Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kädet rinnoille: paras teko rintojesi puolesta on tutkia ne joka kuukausi. Selvitä myös kuinka usein juuri sinun kannattaa käydä mammografiassa.

Hyvä hetki rintojen tunnusteluun on viikko kuukautisten loppumisen jälkeen. Silloin hormonien aiheuttama kipu ja turvotus ovat vähimmillään ja rinnat ovat pehmeimmillään. Jos kuukautisesi ovat loppuneet, valitse aina sama aika kuukaudesta. Katso kuvalliset ohjeet rintojen tutkimiseen.

Nuorena rinnat ovat yleensä kiinteät ja tasaisen ryynimäiset, hedelmällisessä iässä kyhmyiset ja vaihdevuosien jälkeen pehmeät.

Jos löydät kyhmyn, se ei automaattisesti tarkoita syöpää. Kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä. Syöpäkyhmy on yleensä kova mutta ei kovin tarkkareunainen, sillä syöpäkudos levittäytyy laajemmalle kuin yhteen pisteeseen. Useimmiten se on kivuton mutta voi olla myös aristava tai kuumottava.

Vastaa seulontakutsuun

Kaikki 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan joka toinen vuosi mammografiaan. Tätä kutsua kannattaa noudattaa, sillä joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Mammografia löytää yleensä myös pienet, jopa 2–3 millimetrin kokoiset kasvaimet. Seulonta parantaa ennustetta noin viidenneksellä.

Jos mammografiassa havaitaan jotain epäilyttävää, tutkitaan rinta myös ultraäänellä. Samalla voidaan ottaa neulanäyte kyhmystä. Ultraäänellä myös seurataan hyvänlaatuisia muutoksia.

Uusin tutkimustekniikka on magneettikuvaus. Sitä käytetään ultraäänen tavoin suuressa sairastumisvaarassa olevien seurantaan. Se soveltuu erityisesti syöpägeenin kantajien tutkimiseen.

Selvitä perinnöllisyys

Rintasyövistä 5–10 prosenttiin liittyy vahva perinnöllinen alttius. Jos äidillä tai sisaruksilla on ollut rintasyöpää, kannattaa arvioittaa tilanteensa asiantuntijalla. Syöpäjärjestöjen perinnöllisyysneuvonnassa riskiä arvioidaan sukupuun avulla ja perinnöllisyystieteen erikoislääkäri ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Joskus suositellaan rintojen ja/tai munasarjojen poistoa riskin pienentämiseksi. Tässä näyttelijä Angelina Jolie on toiminut monelle rohkaisevana esimerkkinä.

Gynekologi voi suositella mammografiaa ennen seulontaikää tai sen jälkeen ja useammin kuin joka toinen vuosi. Näin toimitaan ainakin, jos on perinnöllinen riski rintasyöpään tai käyttää hormonihoitoa yli viisi vuotta. Tarkemmat selvittelyt voivat olla tarpeen myös, jos rinnasta löytyy muutoksia. Vaikka ne eivät olisi syöpää, ne kertovat rintakudoksen lisääntyneestä aktiivisuudesta.

Asiantuntija: Liisa Pylkkänen, ylilääkäri, kliinisen onkologian dosentti, Suomen syöpäyhdistys ry

Hyvänlaatuisia patteja rinnoissa

Mastopatia > Kudos- ja nestetiivistymä, jonka koko voi vaihdella kuukautiskierron aikana.

Kysta > Maitotiehyen nesterakkula, jonka koko voi vaihdella kuukautiskierron aikana.

Fibroadenooma > Maitorauhasen sidekudoskasvain, joka pysyy samankokoisena kuukautiskierron ajan.

Lipooma > Rasvapatti, joka pysyy samankokoisena kuukautiskierron ajan.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.