Kuva Shutterstock, Kuvitus Sanna-Maria Ek
Kuva Shutterstock, Kuvitus Sanna-Maria Ek

Pika-apua päänsärkyyn saat rentouttavasta jumpasta ja särkylääkkeestä. Lääkäriin on lähdettävä, jos kipuun liittyy muita oireita.

Päänsärky voi olla lähes kaikkea ohimenevän jännityspään­säryn ja jopa itsemurha-ajatuksiin houkuttelevan kivun väliltä. Useimmilla meistä päänsärky johtuu jännittyneistä niska-hartiaseudun lihaksista. Ennen särkylääkepurkkiin tarttumista kannattaakin venytellä ja rentouttaa niskaa. Kokeile vaikka tämän artikkelin vieressä olevia teholiikkeitä.

–Tulehduskipulääkkeisiin, parasetamoliin ja muihin särkylääkkeisiin ei ole hyvä totuttaa itseään, sillä niistä tulee helposti riippuvaiseksi. Vieroitusoireena voi saada särkylääkepäänsäryn, jossa lääkkeen käyttö ylläpitää särkyä, neurologi Marja Repo-Outakoski sanoo.

Särkylääkepäänsärky on paljon yleisempi ongelma kuin luullaan.

Sitä on syytä epäillä omankin päänsäryn syyksi, jos on käyttänyt särkylääkkeitä yli kolme kuukautta ja useammin kuin kolmena päivänä viikossa.

– Toisaalta, jos kipu on kova, lääke on syytä ottaa. Särky pahentaa hartioiden jännitystä, mikä taas lisää päänsärkyä, Repo-Outa­koski sanoo.
Vaikeaa lihasjännityspäänsärkyä hoidetaan myös botuliinilla, joka lamaa pingottuneita lihaksia. Botuliinia otetaan pistossarjoina kolmen kuukauden välein.

Niskajumin lisäksi jännityspäänsärkyä aiheuttavat myös ylityöllistetyt purentalihakset. Tämä jää aika usein huomaamatta, koska jännitys voi johtua hampaiden narskuttelusta yöllä, purentavirheestä tai sopimattomista proteeseista.

– Jos leukalihakset ovat kovin jännittyneet, särky jatkuu, vaikka kuinka hoitaisi hartioitaan, Repo-Outakoski sanoo.

Testaa narskutteletko

Hormonimigreeni helpottuu

Migreeni on toiseksi yleisin päänsärky. Sitä sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista. Naisia migreeni piinaa miehiä useammin, sillä kuukausittaiset hormonivaihtelut herkistävät kohtauksille.

Useimmiten migreenikohtaus hoituu levolla, tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Lääke kannattaa ottaa poretablettina, peräpuikkona tai annosjauheena, jotta vaikutus tulisi nopeasti. Kirkas valo ja kovat äänet pahentavat oloa.

Jos kohtaukset ovat voimakkaita, voidaan käyttää täsmälääkkeitä eli triptaaneja.

– Mikäli kohtauksia on paljon eikä täsmä­lääke hillitse niitä, voidaan aloittaa estolääkitys. On tavallista, että joudutaan kokeilemaan useita ennen kuin sopiva lääke löytyy.

Vanha myytti siitä, että migreeni hellittäisi iän myötä, ei pidä paikkaansa. Ainoastaan jos migreeni on vahvasti hormonikiertoon sidoksissa, sen oireet lievenevät kuukautisten jäädessä pois. Vaihdevuosiaika voi kuitenkin olla myös vaikea.

Lue lisää hormonien aiheuttamista PMS-oireista

Joskus varoitusmerkki

Päänsärky voi liittyä lukuisiin sairauksiin, kuten flunssaan, anemiaan, kasvaimiin tai aivoverenvuotoon, joka alkaa äkillisellä, räjähtävällä päänsäryllä. Kovan päänsäryn syynä voi olla myös aivokalvontulehdus.

Hälytysmerkkejä ovat päänsärkyyn liittyvä korkea kuume, oksentelu tai tajunnantilan muutos.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, jos päänsärky pitkittyy.

–On parempi käydä lääkärissä kuin napsia määrättömästi tulehduskipulääkkeitä ja tulla niistä riippuvaiseksi. Päänsäryt kartoitetaan neurologisella tutkimuksella, jossa arvioidaan muun muassa refleksimuutoksia, raajojen toimintaa, silmien mustuaisia, silmänpohjia ja tasapainoa. Jos on aiheellista, tehdään aivo­kuvaus, Marja Repo-Outakoski sanoo.

 

Päänsärkyjumppa

Kun jumppaat niskan alueen pieniä lihaksia, särky lievittyy. Heikot lihakset vahvistuvat ja kireät venyvät. Kipu häviää, kun lihasten tasapaino palautuu. Erityisen hyvää jumppa tekee ruudun ääressä tai auton ratissa istujalle.

 

1. Pään nosto päinmakuulla
Asetu päinmakuulle. Venytä kädet vartalon vierellä pitkiksi, jätä
kämmenselät lattiaan. Nosta päätä niska pitkänä muutama sentti suoraan ylöspäin, pidä 5–10 sekuntia ja laske alas.
Toista viisi kertaa.

2. Pään nosto selinmakuulla
Asetu selinmakuulle. Voit taitella pyyhkeen niskan alle. Venytä kädet vartalon vierellä pitkiksi, jätä kämmenet lattiaan. Nosta päätä suoraan ylös, älä vedä leukaa rintaan. Pidä 5–10 sekuntia ja laske alas. Toista viisi kertaa.

 

3. Kaulan etupuolen lihasten venytys
Taivuta päätä takaviistoon kohti olkapäätä, kierrä leukaa venytet­tävälle puolelle ja venytä kättä suorana alaviistoon. Venytys tuntuu kaulan etupuolisella sivulla. Venytä molemmin puolin 2–3 kertaa puoli minuuttia kerrallaan.

4. Niskarusetin vahvistus
Seiso selkä, hartiat ja pää seinää vasten. Vedä leukaa sisäänpäin, kunnes tunnet venytyksen niskan yläosassa. Venytä 2–3 kertaa 20–30 sekuntia kerrallaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.