rytmihäiriö, syke, verenpaine
Kuva Shutterstock

Olen 55-vuotias mies, jonka verenpainetta alettiin hoitaa, koska lukemat olivat huimia ja syke 100:n tasoa. Ensin määrättiin kandesartaani 8 mg päivässä, minkä jälkeen syke nousi entisestään. Erikoislääkäri vaihtoi lääkkeeksi beetasalpaaja bisoprololin 5 mg päivässä. Lääke on muuten sopinut, mutta verenpainemittari ilmoittaa rytmihäiriöstä.

Verenpaineen hoitoon on käytettävissä tehokkaita ja hyvin siedettyjä lääkkeitä. Hoito räätälöidä potilaan muiden sairauksien ja lääkkeiden mukaan. Miltei kaikkien potilaiden verenpaine saadaan hyvään tasapainoon.

Joitakin karikkoja hoidon toteutuksessa on. Lääkevaihtoja tulee turhan paljon, jos oletetaan yhden lääkkeen korjaavan huomattavan korkeaa ja pitkään koholla ollutta verenpainetta. Hoitoa hankaloittaa myös, jos lääkkeen mahdollisista sivuvaikutuksista ei ole kerrottu. On tärkeää, että lääkäri tuntee määräämänsä lääkkeen niin hyvin, ettei satunnaisten oireiden takia leimata tarpeellista lääkettä syylliseksi ja ajauduta potilasta turhauttavaan lääkevaihtokierteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein elämä on varsin nopeatempoista, joten syke ja verenpaine pyrkivät nousemaan. Myös huolet - koskivatpa ne omia nykyisiä, tulevia tai taaksejääneitä tapahtumia, tai lasten tai vanhempien asioita - kuormittavat ja aktivoivat verenkiertoa. Lääkkeen kontolle päätyy helposti tuntemus korkeasta tai vaihtelevasta sykkeestä, vaikka ilmiö johtuisi tilasta, jota on lähdetty lääkkeellä korjaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kandesartaani on hyvin tutkittu verenpainelääke eikä sillä ole sykettä nostavaa vaikutusta. Bisoprololi voi olla sopiva lisälääke kandesartaanin ohella, jos syketaso on korkea. Se ei kuitenkaan ole ensisijainen verenpainelääke.

Mitä korkeampi lähtötaso on, sen todennäköisempää on useamman lääkkeen tarve. Liikunta ja terveelliset elintavat vähentävät verenpainelääkkeiden tarvetta, mutta eläkeiässä ja sitä lähestyttäessä moni tarvitsee niitä. Tavoitteena on taso alle 135/85 mmHg kotimittarilla.

Hoitamaton tai vajaasti hoidettu verenpaine on merkittävä rytmihäiriöiden syy. Sen hoitoon panostaminen ehkäisee monia myöhempiä ongelmia kuten eteisvärinää ja aivo-, sydän-, verisuoni- ja munuaisvaurioita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla