Mummo väittää tuntevansa sateen tulon lonkissaan ja koppurasormiensa olevan seurausta navettatöistä. Uskoako moisia, reumasairauksien erikoislääkäri Leena Paimela?

1. Aamuinen jäykkyys ja nivelkolotukset ovat väistämättömiä, kun ikää tulee.

Totta. Iän myötä nivelrusto rappeutuu vähitellen. Siitä seuraa nivelten kipeytymistä ja niiden liikkuvuuden
heikentymistä.

2. Äidin tai isän nivelvaivat periytyvät.

Totta. Useisiin tulehduksellisiin reumatauteihin liittyy perinnöllinen alttius. Myös nivelrikossa perintötekijöillä on merkitystä. Joka vuosi 1 700 aikuista sairastuu nivelreumaan. Heistä kaksi kolmasosaa on naisia.

3. Jotkut osaavat ennustaa sään vaihtumisen kolotusten perusteella.

Osin totta. Sään vaihteluihin liittyvillä ilmanpaineen muutoksilla voi olla yhteyttä nivelkipujen kokemiseen.
Mikään kylmän ilmatilan sairaus reuma ei ole: reumasairauksia esiintyy kaikkialla maailmassa, myös lämpimissä maissa.

4. Koppuraiset sorminivelet ovat merkki vuosikymmenien kovasta työnteosta.

Tarua. Käsinivelrikko yleistyy voimakkaasti, kun ikää tulee lisää. Koko ikänsä kevyttä työtä tehneelle voi kehittyä hyvinkin vaikea sormien nivelrikko. Tällaiset oireet kulkevat usein suvuittain.

5. Jos polvikipu ei parane muutamassa kuukaudessa, siihen on kehittynyt nivelrikko.

Tarua. Polvikivun taustalla voi olla useita eri syitä, jotka yleensä selviävät tarkemmissa tutkimuksissa. Kovin pitkään ei pidä jäädä odottelemaan oireiden lieventymistä.

6. Särkylääkkeitä voi käyttää vaaratta, kunhan noudattaa pakkauksen ohjetta.

Tarua. Särkylääkkeiden käyttöön liittyy aina haittavaikutusten mahdollisuus varsinkin suurilla annoksilla. Ensisijainen kipulääke on parasetamoli, tulehduskipulääkkeitä käytetään säästeliäästi ja kuureittain.
Jos särkylääkkeen tarve jatkuu, tulisi kipujen syy aina selvittää.

7. Inkiväärin juuresta keitetty tee tai inkiväärikapselit tehoavat kolotuksiin.

Osin totta. Inkivääri lievittää tulehdusta, mutta näyttö sen tehosta reumakipuihin on vähäistä.

8. Kuuma suihku lievittää kolotusta.

Osin totta. Lämpö tuntuu hyvältä osalla nivelkivuista kärsivistä. Toisaalta tulehtuneen nivelen hoidossa kylmä on parempi. Tulehtunutta paikkaa voi yrittää rauhoittaa esimerkiksi kylmäpakkauksella tai pakastevihannespussilla.

9. Löysät nivelet rajoittavat liikuntaharrastuksia.

Osin totta. Nivelten yliliikkuvuus saattaa vaihdella lievästä vaikeaan. Jos nivelet ovat hyvin löysät, kannattaa vaihtaa ainakin juoksu rauhallisempiin liikuntaharrastuksiin.

10. Uiminen tai kävely sopii nivelvaivaiselle paremmin kuin juoksu tai aerobic.

Totta. Etenkin kantavien nivelten nivelrikkoa sairastaville uiminen tai vesijuoksu on hyvä liikuntamuoto. Samoin sauvakävely sopii useimmille.

11. Turvonnut isovarvas on merkki nivelreumasta.

Tarua. Nivelreuma alkaa harvoin isovarpaasta. Tyypillisempiä paikkoja ovat sen sijaan päkiät. Isovarpaan turvotus voi olla oire kihdistä.

12. Nuorelle aikuisellekin voi tulla nivelrikko.

Totta. Nivelrikko voi kehittyä jo nuorenakin. Tällöin syynä on usein nivelen aikaisempi vamma tai jokin tulehduksellinen reumasairaus.

13. Haineväpuristeet ovat luonnollisempi tapa hoitaa nivelrikkoa kuin särkylääkkeet.

Osin totta. Haineväpuriste on luontaistuote eikä sitä ole tutkittu, mutta samaa glukosamiinia sisältäviä lääkkeitä on. Niiden on osoitettu lievittävän kipua ja parantavan toimintakykyä, mutta tulokset aineen tehosta ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia.

14. Nivelrikkoa ei voi parantaa, sitä voi vain lievittää.

Totta. Nivelrikkoon ei ole toistaiseksi tarjolla parantavaa hoitoa, mutta kipua voidaan lievittää ja toimintakykyä parantaa. Liikunta on tärkeää, koska nivelrusto tarvitsee kuormitusta voidakseen hyvin. Myös fysioterapiasta voi olla hyötyä. Tekonivelleikkaus on viimeinen mutta usein tarpeellinen osa hoitoa.

15. Nivelreumasta ei voi parantua.

Tarua. Varsinaista parantavaa hoitoa ei ole vielä keksitty, mutta nykyisillä hoidoilla valtaosa potilaista voidaan saada oireettomiksi. Nivelreuma voi joskus rauhoittua pysyvästikin lääkehoidoilla.

Reumalääkkeiden aloitus heti taudin puhjettua ja lääkkeiden yhdistäminen toisiinsa on parantanut merkittävästi hoitotuloksia. Elävien solujen tuottamia proteiineja eli biologisia lääkkeitä käytetään nykyään, jos perinteisten reumalääkkeiden yhdistelmät eivät tehoa.

Taudin varhainen toteaminen on olennaista, sillä suuri osa pysyvistä nivelvaurioista syntyy kahden ensimmäisen vuoden aikana taudin puhkeamisesta.

Lue lisää nivelrikosta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.