Minkä kaiken viittäkymppiä lähestyvä nainen voi laittaa vaihdevuosien tiliin? Mistä tiettää vaihdevuosien lähestyvän? Kysymyksiin vastaa naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo.

Milloin vaihdevuodet alkavat ja milloin ne loppuvat?

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta normaali ikähaarukka on 45–55 vuotta. Vaihdevuosien voi varmasti sanoa alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden, eikä poisjäänti johdu mistään perussairaudesta. Vaihdevuosiksi sanotaan aikaa, jolloin on vaihdevuosioireita. Joillakin oireita on vain muutaman kuukauden ajan, toisilla koko loppuelämän. Yleensä oireet loppuvat muutamassa vuodessa, jolloin vaihdevuosien voi siis sanoa päättyneen.

Millaisia oireita vaihdevuosiin liittyy?

Tyypillisimpiä oireita ovat kuumat aallot, hikoilu ja lehahtelu, jotka usein liittyvät toisiinsa. Kuumotus, punotus ja hikoilu alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Joillakin hikoilu näkyy kunnon hikikarpaloina otsalla ja rinnuksilla, toisilla oireet ovat lievempiä. Oireisiin kuuluvat myös univaikeudet, esimerkiksi yöheräily. Mielialaoireet, kuten ärtyisyys, ahdistus ja masentuneisuus, liittyvät tyypillisesti vaihdevuosiin. Monet kokevat muistinsa heikentyvän.

Onko minulla vaihdevuodet, kun olen väsynyt ja ärtyisä?

Keski-ikäisellä naisella väsymys ja ärtyisyys voivat johtua monesta muustakin syystä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sen sijaan vaihdevuosista kertovat varmemmin vuotohäiriöt ja kuumat aallot. Väsymys ja ärtyneisyys voivat minkä ikäisellä tahansa olla seurausta esimerkiksi unihäiriöistä. Etenkin uniapnea katkoo unta ja aiheuttaa päiväväsymystä.

Tuleeko kaikille oireita?

Kuumia aaltoja potee kyselytutkimusten mukaan 70–80 prosenttia vaihdevuosiin tulleista naisista, mielialaoireita 70–90 prosenttia ja unioireita 50–60 prosenttia naisista.

Milloin kannattaa aloittaa hormonikorvaushoito?

Silloin, kun vaihdevuosioireet haittaavat elämää ja elämänlaatu tuntuu kärsivän. Nainen voi itse päättää, aloittaako hormonikorvaushoidon vai ei. Lääkäri ei sitä siis ”määrää”. Jos hoitoon on tarvetta, se on syytä aloittaa heti vaihdevuosien puhjettua ja oireiden alettua. Kuusikymppisenä hormonihoidon aloitus on jo myöhäistä ja hoidosta voi olla elimistölle haittaa.

Millaista hormonikorvaushoito on?

Hormonihoito korvaa naisen oman naishormoni estrogeenin tuotannon vähenemistä, joka on seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta. Nainen saa estrogeeniä tableteista, laastarista tai iholle siveltävästä geelistä. Estrogeeni poistaa oireita. Lisäksi naisille, joilta ei ole poistettu kohtua, annetaan keltarauhashormonia ehkäisemään kohdun limakalvon paksuntumista ja kohtuontelon solumuutoksia. Keltarauhashormonia voi ottaa tabletteina tai laastarina tai kohtuun voidaan asettaa keltarauhashormonikierukka.

Kasvaako rintasyöpäriski hormonikorvaushoidon vuoksi?

Hieman. Viidessä vuodessa hormonikorvaushoidosta johtuvia rintasyöpätapauksia arvioidaan kertyvän 8 kappaletta 1000 naista kohden. Sairastuvuusriski on siis hyvin pieni, ei edes yhtä prosenttia.

Onko rintasyöpäriski sitä suurempi, mitä myöhemmin vaihdevuodet alkavat?

Näin ei voi sanoa. Rintasyöpäriski nousee iän myötä, mutta myöhäisillä vaihdevuosilla ei ole todettu olevan yhteyttä syöpäriskin kasvuun.

Kauanko hormonikorvaushoitoa voi käyttää?

Niin kauan kuin nainen itse kokee hoitoa tarvitsevansa. Parin vuoden päästä hormonihoidon aloittamisesta voi hoidon lopettaa vähäksi aikaa ja katsoa, ilmaantuvatko vaihdevuosioireet uudestaan. Jos ilmaantuvat, hoidon voi aloittaa uudelleen. Suosituksena tosin on, että hormonikorvausta käytettäisiin mahdollisimman lyhyen aikaa. Pidemmässä käytössä rintasyöpäriski kohoaa jonkin verran.

Auttavatko luontaistuotteet vaihdevuosioireisiin?

Tutkimusten mukaan eivät. On kuitenkin naisia, jotka kokevat että soijavalmisteiden lievittävän heidän oloaan. Ei liene mitään estettä kokeilla näitä kasviestrogeenejä, mutta varmaa apua oireisiin saa vain lääkärin määräämistä hormonihoitovalmisteista. Kannattaa muistaa, että etenkin tähkäkimikki voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Luontaistuotteidenkin kanssa on syytä noudattaa annosteluohjeita.

Auttaako hormonikorvaushoito ehkäisemään osteoporoosia?

Kyllä. Hormonikorvaushoito ehkäisee tutkitusti sekä luukatoa eli osteoporoosia että luukadon aiheuttamia luunmurtumia. Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa huolehtia erikseen kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Suosittelen etenkin D-vitamiinilisää kaikille vaihdevuosiin tulleille naisille.

Miten hoidan vaihdevuosiin liittyvää limakalvokuivuutta?

Sukupuolielinten limakalvokuivuutta voi hoitaa paikallisesti erilaisilla kosteuttavilla tuotteilla, kuten emätinpuikoilla tai salvoilla. Kuivuuteen voi liittyä myös punoitusta, kirvelyä ja kutinaa. Silloin kannattaa harkita paikallisestrogeenin annostelua emättimeen.

Ovatko virtsanpidätysvaivat vaihdevuosioireita?

Eivät suoranaisesti, sillä vaivoja voi esiintyä jo ennen vaihdevuosia. Pidätyskyvyn vaikeuksia ovat ponnistusinkontinenssi, jossa vähäinen määrä virtsaa karkaa ponnistettaessa, ja pakkoinkontinenssi, jolloin vessaan tulee kiire ja virtsa saattaa alkaa valua itsestään. Monelle naiselle virtsanpidätysvaivat ovat iso sosiaalinen ongelma, johon auttaa lääke- tai leikkaushoito. Limakalvo-oireita ehkäisevä paikallishoito hoitaa lievää virtsankarkailua, mutta virtsanpidätysoireisiin on myös omat, virtsarakon hermotukseen vaikuttavat lääkkeensä.

Kuinka kauan nainen tarvitsee raskaudenehkäisyä?

Periaatteessa siihen saakka, kunnes kuukautiset ovat varmasti loppuneet. Viisikymppisenä raskaus tuskin enää alkaa, vaikka kuukautiset tulisivat säännöllisesti – teoreettinen mahdollisuus siihen silti on.

Miten yleisiä ovat vaihdevuosissa ilmaantuvat parisuhdeongelmat?

Aika yleisiä. Toisaalta parisuhdeongelmat ovat niin monisyinen asia, ettei niitä pelkästään naisen vaihdevuosien piikkiin kannata pistää. Vaihdevuosi-ikäisen naisen parisuhteessa voi tapahtua paljon: lapset lähtevät kotoa ja silloin moni pari huomaa, että suhde on jäänyt hoitamatta.

Vaihdevuosien mielialaoireet helpottuvat usein hormonikorvaushoidolla, joten hoitoa kannattaa harkita paitsi oman hyvinvointinsa, myös miehen hyvinvoinnin kannalta. Emättimen kuivuus, kirvely ja yhdyntäkivut kannattaa nekin hoitaa paikallisesti annosteltavin lääkkein tai käyttämällä liukuvoiteita.

Usein naisen seksuaalinen halukkuus vähenee vaihdevuosissa, siihen ei edes ajoissa aloitettu hormonikorvaushoito näytä tuovan apua. Naisen seksuaalisuus on monien seikkojen summa, eivätkä miehille kehitetyt halulääkkeet tehoa naisiin. Parisuhdeongelmista pitäisi sen sijaan puhua.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.