Tee välillä vastaliikkeitä työskentely- tai selailuasennolle: ojenna ylävartaloa ja selkää, avaa rintakehää.
Tee välillä vastaliikkeitä työskentely- tai selailuasennolle: ojenna ylävartaloa ja selkää, avaa rintakehää.

Digiräpäläys vetää kumaraan, mutta se ei ole suurin ongelma, sillä kivut eivät katoa vain ryhtiä tavoittelemalla. Tärkeintä on tauottaa ja vaihtaa asentoa!

Kännykän ahkeran käyttämisen myötä on syntynyt uudenlainen terveysilmiö, niin kutsuttu ”someniska”. Vanha kansa tuntee vaivan ”emännän kyhmynä”. Molemmat kehittyvät, kun pää on kumartuneena eteenpäin usein ja pitkän aikaa.

Ilmiö on silmiinpistävä etenkin nuorilla, mutta sitä havaitaan myös työikäisillä. The Spine Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan röntgenkuvista nähdään, että puhelintaan useita tunteja päivittäin käyttäneillä kaularangan normaali kaarre on muuttunut.

Kun pää kumartuu eteenpäin, se kuormittaa moninkertaisesti niskan rakenteita verrattuna pystyasentoon. Kuormituksen on arvioitu olevan noin 27 kiloa, kun pää on eteenpäin taipuneena kuudenkymmenen asteen kulmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pään kallistaminen eteenpäin aiheuttaa nopeasti hartialihasten kiristymisen. Tämä heijastuu usein päänsärkynä tai hartia- ja niskakipuna, kertoo Työterveyslaitoksen ergonomia-asiantuntija Mika Nyberg.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos tämä jatkuu pitkään, se aiheuttaa selän nikamien tai välilevyjen ennenaikaisia ongelmia, joskus myös kulumaa.

Nyberg muistuttaa, että näitä vaivoja voi kuitenkin syntyä myös rakenteellisten ongelmien takia.

Liiku, vaihtele ja tauot

Huojentavaa on, että älylaitteiden käyttöön liittyvät mahdolliset niska-hartiaseudun ja käsien kivut näyttäisivät olevan ohimeneviä.

– Usein puhutaan huonosta ryhdistä, mutta se ei ole ykkösongelma, huomauttaa Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola.

Hänen mukaansa uusin tutkimusnäyttö viittaa siihen, että ”hyvän” ryhdin sijaan kannattaa pyrkiä asennon vaihteluun ja tauottamiseen.

– Kipuja ei häädetä pelkästään täydellistä ryhtiä tavoittelemalla, Sihvola toteaa.

Selkäliiton mukaan huolestuttavampaa tukija liikuntaelinterveyden kannalta on se, että älylaitteiden parissa vietetty aika vähentää muuta aktiivisuutta.

– Luultavimmin meidän pitää olla enemmän huolissamme liikkumattomuudesta kuin siitä, millaisessa asennossa olemme paikallaan.

Sihvola kannustaa asettamaan tietoisesti rajoja älypuhelinten käytölle. – Itselleen voi asettaa esimerkiksi ajastinsovelluksen, joka muistuttaa tauon pitämisestä tai rajoittaa päivittäistä kännykän kokonaiskäyttöaikaa.

Asento uusiksi

  • NOSTA älylaitteen näytön yläreuna nenän korkeudelle. Siten katselukulma on hyvä ja vältät pään turhan nuokkumisen.
  • ISTUESSASI nojaa hieman taaksepäin. Makaavammassa asennossa vartalo rasittuu vähemmän kuin etukumarassa.
  • VAIHTELE asentoa säännöllisesti, tauota älylaitteen käyttöä ja liiku välillä esimerkiksi taukojumppaamalla. Tee ainakin niin sanottuja vastaliikkeitä työskentely- tai selailuasennolle: ojenna ylävartaloa ja selkää, avaa rintakehää.
  • HYÖDYNNÄ puhelimeen ladattavia sovelluksia, jotka muistuttavat, kun asento on turhan kuormittava. Esimerkiksi Upright Go Smart Posture Trainer -ryhtianturi asetetaan yläselkään. Se on yhteydessä sovellukseen, joka tarjoaa tietoa selän asennosta.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla