Viisikymppinen tietää jo, että on itse vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan. Jos halu on hukassa, sen löytämiseksi pitää nähdä vähän vaivaa.

1) Kun naisen paikat kuivuvat ja miehen erektio on tuuripeliä, miten muuttaa totuttuja seksitapoja niin, että molemmat nauttivat?

Naisten paikkojen ei tarvitse kuivua. Liukasteiden ja paikallisten estrogeenien käyttöön ei liity mitään riskejä. Miehille taas on tarjolla paljon tehokkaita erektiota parantavia lääkkeitä.

On hyvin yksilöllistä, milloin vaihdevuosiin kuuluvia hormonimuutoksia alkaa tulla. Joillakin naisilla ne alkavat jo 45-vuotiaana, toisilla vasta yli 50-vuotiaana. Miehillä yksiselitteisiä vaihdevuosia ei tule. Ikä toki vaikuttaa kaikilla kykyyn ja haluan varmasti jollakin tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kumppani ei enää kiihota, ei seksikään onnistu entiseen tapaan. Jos kiihottuminen ja erektion tulo hidastuvat, voi läheisyyttä muuttaa aistillisempaan suuntaan – suorituksesta nautintoon. Esimerkiksi lisäämällä hyväilyä ja muuta hellittelyä, kuten toisen kehumista. Pelkkä yhdyntä ei riitä eikä sitä joka kerralla tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Orgasmi ei ole itsestäänselvyys. Nainen saa sen muutenkin useimmiten helpommin hyväilemällä. Seksi on aikuisten leikkiä, ja leikkiin voidaan hankkia leluja. Vibraattoreita ja penisrenkaita kannattaa kokeilla.

Omista haluistaan pitäisi puhua, mutta jos sitä ei ole parinkymmenen vuoden liitossa aiemmin tehnyt, voi tyytymättömyyden esille tuominen olla vaikeaa. Jos siihen ei pysty, vaihtoehtoina on jatkaa samaan malliin, harrastaa sivusuhteita tai erota.

Apuakin voi hakea: seksuaaliterapiassa opetellaan keskustelemaan ja avataan lukkoja. Jokainen on vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan, joten kumppania syyttelemällä ei tilanne parane.

2) Jos seksihalut häviävät vaihdevuosi-iässä, voivatko ne tulla takaisin itsestään?

Halut eivät yleensä palaudu itsestään. Kyllä kadonneen halun eteen pitää nähdä vähän vaivaa. Tietysti uusi ihastus voi taas herättää halun, mutta eihän sekään tarkoita, että se itsestään palaisi. Aina siihen jotakin tarvitaan.

On annettava itselleen lupa olla seksuaalinen. Kun nainen korostaa naisellisuuttaan ja mies miehisyyttään, voi seksuaalisuus nousta enemmän esiin. Naisellisuuteen voi kuulua kaikkea, minkä nainen itse kokee naiselliseksi. Ja miehisyys voi olla mitä tahansa, minkä mies kokee miehekkääksi.

Esimerkiksi omasta hyvinvoinnista ja kunnosta huolehtiminen tai ylipäätään onnistuminen erilaisissa asioissa, kuten työssä tai harrastuksessa.

Pelko oman viehätysvoiman vähenemisestä iän mukana vaikuttaa haluun. Miehen erektio-ongelmat saatetaan myös tulkita haluttomuudeksi. Parisuhteessa tärkeintä on kumppanin ja tämän seksuaalisuuden arvostus. Ilman sitä on hyvin vaikeaa heittäytyä nauttimaan seksuaalisuudesta.

3) Voiko seksuaalisen identiteettinsä löytää vasta vaihdevuosi-iässä?

Kyllä seksuaali-identiteetin muutokset ovat mahdollisia, esimerkiksi heterosta bi-seksuaalisuuteen. Myöskään homomiehen identiteetti ei ole kaikille ihan helppo nuorena. Varsinkaan siinä sukupolvessa, jossa ollaan nyt yli 50-vuotiaita.

Naiset kiihottuvat tutkimusten mukaan lähes yhtä helposti sekä miesten että naisten katselusta. Siksi naisen on helpompi valita kumppanikseen joko nainen tai mies. Osa naisista haluaa vielä yli 50-vuotiaana kokeilla, minkälainen olisi suhde naisen kanssa. Ei se tietenkään kovin yleistä ole.

4) Mitä hyvää vaihdevuosi-ikä voi tuoda seksielämään?

Seksi ja orgasmi rauhoittavat. Pikkuiset ärsyttävät asiat suhteessa eivät seksin jälkeen tunnu niin ärsyttäviltä. Rypyt pienenevät ja katse kirkastuu, kun on sängyssä nauttinut ja saanut toisenkin huokailemaan mielihyvästä.

On tietysti annettava lupa itselleen olla seksuaalinen. Monille yli 50-vuotiaille on jo helppoa olla itsensä kanssa. Itsetunto näkyy seksissäkin. Jotkut naiset saavat ensimmäiset orgasminsa vasta yli 40-vuotiaina, kun seksiä ei enää tarvitse suorittaa. Jos viisikymppisenä aloittaa uuden suhteen, voi intohimo olla rajua. Varsinkin jos on ollut ennen sitä jonkin aikaa ilman läheisyyttä.

Kun lapset ovat jo isompia, seksille voi olla myös enemmän aikaa. Sitä aikaa ei parisuhteessa pidä käyttää erimielisyyksien vatvomiseen.

Toisaalta tässä elämänvaiheessa voivat stressiä aiheuttaa murrosikäiset ja heidän ongelmansa, omien vanhojen vanhempien hoitaminen, paineet pärjäämisestä työmarkkinoilla tai oma tai puolison sairastuminen. Ne vaikuttavat puolisoiden läheisyyteen ja seksuaaliseen kiinnostukseen.

5) Voiko yli viisikymppisellä olla vain seksiin perustuvaa suhdetta?

Yli viisikymppisillä on paljon nimenomaan vain seksiin perustuvia suhteita. Silloin ei enää solmita suhteita niinkään tarkoituksena perustaa perhe. Kaikki eivät tietysti tässä vaiheessa kerro seksisuhteistaan. Osa on naimisissa olevia, joilla on seksisuhde jonkun avioliiton ulkopuolisen henkilön kanssa.

Ihminen ei luonnostaan ole kovin yksiavioinen. Siksi pitkäaikainen parisuhde on usein vaikea. On paljon pariskuntia, joissa puolisot eivät puhu tunteista ollenkaan.

6) Onko viidenkympin villitystä, johon liittyy vaikkapa uskottomuutta?

Viisikymppisenä saatetaan ajatella, että on viimeinen mahdollisuus kokeilla jotakin uutta, ennen kuin sairastutaan tai ollaan liian vanhoja yhtään mihinkään. Siksi osa viisikymppisistä alkaa elää satasella. Seksistä ei haluta luopua, mutta jos parisuhteen ongelmia ei osata ratkaista, haetaan seksisuhteita oman liiton ulkopuolelta.

Osa ihmisistä haluaa vielä ennen vanhuutta kokeilla, minkälaista seksi olisi jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Tätä tekevät sekä miehet että naiset. Naisilta yksiavioisuus onnistuu kuitenkin keskimäärin paremmin kuin miehiltä.

Miehillä ikään liittyvä kriisi voi johtaa jopa siihen, että he perustavat vielä perheen nuoremman naisen kanssa. Uusi suhde, jossa saa ihailua osakseen, on myös osoitus siitä, että on edelleen viehättävä ja seksuaalinen.

7) Jos puoliso lähtee tai jopa kuolee, voiko ilman seksiä elää?

Suuri osa ihmisistä elää ilman seksiä. Kaikilla ei edes ole kovin suurta halua. Naisten on keskimäärin helpompi elää ilman seksiä. Osittain se johtuu kasvatuksesta. Osa naisista ei eron tai puolison kuoleman jälkeen edes etsi uutta kumppania. Monille pelkkään seksisuhteeseen lähteminen on vaikeaa, vaikka sillä voisikin rikastuttaa elämäänsä. Itsetyydytys on hyvä tapa ylläpitää seksuaalisuuttaan.

Joillekin on ylitsepääsemättömän vaikeaa aloittaa uusi ihmissuhde puolison menettämisen jälkeen. Mitään poppakonsteja siihen ei löydy. Uuden kumppanin löytyminen voi olla vaikeaa, vaikka esimerkiksi netistä voi etsiä helposti samanhenkistä ihmistä.

Ihmiset, jotka luopuvat seksistä kokonaan, eivät koe sitä kovin tärkeäksi. Elämässä on muitakin asioita. Läheisyyttä voi saada muualtakin, esimerkiksi lastenlapsilta.

Asiantuntijana gynekologi ja seksologi Leena Väisälä Väestöliitosta.

Lue lisää seksistä ja uskottomuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla