Millaisessa asennossa luet kirjaa tai katsot televisiota? Voisitko suojata niskan paremmin kylmältä? Sano hyvästit niskavaivoille parantamalla yksinkertaisia asioita elämässäsi.

Niskan lihakset väsyvät, kun ne joutuvat olemaan kauan ääriasennoissa tai venyneinä. Niskavaivoja onkin eniten ihmisillä, jotka joutuvat työssään olemaan pitkään samassa asennossa ja kannattelemaan käsiään. Vielä rankempaa niskalle on, jos työssä tarvitaan lisäksi suurta voimaa tai tarkkuutta.

Yleisin niskavaiva on jännitysniska. Kivut aiheutuvat siitä, kun niska-hartiaseudun lihakset ovat pitkään kuormittuneina. Jännittäminen muuttaa helposti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Usein jännitysniskaan liittyy myös päänsärky.

– Yli puolella niskakipuisista on päänsärkyä tai migreeniä. Kun jymähtäneen niskan saa rennoksi, todennäköisesti myös päänsäryt kaikkoavat, lohduttaa fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Opettele rentoutumaan

Jos asento on pitkään etukumarainen tai kiertynyt, niska ja hartiat rasittuvat. Siksi niin töissä kuin vapaa-ajallakin on tärkeää opetella pitämään rentoutumishetkiä.

– Hengitä syvään palleaa käyttäen ja pyöritä hartioita taakse. Nosta hartioita ja pudota ne alas. Ravistele ja pyörittele ranteita, neuvoo ergonomiatutkija, terveystieteiden maisteri Jaana Nykänen Työterveyslaitokselta.

Rentoutuminen tasapainottaa ja elvyttää elintoimintoja. Rentoutumisohjeita kannattaakin kysyä fysioterapeutilta tai työ- ja kouluterveydenhoitajalta.

Monilla paikkakunnilla toimii myös niska-hartiaryhmiä.

Joogaohjaaja Kylli Kukkin niskajumpan löydät tästä.

Vastapainoksi hyvä harrastus

Valitse istumatyön vastapainoksi harrastus, jossa voit vapaasti heilutella käsiäsi.

– Esimerkiksi sauvakävely, hiihto ja kuntosaliharjoittelu vähentävät niska- ja hartiaseudun jännitystiloja, vinkkaa Työterveyslaitoksen ergonomiatutkija, filosofian tohtori Ritva Ketola.

Aktiivinen, aerobinen liikunta rentouttaa lihaksia. Kun harrastat reipasta liikuntaa säännöllisesti, et todennäköisesti kärsi niskavaivoistakaan. Sopiva määrä olisi kaksi tai kolme kertaa viikossa puolisen tuntia kerrallaan.

Lasten ja nuorten niskakipujen syynä pidetään paitsi tietokoneen äärellä istumista, myös liikunnan puutetta tai yksipuolisia harrastuksia.

Tutkimukset kertovat, että 7–10-vuotiaista alakoululaisista 10 prosenttia kärsii niskakivuista. Murrosikäisillä niskakipuja on jo 20–25 prosentilla.

– Koululiikunnassa pitäisi huolehtia voimaharjoittelusta. Nykyisin se on lähes täysin tuntematon käsite opetuksessa, moittii fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Käy läpi kotiolot

Töissä ergonomiaa tulee mietittyä enemmän kuin kotona.

– Noin 90 prosenttia sohvista on huonoja niskalle, sillä niissä ei ole kunnollista tukea ristiselälle. Ristiselän taakse kannattaisi asettaa tyyny, suosittelee fysiatrian erikoislääkäri Jari Ylinen.

Huolehdi, ettei televisioruutu ole liian lähellä. Muuten saatat joutua kallistamaan päätä taaksepäin. Jos taas istut televisioon nähden sivussa, joudut pitämään niskaa vinossa pitkään.

Entä missä asennossa luet kirjaa? Pyri pitämään selkä suorassa, kun luet tuolissa tai sängyssä istuen. Jos pää kallistuu ylös- tai alaspäin, vaihda asentoa.

Tyyny uniasennon mukaan

Jos heräät aamulla tai yöllä niskakipuun, syy löytyy todennäköisesti huonosta tyynystä tai nukkuma-asennosta. Nukkuma-asento on yksilöllinen asia: osa haluaa nukkua selällään, osa kyljellään.

Kaularangan asennon pitäisi olla sellainen, ettei niska ole taipuneena tai voimakkaasti kiertyneenä.

– Mahallaan nukkumista en suosittele, sillä se on kaularangan kannalta huonoin asento. Lihasten pitäisi olla nukkuessa mahdollisimman rentoina, sanoo Jari Ylinen.

Nyrkkisääntö on seuraava: mitä pehmeämpi patja, sitä matalampi tyyny. Kyljellään nukkuva tarvitsee korkeamman tyynyn kuin selällään nukkuva.

– Moni hankkii kalliin sängyn, vaikka niskaa ajattelen hyvä tyyny on paljon tärkeämpi kuin patja, Ylinen huomauttaa.

Pään alla ei silti tarvitse olla kallista erikoistyynyä, vaan yksilöllisesti sopivan korkuinen tyyny riittää.
Kaupoista ja fysioterapeuteilta kannattaa kysyä tyynyjä testattavaksi.

Ryhti ehkäisee kipuja

Istumatyö altistaa etukumaraisuudelle. Myös kenkien korkeat korot saattavat muuttaa vartalon luonnollista asentoa, mikä taas rasittaa niskalihaksia.

Niskan pitäisi levätä hartioilla kauniisti keskiasennossa. Jos leuka ja hartiat työntyvät eteenpäin tai selän luonnollinen notko on kadonnut, ryhtiä kannattaa korjata vahvistamalla keskivartalon lihaksia.

Jos kannat laukkua olalla, vaihda se viiden minuutin välein toiselle puolelle. Ota kauppareissulle mukaan reppu tai jaa ostokset kahteen kassiin. Fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen suosittelee käyttämään aina ennemmin reppua kuin laukkua.

– Reppu kuormittaa tasaisesti koko selkää ja vetää hartioita hieman taaksepäin kohti hyvää ryhtiä. Hyvä ryhti taas on yksi oleellinen niskakipuja ehkäisevä tekijä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

– Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

– Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

Yksi hammas tai koko suu

Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

–Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

Vaarallinen yleisinfektio

Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

– Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

Kuin ruosteinen auto

Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

– Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.