuluu potilasvahinkovakuutuksen piiriin. Muiden virheistä ei voi hakea korvausta.

Airaksinen neuvoo sopimaan oman lääkärinsä kanssa, kenen hoitoon menee, sillä edes TEOn rekisterimerkintä ei kerro, kuinka hyvin tekijällä on manipulaatiotekniikka hallussa.

– Lääkärit tuntevat alueensa osaajat ja tietävät, kenen hoitoon missäkin vaivassa kannattaa hakeutua. Hyvät tekijät tunnetaan ja huonoista tulee nopeasti palautetta lääkärille.

Koulukuntaerot pieniä

Vaikka manipulointia käyttäviä koulukuntia on monia, Olavi Airaksinen näkee niissä vain pieniä painotuseroja.

– Kiropraktikko käyttää nopeampia liikkeitä ja enemmän voimaa kuin osteopaatti tai naprapaatti.

Laajin näkemys Airaksisen mukaan on OMT-fysioterapeuteilla, joilla on kattava keinovalikoima manipuloinnin lisäksi. He hallitsevat hieronnat, lämpökäsittelyt ja pehmytkudostekniikat ja osaavat lisäksi neuvoa potilasta jumppaamaan.

– Selvin ero on kuitenkin yksilöiden, ei koulukuntien, välillä. Toisilla on monipuolinen kokemus ja taito hyppysissä paremmin kuin toisilla. Siksi kannattaa kuunnella lääkärin ja muiden potilaiden mielipiteitä ja valita sitten paras ammattilainen kivun lievitykseen.

Esteitä manipulaatiolle

 • selkärankaa heikentävät sairaudet, kuten kasvain tai vaikea osteoporoosi
 • selkärankareuma
 • selkärangan nivelrikko
 • iskias
 • tuore vamma, kuten välilevyn pullistuma
 • suurentunut verenvuototaipumus
 • epäselvä diagnoosi
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.