Viisikymppinen tietää jo, että on itse vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan. Jos halu on hukassa, sen löytämiseksi pitää nähdä vähän vaivaa.

1) Kun naisen paikat kuivuvat ja miehen erektio on tuuripeliä, miten muuttaa totuttuja seksitapoja niin, että molemmat nauttivat?

Naisten paikkojen ei tarvitse kuivua. Liukasteiden ja paikallisten estrogeenien käyttöön ei liity mitään riskejä. Miehille taas on tarjolla paljon tehokkaita erektiota parantavia lääkkeitä.

On hyvin yksilöllistä, milloin vaihdevuosiin kuuluvia hormonimuutoksia alkaa tulla. Joillakin naisilla ne alkavat jo 45-vuotiaana, toisilla vasta yli 50-vuotiaana. Miehillä yksiselitteisiä vaihdevuosia ei tule. Ikä toki vaikuttaa kaikilla kykyyn ja haluan varmasti jollakin tavalla.

Jos kumppani ei enää kiihota, ei seksikään onnistu entiseen tapaan. Jos kiihottuminen ja erektion tulo hidastuvat, voi läheisyyttä muuttaa aistillisempaan suuntaan – suorituksesta nautintoon. Esimerkiksi lisäämällä hyväilyä ja muuta hellittelyä, kuten toisen kehumista. Pelkkä yhdyntä ei riitä eikä sitä joka kerralla tarvita.

Orgasmi ei ole itsestäänselvyys. Nainen saa sen muutenkin useimmiten helpommin hyväilemällä. Seksi on aikuisten leikkiä, ja leikkiin voidaan hankkia leluja. Vibraattoreita ja penisrenkaita kannattaa kokeilla.

Omista haluistaan pitäisi puhua, mutta jos sitä ei ole parinkymmenen vuoden liitossa aiemmin tehnyt, voi tyytymättömyyden esille tuominen olla vaikeaa. Jos siihen ei pysty, vaihtoehtoina on jatkaa samaan malliin, harrastaa sivusuhteita tai erota.

Apuakin voi hakea: seksuaaliterapiassa opetellaan keskustelemaan ja avataan lukkoja. Jokainen on vastuussa omasta seksuaalisesta nautinnostaan, joten kumppania syyttelemällä ei tilanne parane.

2) Jos seksihalut häviävät vaihdevuosi-iässä, voivatko ne tulla takaisin itsestään?

Halut eivät yleensä palaudu itsestään. Kyllä kadonneen halun eteen pitää nähdä vähän vaivaa. Tietysti uusi ihastus voi taas herättää halun, mutta eihän sekään tarkoita, että se itsestään palaisi. Aina siihen jotakin tarvitaan.

On annettava itselleen lupa olla seksuaalinen. Kun nainen korostaa naisellisuuttaan ja mies miehisyyttään, voi seksuaalisuus nousta enemmän esiin. Naisellisuuteen voi kuulua kaikkea, minkä nainen itse kokee naiselliseksi. Ja miehisyys voi olla mitä tahansa, minkä mies kokee miehekkääksi.

Esimerkiksi omasta hyvinvoinnista ja kunnosta huolehtiminen tai ylipäätään onnistuminen erilaisissa asioissa, kuten työssä tai harrastuksessa.

Pelko oman viehätysvoiman vähenemisestä iän mukana vaikuttaa haluun. Miehen erektio-ongelmat saatetaan myös tulkita haluttomuudeksi. Parisuhteessa tärkeintä on kumppanin ja tämän seksuaalisuuden arvostus. Ilman sitä on hyvin vaikeaa heittäytyä nauttimaan seksuaalisuudesta.

3) Voiko seksuaalisen identiteettinsä löytää vasta vaihdevuosi-iässä?

Kyllä seksuaali-identiteetin muutokset ovat mahdollisia, esimerkiksi heterosta bi-seksuaalisuuteen. Myöskään homomiehen identiteetti ei ole kaikille ihan helppo nuorena. Varsinkaan siinä sukupolvessa, jossa ollaan nyt yli 50-vuotiaita.

Naiset kiihottuvat tutkimusten mukaan lähes yhtä helposti sekä miesten että naisten katselusta. Siksi naisen on helpompi valita kumppanikseen joko nainen tai mies. Osa naisista haluaa vielä yli 50-vuotiaana kokeilla, minkälainen olisi suhde naisen kanssa. Ei se tietenkään kovin yleistä ole.

4) Mitä hyvää vaihdevuosi-ikä voi tuoda seksielämään?

Seksi ja orgasmi rauhoittavat. Pikkuiset ärsyttävät asiat suhteessa eivät seksin jälkeen tunnu niin ärsyttäviltä. Rypyt pienenevät ja katse kirkastuu, kun on sängyssä nauttinut ja saanut toisenkin huokailemaan mielihyvästä.

On tietysti annettava lupa itselleen olla seksuaalinen. Monille yli 50-vuotiaille on jo helppoa olla itsensä kanssa. Itsetunto näkyy seksissäkin. Jotkut naiset saavat ensimmäiset orgasminsa vasta yli 40-vuotiaina, kun seksiä ei enää tarvitse suorittaa. Jos viisikymppisenä aloittaa uuden suhteen, voi intohimo olla rajua. Varsinkin jos on ollut ennen sitä jonkin aikaa ilman läheisyyttä.

Kun lapset ovat jo isompia, seksille voi olla myös enemmän aikaa. Sitä aikaa ei parisuhteessa pidä käyttää erimielisyyksien vatvomiseen.

Toisaalta tässä elämänvaiheessa voivat stressiä aiheuttaa murrosikäiset ja heidän ongelmansa, omien vanhojen vanhempien hoitaminen, paineet pärjäämisestä työmarkkinoilla tai oma tai puolison sairastuminen. Ne vaikuttavat puolisoiden läheisyyteen ja seksuaaliseen kiinnostukseen.

5) Voiko yli viisikymppisellä olla vain seksiin perustuvaa suhdetta?

Yli viisikymppisillä on paljon nimenomaan vain seksiin perustuvia suhteita. Silloin ei enää solmita suhteita niinkään tarkoituksena perustaa perhe. Kaikki eivät tietysti tässä vaiheessa kerro seksisuhteistaan. Osa on naimisissa olevia, joilla on seksisuhde jonkun avioliiton ulkopuolisen henkilön kanssa.

Ihminen ei luonnostaan ole kovin yksiavioinen. Siksi pitkäaikainen parisuhde on usein vaikea. On paljon pariskuntia, joissa puolisot eivät puhu tunteista ollenkaan.

6) Onko viidenkympin villitystä, johon liittyy vaikkapa uskottomuutta?

Viisikymppisenä saatetaan ajatella, että on viimeinen mahdollisuus kokeilla jotakin uutta, ennen kuin sairastutaan tai ollaan liian vanhoja yhtään mihinkään. Siksi osa viisikymppisistä alkaa elää satasella. Seksistä ei haluta luopua, mutta jos parisuhteen ongelmia ei osata ratkaista, haetaan seksisuhteita oman liiton ulkopuolelta.

Osa ihmisistä haluaa vielä ennen vanhuutta kokeilla, minkälaista seksi olisi jonkun muun kuin oman kumppanin kanssa. Tätä tekevät sekä miehet että naiset. Naisilta yksiavioisuus onnistuu kuitenkin keskimäärin paremmin kuin miehiltä.

Miehillä ikään liittyvä kriisi voi johtaa jopa siihen, että he perustavat vielä perheen nuoremman naisen kanssa. Uusi suhde, jossa saa ihailua osakseen, on myös osoitus siitä, että on edelleen viehättävä ja seksuaalinen.

7) Jos puoliso lähtee tai jopa kuolee, voiko ilman seksiä elää?

Suuri osa ihmisistä elää ilman seksiä. Kaikilla ei edes ole kovin suurta halua. Naisten on keskimäärin helpompi elää ilman seksiä. Osittain se johtuu kasvatuksesta. Osa naisista ei eron tai puolison kuoleman jälkeen edes etsi uutta kumppania. Monille pelkkään seksisuhteeseen lähteminen on vaikeaa, vaikka sillä voisikin rikastuttaa elämäänsä. Itsetyydytys on hyvä tapa ylläpitää seksuaalisuuttaan.

Joillekin on ylitsepääsemättömän vaikeaa aloittaa uusi ihmissuhde puolison menettämisen jälkeen. Mitään poppakonsteja siihen ei löydy. Uuden kumppanin löytyminen voi olla vaikeaa, vaikka esimerkiksi netistä voi etsiä helposti samanhenkistä ihmistä.

Ihmiset, jotka luopuvat seksistä kokonaan, eivät koe sitä kovin tärkeäksi. Elämässä on muitakin asioita. Läheisyyttä voi saada muualtakin, esimerkiksi lastenlapsilta.

Asiantuntijana gynekologi ja seksologi Leena Väisälä Väestöliitosta.

Lue lisää seksistä ja uskottomuudesta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.