Minkä kaiken viittäkymppiä lähestyvä nainen voi laittaa vaihdevuosien tiliin? Mistä tiettää vaihdevuosien lähestyvän? Kysymyksiin vastaa naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo.

Milloin vaihdevuodet alkavat ja milloin ne loppuvat?

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta normaali ikähaarukka on 45–55 vuotta. Vaihdevuosien voi varmasti sanoa alkaneen, kun kuukautiset ovat olleet poissa vuoden, eikä poisjäänti johdu mistään perussairaudesta. Vaihdevuosiksi sanotaan aikaa, jolloin on vaihdevuosioireita. Joillakin oireita on vain muutaman kuukauden ajan, toisilla koko loppuelämän. Yleensä oireet loppuvat muutamassa vuodessa, jolloin vaihdevuosien voi siis sanoa päättyneen.

Millaisia oireita vaihdevuosiin liittyy?

Tyypillisimpiä oireita ovat kuumat aallot, hikoilu ja lehahtelu, jotka usein liittyvät toisiinsa. Kuumotus, punotus ja hikoilu alkavat usein kaulalta ja hiipivät kasvoille. Joillakin hikoilu näkyy kunnon hikikarpaloina otsalla ja rinnuksilla, toisilla oireet ovat lievempiä. Oireisiin kuuluvat myös univaikeudet, esimerkiksi yöheräily. Mielialaoireet, kuten ärtyisyys, ahdistus ja masentuneisuus, liittyvät tyypillisesti vaihdevuosiin. Monet kokevat muistinsa heikentyvän.

Onko minulla vaihdevuodet, kun olen väsynyt ja ärtyisä?

Keski-ikäisellä naisella väsymys ja ärtyisyys voivat johtua monesta muustakin syystä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sen sijaan vaihdevuosista kertovat varmemmin vuotohäiriöt ja kuumat aallot. Väsymys ja ärtyneisyys voivat minkä ikäisellä tahansa olla seurausta esimerkiksi unihäiriöistä. Etenkin uniapnea katkoo unta ja aiheuttaa päiväväsymystä.

Tuleeko kaikille oireita?

Kuumia aaltoja potee kyselytutkimusten mukaan 70–80 prosenttia vaihdevuosiin tulleista naisista, mielialaoireita 70–90 prosenttia ja unioireita 50–60 prosenttia naisista.

Milloin kannattaa aloittaa hormonikorvaushoito?

Silloin, kun vaihdevuosioireet haittaavat elämää ja elämänlaatu tuntuu kärsivän. Nainen voi itse päättää, aloittaako hormonikorvaushoidon vai ei. Lääkäri ei sitä siis ”määrää”. Jos hoitoon on tarvetta, se on syytä aloittaa heti vaihdevuosien puhjettua ja oireiden alettua. Kuusikymppisenä hormonihoidon aloitus on jo myöhäistä ja hoidosta voi olla elimistölle haittaa.

Millaista hormonikorvaushoito on?

Hormonihoito korvaa naisen oman naishormoni estrogeenin tuotannon vähenemistä, joka on seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta. Nainen saa estrogeeniä tableteista, laastarista tai iholle siveltävästä geelistä. Estrogeeni poistaa oireita. Lisäksi naisille, joilta ei ole poistettu kohtua, annetaan keltarauhashormonia ehkäisemään kohdun limakalvon paksuntumista ja kohtuontelon solumuutoksia. Keltarauhashormonia voi ottaa tabletteina tai laastarina tai kohtuun voidaan asettaa keltarauhashormonikierukka.

Kasvaako rintasyöpäriski hormonikorvaushoidon vuoksi?

Hieman. Viidessä vuodessa hormonikorvaushoidosta johtuvia rintasyöpätapauksia arvioidaan kertyvän 8 kappaletta 1000 naista kohden. Sairastuvuusriski on siis hyvin pieni, ei edes yhtä prosenttia.

Onko rintasyöpäriski sitä suurempi, mitä myöhemmin vaihdevuodet alkavat?

Näin ei voi sanoa. Rintasyöpäriski nousee iän myötä, mutta myöhäisillä vaihdevuosilla ei ole todettu olevan yhteyttä syöpäriskin kasvuun.

Kauanko hormonikorvaushoitoa voi käyttää?

Niin kauan kuin nainen itse kokee hoitoa tarvitsevansa. Parin vuoden päästä hormonihoidon aloittamisesta voi hoidon lopettaa vähäksi aikaa ja katsoa, ilmaantuvatko vaihdevuosioireet uudestaan. Jos ilmaantuvat, hoidon voi aloittaa uudelleen. Suosituksena tosin on, että hormonikorvausta käytettäisiin mahdollisimman lyhyen aikaa. Pidemmässä käytössä rintasyöpäriski kohoaa jonkin verran.

Auttavatko luontaistuotteet vaihdevuosioireisiin?

Tutkimusten mukaan eivät. On kuitenkin naisia, jotka kokevat että soijavalmisteiden lievittävän heidän oloaan. Ei liene mitään estettä kokeilla näitä kasviestrogeenejä, mutta varmaa apua oireisiin saa vain lääkärin määräämistä hormonihoitovalmisteista. Kannattaa muistaa, että etenkin tähkäkimikki voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Luontaistuotteidenkin kanssa on syytä noudattaa annosteluohjeita.

Auttaako hormonikorvaushoito ehkäisemään osteoporoosia?

Kyllä. Hormonikorvaushoito ehkäisee tutkitusti sekä luukatoa eli osteoporoosia että luukadon aiheuttamia luunmurtumia. Vaihdevuosi-ikäisen naisen kannattaa huolehtia erikseen kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Suosittelen etenkin D-vitamiinilisää kaikille vaihdevuosiin tulleille naisille.

Miten hoidan vaihdevuosiin liittyvää limakalvokuivuutta?

Sukupuolielinten limakalvokuivuutta voi hoitaa paikallisesti erilaisilla kosteuttavilla tuotteilla, kuten emätinpuikoilla tai salvoilla. Kuivuuteen voi liittyä myös punoitusta, kirvelyä ja kutinaa. Silloin kannattaa harkita paikallisestrogeenin annostelua emättimeen.

Ovatko virtsanpidätysvaivat vaihdevuosioireita?

Eivät suoranaisesti, sillä vaivoja voi esiintyä jo ennen vaihdevuosia. Pidätyskyvyn vaikeuksia ovat ponnistusinkontinenssi, jossa vähäinen määrä virtsaa karkaa ponnistettaessa, ja pakkoinkontinenssi, jolloin vessaan tulee kiire ja virtsa saattaa alkaa valua itsestään. Monelle naiselle virtsanpidätysvaivat ovat iso sosiaalinen ongelma, johon auttaa lääke- tai leikkaushoito. Limakalvo-oireita ehkäisevä paikallishoito hoitaa lievää virtsankarkailua, mutta virtsanpidätysoireisiin on myös omat, virtsarakon hermotukseen vaikuttavat lääkkeensä.

Kuinka kauan nainen tarvitsee raskaudenehkäisyä?

Periaatteessa siihen saakka, kunnes kuukautiset ovat varmasti loppuneet. Viisikymppisenä raskaus tuskin enää alkaa, vaikka kuukautiset tulisivat säännöllisesti – teoreettinen mahdollisuus siihen silti on.

Miten yleisiä ovat vaihdevuosissa ilmaantuvat parisuhdeongelmat?

Aika yleisiä. Toisaalta parisuhdeongelmat ovat niin monisyinen asia, ettei niitä pelkästään naisen vaihdevuosien piikkiin kannata pistää. Vaihdevuosi-ikäisen naisen parisuhteessa voi tapahtua paljon: lapset lähtevät kotoa ja silloin moni pari huomaa, että suhde on jäänyt hoitamatta.

Vaihdevuosien mielialaoireet helpottuvat usein hormonikorvaushoidolla, joten hoitoa kannattaa harkita paitsi oman hyvinvointinsa, myös miehen hyvinvoinnin kannalta. Emättimen kuivuus, kirvely ja yhdyntäkivut kannattaa nekin hoitaa paikallisesti annosteltavin lääkkein tai käyttämällä liukuvoiteita.

Usein naisen seksuaalinen halukkuus vähenee vaihdevuosissa, siihen ei edes ajoissa aloitettu hormonikorvaushoito näytä tuovan apua. Naisen seksuaalisuus on monien seikkojen summa, eivätkä miehille kehitetyt halulääkkeet tehoa naisiin. Parisuhdeongelmista pitäisi sen sijaan puhua.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.