Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kun sydämen syke alkaa sekoilla, pelottaa. Näillä oikea rytmi palautetaan.

1. Rytminsiirto

Joskus epätasainen lyöntirytmi jää päälle. Silloin se voidaan palauttaa sairaalassa rytminsiirrolla, joka tarkoittaa rinta¬kehälle nukutuksessa annettavaa sähköiskua. Toimenpiteen voi tehdä myös lääkkeillä, jolloin nukutusta ei tarvita. Rytminsiirto on tavallinen hoito eteisvärinäpotilailla.
 

2. Lääkkeet

Yleisimmin käytetty lääke on beetasalpaaja. Sitä voidaan määrätä sykettä tasaamaan ja oireita helpottamaan, vaikka rytmihäiriöistä ei olisikaan vaaraa. Beetasalpaajan lisäksi on olemassa joukko varsinaisia rytmihäiriölääkkeitä, joita määrätään, kun tiedetään tarkka diagnoosi ja sydämen kunto.
 

3. Katetriablaatio

Katetriablaatiossa sydämeen viedään verisuonia pitkin ohut johto, jolla kartoitetaan sähkön kulkua sydämessä. Jos löydetään rytmihäiriöitä aiheuttava kohta, voidaan katetrilla lämmittää kudosta ja poistaa rytmihäiriöiden syy.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Tahdistin

Sydämentahdistin on pieni, noin domino-keksin kokoinen laite, joka asennetaan leikkauksessa rintaan ihon alle ja yhdistetään johtojen avulla sydämeen. Sen tehtävänä on korjata liian hidasta pulssia tai pysäyttää vaarallinen kammiorytmihäiriö.
 
Asiantuntija Mika Lehto, kardiologi, HUS
 
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla