Viisikymppinen tietää jo, että on itse vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan. Jos halu on hukassa, sen löytämiseksi pitää nähdä vähän vaivaa.

1) Kun naisen paikat kuivuvat ja miehen erektio on tuuripeliä, miten muuttaa totuttuja seksitapoja niin, että molemmat nauttivat?

Naisten paikkojen ei tarvitse kuivua. Liukasteiden ja paikallisten estrogeenien käyttöön ei liity mitään riskejä. Miehille taas on tarjolla paljon tehokkaita erektiota parantavia lääkkeitä.

On hyvin yksilöllistä, milloin vaihdevuosiin kuuluvia hormonimuutoksia alkaa tulla. Joillakin naisilla ne alkavat jo 45-vuotiaana, toisilla vasta yli 50-vuotiaana. Miehillä yksiselitteisiä vaihdevuosia ei tule. Ikä toki vaikuttaa kaikilla kykyyn ja haluan varmasti jollakin tavalla.

Jos kumppani ei enää kiihota, ei seksikään onnistu entiseen tapaan. Jos kiihottuminen ja erektion tulo hidastuvat, voi läheisyyttä muuttaa aistillisempaan suuntaan – suorituksesta nautintoon. Esimerkiksi lisäämällä hyväilyä ja muuta hellittelyä, kuten toisen kehumista. Pelkkä yhdyntä ei riitä eikä sitä joka kerralla tarvita.

Orgasmi ei ole itsestäänselvyys. Nainen saa sen muutenkin useimmiten helpommin hyväilemällä. Seksi on aikuisten leikkiä, ja leikkiin voidaan hankkia leluja. Vibraattoreita ja penisrenkaita kannattaa kokeilla.

Omista haluistaan pitäisi puhua, mutta jos sitä ei ole parinkymmenen vuoden liitossa aiemmin tehnyt, voi tyytymättömyyden esille tuominen olla vaikeaa. Jos siihen ei pysty, vaihtoehtoina on jatkaa samaan malliin, harrastaa sivusuhteita tai erota.

Apuakin voi hakea: seksuaaliterapiassa opetellaan keskustelemaan ja avataan lukkoja. Jokainen on vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan, joten kumppania syyttelemällä ei tilanne parane.

2) Jos seksihalut häviävät vaihdevuosi-iässä, voivatko ne tulla takaisin itsestään?

Halut eivät yleensä palaudu itsestään. Kyllä kadonneen halun eteen pitää nähdä vähän vaivaa. Tietysti uusi ihastus voi taas herättää halun, mutta eihän sekään tarkoita, että se itsestään palaisi. Aina siihen jotakin tarvitaan.

On annettava itselleen lupa olla seksuaalinen. Kun nainen korostaa naisellisuuttaan ja mies miehisyyttään, voi seksuaalisuus nousta enemmän esiin. Naisellisuuteen voi kuulua kaikkea, minkä nainen itse kokee naiselliseksi. Ja miehisyys voi olla mitä tahansa, minkä mies kokee miehekkääksi.

Esimerkiksi omasta hyvinvoinnista ja kunnosta huolehtiminen tai ylipäätään onnistuminen erilaisissa asioissa, kuten työssä tai harrastuksessa.

Pelko oman viehätysvoiman vähenemisestä iän mukana vaikuttaa haluun. Miehen erektio-ongelmat saatetaan myös tulkita haluttomuudeksi. Parisuhteessa tärkeintä on kumppanin ja tämän seksuaalisuuden arvostus. Ilman sitä on hyvin vaikeaa heittäytyä nauttimaan seksuaalisuudesta.

3) Voiko seksuaalisen identiteettinsä löytää vasta vaihdevuosi-iässä?

Kyllä seksuaali-identiteetin muutokset ovat mahdollisia, esimerkiksi heterosta bi-seksuaalisuuteen. Myöskään homomiehen identiteetti ei ole kaikille ihan helppo nuorena. Varsinkaan siinä sukupolvessa, jossa ollaan nyt yli 50-vuotiaita.

Naiset kiihottuvat tutkimusten mukaan lähes yhtä helposti sekä miesten että naisten katselusta. Siksi naisen on helpompi valita kumppanikseen joko nainen tai mies. Osa naisista haluaa vielä yli 50-vuotiaana kokeilla, minkälainen olisi suhde naisen kanssa. Ei se tietenkään kovin yleistä ole.

4) Mitä hyvää vaihdevuosi-ikä voi tuoda seksielämään?

Seksi ja orgasmi rauhoittavat. Pikkuiset ärsyttävät asiat suhteessa eivät seksin jälkeen tunnu niin ärsyttäviltä. Rypyt pienenevät ja katse kirkastuu, kun on sängyssä nauttinut ja saanut toisenkin huokailemaan mielihyvästä.

On tietysti annettava lupa itselleen olla seksuaalinen. Monille yli 50-vuotiaille on jo helppoa olla itsensä kanssa. Itsetunto näkyy seksissäkin. Jotkut naiset saavat ensimmäiset orgasminsa vasta yli 40-vuotiaina, kun seksiä ei enää tarvitse suorittaa. Jos viisikymppisenä aloittaa uuden suhteen, voi intohimo olla rajua. Varsinkin jos on ollut ennen sitä jonkin aikaa ilman läheisyyttä.

Kun lapset ovat jo isompia, seksille voi olla myös enemmän aikaa. Sitä aikaa ei parisuhteessa pidä käyttää erimielisyyksien vatvomiseen.

Toisaalta tässä elämänvaiheessa voivat stressiä aiheuttaa murrosikäiset ja heidän ongelmansa, omien vanhojen vanhempien hoitaminen, paineet pärjäämisestä työmarkkinoilla tai oma tai puolison sairastuminen. Ne vaikuttavat puolisoiden läheisyyteen ja seksuaaliseen kiinnostukseen.

5) Voiko yli viisikymppisellä olla vain seksiin perustuvaa suhdetta?

Yli viisikymppisillä on paljon nimenomaan vain seksiin perustuvia suhteita. Silloin ei enää solmita suhteita niinkään tarkoituksena perustaa perhe. Kaikki eivät tietysti tässä vaiheessa kerro seksisuhteistaan. Osa on naimisissa olevia, joilla on seksisuhde jonkun avioliiton ulkopuolisen henkilön kanssa.

Ihminen ei luonnostaan ole kovin yksiavioinen. Siksi pitkäaikainen parisuhde on usein vaikea. On paljon pariskuntia, joissa puolisot eivät puhu tunteista ollenkaan.

6) Onko viidenkympin villitystä, johon liittyy vaikkapa uskottomuutta?

Viisikymppisenä saatetaan ajatella, että on viimeinen mahdollisuus kokeilla jotakin uutta, ennen kuin sairastutaan tai ollaan liian vanhoja yhtään mihinkään. Siksi osa viisikymppisistä alkaa elää satasella. Seksistä ei haluta luopua, mutta jos parisuhteen ongelmia ei osata ratkaista, haetaan seksisuhteita oman liiton ulkopuolelta.

Osa ihmisistä haluaa vielä ennen vanhuutta kokeilla, minkälaista seksi olisi jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Tätä tekevät sekä miehet että naiset. Naisilta yksiavioisuus onnistuu kuitenkin keskimäärin paremmin kuin miehiltä.

Miehillä ikään liittyvä kriisi voi johtaa jopa siihen, että he perustavat vielä perheen nuoremman naisen kanssa. Uusi suhde, jossa saa ihailua osakseen, on myös osoitus siitä, että on edelleen viehättävä ja seksuaalinen.

7) Jos puoliso lähtee tai jopa kuolee, voiko ilman seksiä elää?

Suuri osa ihmisistä elää ilman seksiä. Kaikilla ei edes ole kovin suurta halua. Naisten on keskimäärin helpompi elää ilman seksiä. Osittain se johtuu kasvatuksesta. Osa naisista ei eron tai puolison kuoleman jälkeen edes etsi uutta kumppania. Monille pelkkään seksisuhteeseen lähteminen on vaikeaa, vaikka sillä voisikin rikastuttaa elämäänsä. Itsetyydytys on hyvä tapa ylläpitää seksuaalisuuttaan.

Joillekin on ylitsepääsemättömän vaikeaa aloittaa uusi ihmissuhde puolison menettämisen jälkeen. Mitään poppakonsteja siihen ei löydy. Uuden kumppanin löytyminen voi olla vaikeaa, vaikka esimerkiksi netistä voi etsiä helposti samanhenkistä ihmistä.

Ihmiset, jotka luopuvat seksistä kokonaan, eivät koe sitä kovin tärkeäksi. Elämässä on muitakin asioita. Läheisyyttä voi saada muualtakin, esimerkiksi lastenlapsilta.

Asiantuntijana gynekologi ja seksologi Leena Väisälä Väestöliitosta.

Lue lisää seksistä ja uskottomuudesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti