Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kädet rinnoille: paras teko rintojesi puolesta on tutkia ne joka kuukausi. Selvitä myös kuinka usein juuri sinun kannattaa käydä mammografiassa.

Hyvä hetki rintojen tunnusteluun on viikko kuukautisten loppumisen jälkeen. Silloin hormonien aiheuttama kipu ja turvotus ovat vähimmillään ja rinnat ovat pehmeimmillään. Jos kuukautisesi ovat loppuneet, valitse aina sama aika kuukaudesta. Katso kuvalliset ohjeet rintojen tutkimiseen.

Nuorena rinnat ovat yleensä kiinteät ja tasaisen ryynimäiset, hedelmällisessä iässä kyhmyiset ja vaihdevuosien jälkeen pehmeät.

Jos löydät kyhmyn, se ei automaattisesti tarkoita syöpää. Kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä. Syöpäkyhmy on yleensä kova mutta ei kovin tarkkareunainen, sillä syöpäkudos levittäytyy laajemmalle kuin yhteen pisteeseen. Useimmiten se on kivuton mutta voi olla myös aristava tai kuumottava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaa seulontakutsuun

Kaikki 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan joka toinen vuosi mammografiaan. Tätä kutsua kannattaa noudattaa, sillä joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Mammografia löytää yleensä myös pienet, jopa 2–3 millimetrin kokoiset kasvaimet. Seulonta parantaa ennustetta noin viidenneksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos mammografiassa havaitaan jotain epäilyttävää, tutkitaan rinta myös ultraäänellä. Samalla voidaan ottaa neulanäyte kyhmystä. Ultraäänellä myös seurataan hyvänlaatuisia muutoksia.

Uusin tutkimustekniikka on magneettikuvaus. Sitä käytetään ultraäänen tavoin suuressa sairastumisvaarassa olevien seurantaan. Se soveltuu erityisesti syöpägeenin kantajien tutkimiseen.

Selvitä perinnöllisyys

Rintasyövistä 5–10 prosenttiin liittyy vahva perinnöllinen alttius. Jos äidillä tai sisaruksilla on ollut rintasyöpää, kannattaa arvioittaa tilanteensa asiantuntijalla. Syöpäjärjestöjen perinnöllisyysneuvonnassa riskiä arvioidaan sukupuun avulla ja perinnöllisyystieteen erikoislääkäri ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Joskus suositellaan rintojen ja/tai munasarjojen poistoa riskin pienentämiseksi. Tässä näyttelijä Angelina Jolie on toiminut monelle rohkaisevana esimerkkinä.

Gynekologi voi suositella mammografiaa ennen seulontaikää tai sen jälkeen ja useammin kuin joka toinen vuosi. Näin toimitaan ainakin, jos on perinnöllinen riski rintasyöpään tai käyttää hormonihoitoa yli viisi vuotta. Tarkemmat selvittelyt voivat olla tarpeen myös, jos rinnasta löytyy muutoksia. Vaikka ne eivät olisi syöpää, ne kertovat rintakudoksen lisääntyneestä aktiivisuudesta.

Asiantuntija: Liisa Pylkkänen, ylilääkäri, kliinisen onkologian dosentti, Suomen syöpäyhdistys ry

Hyvänlaatuisia patteja rinnoissa

Mastopatia > Kudos- ja nestetiivistymä, jonka koko voi vaihdella kuukautiskierron aikana.

Kysta > Maitotiehyen nesterakkula, jonka koko voi vaihdella kuukautiskierron aikana.

Fibroadenooma > Maitorauhasen sidekudoskasvain, joka pysyy samankokoisena kuukautiskierron ajan.

Lipooma > Rasvapatti, joka pysyy samankokoisena kuukautiskierron ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla