Koskaan ei ole myöhäistä hoitaa ja ehkäistä nivelvaivoja. Keräsimme parhaat keinot.

Hoida

 • Levolla. Aloita liikunta tauon jälkeen varovasti, alkuun puolella normaalista määrästä.
 • Parasetamolilla ja paikallisilla tulehduskipulääkegeeeillä, jotka soveltuvat hyvin itsehoitoon. Nivelrikkoiselle lääkäri määrää sopivan kipulääkityksen.
 • Turvotusta harsoon käärityllä kylmäpussilla 3–4 kertaa päivässä 10–20 minuuttia kerrallaan.
 • Fysioterapeutin antamin ohjein tai lähde mukaan liikuntaryhmään.
 • Kevyillä painoilla (1/2–2 kiloa) tai jumppakuminauhalla. Näin saat lihaksiisi voimaa ja liikkuvuutta.
 • Kävelykeppi voi helpottaa liikkumista hankalassa kipuvaiheessa.

Ehkäise

 • Liikkumalla säännöllisesti mutta kohtuudella.
 • Säilyttämällä normaalipaino tai laihduttamalla. Jo 5–10 prosentin painonpudotus vähentää nivelten kuormitusta ja kipuja.
 • Välttämällä vammoja liikunnassa tai työssä. Muista hyvät työasennot!
 • Harrastamalla mieluisaa urheilua kohtuullisen kivun rajoissa. Mikään laji ei ole varsinaisesti kielletty mutta vältä kovaa kipua aiheuttavaa liikuntaa. Nivelille ystävällisiä lajeja ovat muun muassa kävely, sauvakävely, uinti, vesijumppa, tanssi ja pyöräily.
 • Puoli tuntia päivässä kestävyysliikuntaa ja kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa vahvistavaa liikuntaa. Jäykkiä lihaksia vetreyttää venyttely.
 • Vaihtele lajeja: kokeile toista lajia, kun nivelesi kipeytyvät. Parin päivän päästä oma lajisikin luultavasti taas onnistuu.
   
  Asiantuntija Jari Arokoski, fysiatrian dosentti, Kuopion yliopistollinen sairaala

Lue lisää
Kipeään niveleen löytyy apu
Liike hoitaa kipeää polvea
Jalkakivusta eroon

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.