Jos haluat hieman kirkastaa mieltäsi keskellä sateista päivää, vedä naamasi hymyyn — vaikka väkisin.

Kun hymy­lihaksesi aktivoituvat, aivosi luulevat, että jossakin on jotain hymyilyttävää, ja alkavat varustautua hymyilyttävään olotilaan. Vaikka kyseessä on aivojen huijaus, se toimii.

Saksalaiset tutkijat pyysivät koehenkilöitä pitämään kynää poikittain suussaan. Osa vapaaehtoisista piti kynää takahampaiden kohdalla, jolloin hymylihakset aktivoituivat. Toiset taas pitivät kynää suun etuosassa, millä ei ollut lainkaan vaikutusta hymylihaksiin. Kun molemmat ryhmät saivat tämän jälkeen katsottavakseen sarjakuvia, pakosti hymyilleiden mielestä ne olivat paljon hauskempia kuin kontrolliryhmän mielestä.

Hymyileminen, edes väkisin, saa siis päivän näyttämään kirkkaammalta.

Matki – ja ymmärrä

Onko sinulla ystävä, jonka sielunelämä on sinulle täysi mysteeri? Helpoin tapa ymmärtää häntä on asettua hetkeksi hänen nahkoihinsa. Jäljittele ystäväsi kävelytyyliä, eleitä, ääntä, puhetapaa ja murretta.

Myötätuntoiset ihmiset tekevät tätä automaattisesti ja ehkä he siksi kykenevät eläytymään paremmin toisten ihmisten asemaan. Jäljittelyä voi harjoitella myös tietoisesti, ja juuri sitä näyttelijät tekevät valmistautuessaan esittämään historiallista henkilöä.

Jäljitteleminen ei ole hyödyllistä ainoastaan silloin, kun koetamme päästä perille toisen tunne-elämästä. Brittiläis-hollantilainen tutkimus osoitti viime vuonna, että ihmiset ymmärtävät murteita paremmin, jos he jäljittelevät niitä.

Tutkimuksessa kehiteltiin keinotekoinen ja melko vaikeaselkoinen hollannin murre, jota koehenkilöt kuuntelivat nauhalta. Tämän jälkeen ihmiset jaettiin ryhmiin, jotka saivat erilaista harjoitusta murteen ymmärtämiseksi. Parhaiten pärjäsi ryhmä, joka jäljitteli murteen puhetyyliä.

Lue lisää Silmäpelin mestariksi harjoitellen

Onko sinulla ongelma, johon et löydä ratkaisua? Makuulle käyminen ja kattoon tuijottaminen voivat auttaa.

Kun käymme makuulle, vireystilaa, stressiä ja keskittymiskykyä säätelevät hermoverkostot rentoutuvat. Ajatuksemme alkavat liidellä, päiväunelmoimme, ja voimme löytää aivojemme sekamelskasta ratkaisuja, joita emme näe silloin kun keskitymme tehtävään.

Makuulle käyminen voi auttaa myös annettujen tehtävien ratkaisemisessa. Australialaiset tutkijat osoittivat, että opiskelijat ratkaisivat anagrammeja huomattavasti nopeammin makuullaan kuin istuen. Papat ja mammat, jotka ratkovat sanaristikkoja sohvalla maaten, ovat aina tienneet tämän.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.