Sykemittarin avulla harjoittelusta tulee helpompaa ja tehokkaampaa. Mutta millaisen mittarin minä tarvitsen harjoitteluuni, kun kaupoissa on kymmeniä vaihtoehtoja?

Kauppaan mennessä on hyvä pistää paperille lajit, joita harrastaa, ja asiat, jotka haluaa sykemittarista tietää. Sykevyötä ja ranneketta on voitava kokeilla. Liian iso mötikkä ranteessa häiritsee siron ihmisen liikkumista. Sykevyö ei saa olla liian löysä tai painaa.

Kun valinnan on tehnyt, tärkeintä on tutustua käyttöohjeisiin kunnolla. Eri valmistajien mittareilla ei ole yhteistä käyttölogiikka.

– Asiantuntevalta myyjältä tulisi saada opastusta mittarin käytössä, liikuntasihteeri Tuija Pokki.

Eroja sykevöissä

Sykevyö olisi hyvä pystyä pesemään. Joissakin laitteissa sykevyö on hiostava jakova. Jos juoksee paljon ja pitkiä matkoja, on tärkeää, että vyö ja mittari ovat kevyitä yllä.

Osa mittareista toimii myös kuntosaliharjoittelussa, pyöräilyssä ja uinnissa.

Tuija Pokki sanoo, että sykemittari on laiskalle hyvä piiskuri ja kovalle menijälle suitset.

– Mittari muistuttaa, ettei voi enää juosta samalla tavalla kuin parikymppisenä. Maltillisella treenaamisella myös jaksaa pidempään. Jos koko ajan liikkuu veren maku suussa, kunto ei kehity, koska elimistö ei ehdi palautua harjoitusten välillä kunnolla. Liian kova harjoittelu lisää myös loukkaantumisriskiä, Pokki sanoo.

Liikkumisen tulisi olla säännöllistä, jolloin harjoitusten väliin jää myös lepopäiviä palautumiseen. Jos liikkuu vain kerran viikossa, hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto ei saa riittävän usein treeniä. Kun kuntoilukäyrään tulee piikkejä vähintään kolme kertaa viikossa, kestävyys lisääntyy ja sydän vahvistuu.

Selvitä maksimisykkeesi

Sykemittari näyttää joka jumpan, lenkin tai muun harjoituskerran jälkeen, millä sykkeellä ja teholla on tullut treenattua: onko liikunta ollut kevyttä, keskiraskasta vai raskasta ja miten pitkään mitäkin. Lisäksi mittari kertoo paljonko harjoituksessa kuluu kaloreita.

Jos haluaa parantaa kestävyyskuntoaan, pitäisi liikkua useana päivänä viikossa yhteensä ainakin kaksi ja puoli tuntia reippaasti tai reilun tunnin rasittavaa liikuntaa. Lähellä maksimisykettä ei harjoittelun aikana tulisi käydä kuin hetkittäin.

Kun ottaa sykemittarin käyttöön, on hyvä tietää oma lähtökuntotasonsa ja maksimisykkeensä.

– Kuntokartoituksia tekevät muun muassa urheilulääkäriasemat, kannattaa myös kysäistä omasta työterveyshuollosta, mihin he suosittelevat menemään, Pokki sanoo.

Maksimisykkensä voi myös arvioida iän perusteella, mutta arvio saattaa heittää suurestikin suuntaan tai toiseen. Laskukaavan mukaan nelikymppisen maksimisyke olisi 185.

– Maksimisykkeen avulla voi itse arvioida harjoittelun sykerajoja. Sykemittari voi myös mitata kullekin harjoitukselle sen hetkiset ihanteelliset harjoittelusyketasot,  Pokki kertoo.

Mittarin avulla on helppo seurata kunnon paranemista tai sitä, pysyykö kunto harjoittelusta huolimatta samanlaisena. Monissa sykemittareissa on oman kunnon seurantaan lepotesti, jonka avulla saa tarkkaa tietoa kestävyyskuntotasosta. Kun testin on tehnyt silloin tällöin, mittari kertoo onko harjoittelu tuottanut tuloksia vai kaipaako liikkuminen muutoksia.

Mitä parempi kunto on, sitä enemmän on sykevaihtelua harjoittelun aikana. Kun sykeväli vaihtelee, sydän toimii joustavammin. Sykevälien vaihtelu tulee hyvän kunnon mukana.

Välillä pitää mennä lujemmin, välillä kevyemmin. Kevyet, peruskuntoharjoitukset ovat kunnon kehittymisen kannalta tärkeitä. Niiden avulla totutetaan elimistö liikkumaan, ja kunto kohoaa.

– Autokin toimii hyvin, jos sen kaikki osat ovat kunnossa ja sillä on koko ajan riittävästi polttoainetta, Pokki vertaa.

Laitteita kaikille

Tavalliseen kuntoiluun riittää perussykemittari, joka mittaa sykettä ja kalorinkulutusta. Tuija Pokki on vetänyt jumpparyhmiä, joissa seurataan rasitustasoja sykemittarin avulla. Laihduttaja tietää mielellään, että tunnin jumpassa on kulunut vaikkapa 400 kilokaloria.

Myynnissä on myös paljon monipuolisempia laitteita. Tietojen siirtäminen tietokoneelle on mahdollista jo monessa mittarissa. Sillä voi oman kunto-ohjelman lisäksi haastaa kavereitaankin saavuttamaan joitakin tavoitteita ja perustaa kuntoiluryhmiä. Lisäksi ohjelmaan pystyi lisäämään myös niitä harjoituksia, joita ei ollut tehnyt sykemittarin kanssa.

Jos laite on liian monimutkainen ottaa käyttöön, se jää helposti laatikon pohjalle. Eri valmistajien mittareita on hyvä vertailla. Nykyään on sykemittareita myös tiettyihin lajeihin ja kalleimpiin mittareihin saa lisälaitteita.

Ainakin pyöräilyyn on kehitelty oma mittari ja vuori- ja seinäkiipeilijöille omansa. Niistä näkee esimerkiksi, miten nopeasti pyörää polkee ja kuinka pitkän matkan. Kiipeilijöiden mittarissa on mukana korkeus- ja kaltevuusmittari.

Mittari koukuttaa

Tuija Pokki muistuttaa, että mittari on koko ajan tiiviisti iholla. Siksi allergisen kannattaa tarkistaa, ettei rannekkeessa tai vyössä ole nikkeliä. Monia laitteita mainostetaan vesitiiviinä, mutta se ei välttämättä tarkoita, että mittarin kanssa voi sukeltaa.

– Uimarin kannattaa tarkistaa, että mittari kestää muutakin kuin hikoilun, Pokki sanoo.

Testiryhmän mielestä sykemittarit ovat lyöneet itsensä läpi ja niihin voi helposti jäädä koukkuun. Hintakaan ei yleensä ole este laitteen hankkimiselle, jos se on muuten hyvä.

– Kaikki urheilu maksaa nykyään. Jos juoksen vaikkapa 20 kertaa enemmän vuodessa mittarin avulla, se on hyvä juttu, yksi testaajista sanoo.

Kaikki testaajat olivat sitä mieltä, että sykemittariin tottuu nopeasti ja pian huomaa, ettei oikein osaa urheilla ilman sitä.

Kunnon lisäksi sykkeeseen vaikuttavat jotkin sairaudet ja lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet. Myös väsymys, stressi, raskas syöminen, kahvi ja alkoholi näkyvät sydämen lyöntitiheydessä. Sama lenkki voi toisena päivänä tuntua kevyeltä, toisena raskaalta. Omaa kehoaan pitää oppia kuuntelemaan.

Sykemittarin avulla voi oppia tuntemaan oman elimistöänsä toimintaa. Oma päiväkohtainen harjoitus tai viikon treeniohjelma kannattaa laatia sen mukaan.

Lue lisää liikunnan vaikutuksista.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.