Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ikenen tulehtumiseen riittää, että hampaat jäävät pariksi päiväksi pesemättä. Silloin vaiva on vielä helppo hoitaa.

Ientulehdus johtuu hampaiden pinnalle kertyneestä bakteeripeitteestä eli plakista. Sen kerros paksuneen sitä mukaan kuin hampaidenpesuväli venyy.

Ien punoittaa, aristaa ja vuotaa harjatessa helposti verta. Hoitamattomana tulehdus muuttuu parodontiitiksi, hampaiden kiinnityskudossairaudeksi.

Ientulehdus hellittää ja verenvuoto loppuu, kun ientä ärsyttävä bakteeripeite puhdistetaan hampaan pinnalta. Säännöllinen hampaiden harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen paitsi ehkäisee myös hoitaa ientulehdusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Apteekista saa plakinvärjäystabletteja. Niiden avulla on helppo nähdä kohdat, joita pitää vielä puhdistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitamatta parodontiitiksi

Jos hampaidenhoidon laiminlyö pitkään, seurauksena on parodontiitti, joka kehittyy hiipien vuosien aikana. Lievää muotoa sairastaa joka kolmas, vaikeaa joka kymmenes aikuinen. Yli 50-vuotiailla parodontiitti on hampaan poiston tavallisin syy.

Parodontiitin suurin yksittäinen riskitekijä on tupakointi. Myös diabetes, pitkään jatkunut stressi, HIV-infektio ja perinnöllinen taipumus altistavat kiinnityskudossairaudelle.

Kun tila on edennyt parodontiiksi, hampaan leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet katkeilevat tulehduksen voimasta ja hammas voi alkaa heilua. Myös leukaluu hampaan ympäriltä saattaa syöpyä.

Harjatessa ikenet vuotavat verta, ientasku syvenee ja hammas voi jopa irrota. Tupakoitsijoilla ikenet eivät aina vuoda, koska tupakointi heikentää ääreisverenkiertoa.

Parodontiitti altistaa sydänsairauksille, koska bakteereilla on avoimista ikenistä pääsy suusta verenkiertoon.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti toteaa parodontiitin mittaamalla ientaskut. Jos ientasku on yli neljä millimetriä syvä, kiinnityskudokset ovat tulehtuneet.

Parodontiitin nujertamat kudokset eivät kasva takaisin, siksi olisi tärkeää havaita tulehdus varhain. Hampaat ja hammasvälit pitää puhdistaa huolellisesti päivittäin unohtamatta säännöllisiä hammastarkastuksia. Hammaslääkärien ohella suuhygienistit osaavat auttaa parodontiitin ehkäisyssä. Mahdollisen tupakoinnin lopettaminen olisi tärkeää.

Hampaiden pinalle kertynyttä biofilmiä voidaan poistaa instrumenteilla käsin tai ultraäänellä. Vaikeissa tulehduksissa ienleikkaukset, jossa ientaskut puhdistetaan ja tulehtunut kudos poistetaan, saattavat olla paikallaan. Puhdistuksen aikana voidaan käyttää myös antibiootteja. Vaikeissa tapauksissa hammas pitää poistaa.   

Vierailija

Voi höpsis tuota kommenttia. Eikö asiaa ole ymmärretty vai eikö ole haluttu ymmärtää. Kommentti on halventava.

  • ylös 17
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla