
Oletko tullut ajatelleeksi, että paine, joka vaurioittaa verisuonia kehossa tekee sitä myös päässä? Ja tämä tapahtuu hissun kissun ilman oireita jo nelikymppisenä. Kun saat kohonneen verenpaineen ajoissa alas, suojaat suonten ja sydämen lisäksi myös muistiasi. Tämä tieto motivoi!
Kohonnut verenpaine voi yllättää kenet tahansa. Tein tuttavuutta aiheen kanssa nelikymppisenä sukulaistytön syntymäpäivillä, jolloin kokeilin kotikäyttöistä verenpainemittaria ensimmäistä kertaa. Olin hoikka, liikuin kohtalaisesti, söin suht terveellisesti, en tupakoinut enkä juonut saunaolutta enempää, joten naureskellen viritin vieraiden joukossa kiertävän, talon isännän tuliterän olkamittarin käsivarteeni: kokeilenpa minäkin huvin vuoksi.
Kohonnut verenpaine paljastuu usein sattumalta
Verenpainettani ei oltu mitattu kuin äitiysneuvolassa raskauden aikana, jolloin arvot olivat aina erinomaisia ja jopa alhaisia. Niinpä hämmästyin, kun ensimmäinen mittaus näytti lukeman 145/88 mmHg. Tiesin, että ihanteelliset lukemat olisivat olleet 120/80.
Istuin kymmenisen minuuttia paikoillani saamieni ohjeiden mukaan ja mittasin uudestaan: liki sama luku. Niin myös seuraavalla mittauksella, ja vielä seuraavalla. Olin varma, että mittarissa täytyi olla vikaa.
Asia jäi vaivaamaan, joten viikon päästä varasin ajan lääkärille. Jälleen samansuuntaiset lukemat.
Sisätautilääkäri määräsi vuorokausiverenpaineen mittauksen. Olkavarteeni kiedottiin painemansetti ja vyötärölle rekisteröintiyksikkö, joka automaattisesti mittasi paineet kotona määräajoin yhden vuorokauden aikana. Kun sitten mittausten keskiarvot laskettiin, lukemat pysyivät yhä vain korkealla.
Vielä pari laboratoriokoetta ja oli pakko hyväksyä, että minulla oli verenpainetauti. Ollut ehkä jo jonkin aikaa, ilman mitään oireita!
Näkymätön tuholainen sisälläsi
En ole kohonneen verenpaineeni kanssa yksin, vaiva on jopa kahdella miljoonalla suomalaisella.
Kaikki eivät edes tiedä korkeasta verenpaineesta, sillä se ei yleensä aiheuta mitään oireita ja paljastuu sattumalta, kuten minulla.
– Ennen jäätiin haaviin ajokorttia uusiessa. Enää lääkärintarkastuksessa ei verenpainetta mitata. Jos mittaukset esimerkiksi työterveyshuollossa jäävät välistä, on verenpaineen seuranta ihmisten itsensä vastuulla, sanoo yleislääketieteen professori Päivi Korhonen.
Kohonnutta verenpainetta on syytä mitata – ja myös pelätä.
Kun valtimoiden sisäinen paine on pysyvästi suurentunut ja verisuonten seinämät paksuuntuvat, vaarassa ovat sekä sydän että aivot. Korkea verenpaine nostaa riskiä sepelvaltimotautiin, rytmihäiriöihin, sydämen vajaatoimintaan sekä aivoinfarktiin ja aivoverenvuotoihin.
Joskus ensimmäinen oire on äkkikuolema.
Heikentää oppimista ja muistamista
Paine, joka vaurioittaa verisuonia kehossa, vaikuttaa suoraan myös aivoissa.
Päivi Korhonen kertoo havainnollisen esimerkin:
Kun yläpaine olkavarresta mitattuna on 160 mmHg, pään sisällä se on 93. Jos päälaella olisi reikä ja suonissa virtaisi vettä, paine nostaisi vesipatsaan 1,2 metriin!
Jatkuvasti koholla oleva paine haurastuttaa aivojen suonia. Sitten hapen ja ravinteiden saanti heikkenee ja hermosoluja vaurioituu. Seurauksena voi olla aivoverenkiertohäiriö, johon sairastuu joka vuosi 25 000 ihmistä.
Korkea verenpaine saattaa pitkään jatkuessaan vaikuttaa myös uusien asioiden oppimiseen ja muistiin. Muisti näyttää heikentyvän todennäköisemmin niillä, joilla verenpaine pääsee nousemaan keski-iässä.
Aivoverenkiertohäiriöt voivat aiheuttaa verenkiertoperäisen eli vaskulaarisen dementian, ja kohonnut verenpaine on myös Alzheimerin taudin riskitekijä. Vaara kasvaa, kun verenvirtaus aivojen valkeassa aineessa heikkenee.
– Muistisairauksien riskiä voi jokainen itse pienentää. Tehokkain tapa suojata aivoja on pitää verenpaine turvallisissa lukemissa, ylilääkäri Anna-Mari Hekkala painottaa.
40-vuotias, ota selvää paineistasi
Verenpainelukemansa saa tietää vain mittaamalla.
Tyytyväinen voi olla, jos vastaanotolla paine on alle 130/85 mmHg tai kot imittarilla alle 125/80 mmHg. Yli menevillä arvoilla mittauksia kannattaa jatkaa viikon verran aamuin illoin ja varata aika lääkäriin, jos lukemat eivät laske.
– Viimeistään 40-vuotiaana pitäisi jokaisen mitata tai mittauttaa verenpaineensa ja aiemminkin, jos suvussa on verenpainetautia. Kotona tehty mittaus on helppo tapa seurata verenpaineen kehitystä. Laadukkaan mittarin löytää lähimarketista, Päivi Korhonen sanoo.
Asiantuntijat: Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Turun yliopisto. Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri, Sydänliitto. Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta