Jos haluat hieman kirkastaa mieltäsi keskellä sateista päivää, vedä naamasi hymyyn — vaikka väkisin.

Kun hymy­lihaksesi aktivoituvat, aivosi luulevat, että jossakin on jotain hymyilyttävää, ja alkavat varustautua hymyilyttävään olotilaan. Vaikka kyseessä on aivojen huijaus, se toimii.

Saksalaiset tutkijat pyysivät koehenkilöitä pitämään kynää poikittain suussaan. Osa vapaaehtoisista piti kynää takahampaiden kohdalla, jolloin hymylihakset aktivoituivat. Toiset taas pitivät kynää suun etuosassa, millä ei ollut lainkaan vaikutusta hymylihaksiin. Kun molemmat ryhmät saivat tämän jälkeen katsottavakseen sarjakuvia, pakosti hymyilleiden mielestä ne olivat paljon hauskempia kuin kontrolliryhmän mielestä.

Hymyileminen, edes väkisin, saa siis päivän näyttämään kirkkaammalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matki – ja ymmärrä

Onko sinulla ystävä, jonka sielunelämä on sinulle täysi mysteeri? Helpoin tapa ymmärtää häntä on asettua hetkeksi hänen nahkoihinsa. Jäljittele ystäväsi kävelytyyliä, eleitä, ääntä, puhetapaa ja murretta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myötätuntoiset ihmiset tekevät tätä automaattisesti ja ehkä he siksi kykenevät eläytymään paremmin toisten ihmisten asemaan. Jäljittelyä voi harjoitella myös tietoisesti, ja juuri sitä näyttelijät tekevät valmistautuessaan esittämään historiallista henkilöä.

Jäljitteleminen ei ole hyödyllistä ainoastaan silloin, kun koetamme päästä perille toisen tunne-elämästä. Brittiläis-hollantilainen tutkimus osoitti viime vuonna, että ihmiset ymmärtävät murteita paremmin, jos he jäljittelevät niitä.

Tutkimuksessa kehiteltiin keinotekoinen ja melko vaikeaselkoinen hollannin murre, jota koehenkilöt kuuntelivat nauhalta. Tämän jälkeen ihmiset jaettiin ryhmiin, jotka saivat erilaista harjoitusta murteen ymmärtämiseksi. Parhaiten pärjäsi ryhmä, joka jäljitteli murteen puhetyyliä.

Lue lisää Silmäpelin mestariksi harjoitellen

Onko sinulla ongelma, johon et löydä ratkaisua? Makuulle käyminen ja kattoon tuijottaminen voivat auttaa.

Kun käymme makuulle, vireystilaa, stressiä ja keskittymiskykyä säätelevät hermoverkostot rentoutuvat. Ajatuksemme alkavat liidellä, päiväunelmoimme, ja voimme löytää aivojemme sekamelskasta ratkaisuja, joita emme näe silloin kun keskitymme tehtävään.

Makuulle käyminen voi auttaa myös annettujen tehtävien ratkaisemisessa. Australialaiset tutkijat osoittivat, että opiskelijat ratkaisivat anagrammeja huomattavasti nopeammin makuullaan kuin istuen. Papat ja mammat, jotka ratkovat sanaristikkoja sohvalla maaten, ovat aina tienneet tämän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla