Ranteen värttinäluun murtuma on yleisin luunmurtuma. Värttinäluu murtuu tavallisimmin silloin, kun kaadutaan kädet eteenpäin ojennettuina esimerkiksi talvella liukkaalla kelillä.

Näin käy helposti yli 50-vuotiaille, joiden luusto on jo haurastunut. Nuoremmilla värttinäluun murtumat ovat usein peräisin vauhdikkaista liikuntalajeista, joissa voi syntyä myös vaikeasti hoidettavia pirstaleisia luunmurtumia.

Näin murtuma hoidetaan

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • murtuman pysyminen hyvässä asennossa on syytä varmistaa röntgenkuvilla 7–10 päivän kuluttua tapaturmasta
  • kipsiä pidetään kädessä 4–5 viikkoa
  • virheellisesti luutunutta tai hermosäryistä kärsivää rannetta voidaan hoitaa korjausleikkauksilla

Ranne on ihmiskehon monimutkaisin nivel. Siksi rannemurtumien hoito ei ole koskaan helppoa, ja väärin luutunut ranne voi johtaa jopa työkyvyttömyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tapaturma-asemalla kipsattua kättä olisi hyvä näyttää viikon kuluessa ortopedille tai käsikirurgille. Hän osaa arvioida uusien röntgenkuvien perusteella mahdolliset asentovirheet. Tässä vaiheessa murtumakohtaan voidaan vielä tehdä vetämällä asentokorjauksia tai voidaan valita muu hoito, kuten ulkoinen tukikehikko tai leikkaus.

Kipsi jättää sormet vapaiksi, joten jo kipsissä olevaa kättä on hyvä kuntouttaa. Harjoitteluksi kelpaavat arkiset askareet, kuten kirjoittaminen, jotka eivät aiheuta voimakasta rasitusta.

Osaavalla fysioterapeutilla on myös tärkeä rooli toimintakyvyn paluttamisessa. Kipsistä eroon päässyt kuntoutuja ei tarvitse ymmärtävää silittelyä, vaan kovaa jumppaa, jossa kättä ei säästellä. Ranteen voi saada täysin toimintakuntoiseksi jopa parin kuukauden aktiivisella jumpalla.

Ehkäisy

Kun ihminen kaatuu, hän suojaa vaistomaisesti päätään kaatumalla ojennetun käden varaan. Rannemurtumia voi silti yrittää ehkäistä:

  • turvallisuus lisääntyy, kun hankkii kenkiin ja kävelykeppiin “piikit” – kenkiin pujotettavia liukuesteitä myyvät suutarit ja kenkäkaupat
  • viisas varustautuu vanhuuteen ja liikkuu luunsa lujiksi
  • pehmeämpiä kaatumistyylejä opetetaan jopa kursseilla
  • talvella katujen ja teiden liukkautta voi vähentää hiekoituksella
Sisältö jatkuu mainoksen alla