Kuvat
Shutterstock

Jos kondyloomarakkulat on hoidettu, voiko virus silti tarttua seksissä ja aiheuttaa syövän kumppanille? Asiantuntija vastaa huoleen.

Voiko kondyloomasta tartuttaa syövän kumppaniin? Kuinka kauan se virus pysyy kehossa? Minulla oli kondylooma muutama vuosi sitten, ja hoidin sen pois voiteella. En edelleenkään oikein voi nauttia seksistä, kun ajattelen vain Michael Douglasia, joka syytti vaimoaan syövästään. Onko tämä todellinen pelko?

Asiantuntija vastaa:

PAPILLOOMAVIRUKSIA tunnetaan yli 200 erilaista tyyppiä. Viruksesta käytetään lyhennystä HPV. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsestään parin vuoden kuluessa, ja monella ne ovat oireettomia.

Vähintään kolme neljästä saa infektion elämänsä aikana. Infektio on yleisin 20–25 ikävuoden tienoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kondyloomiksi kutsutaan papilloomaviruksen aiheuttamia, yleensä sukupuolielinten limakalvoilla, peniksen iholla ja peräaukossa ja sen ympärillä esiintyviä syylämäisiä muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kondyloomia aiheuttavat tavallisesti HPV-virustyypit 6 ja 11, jotka ovat ns. matalan syöpäriskin virustyyppejä.

Syöpäriskin kannalta haitallisimpia ovat HPV-virustyypit 16 ja 18. Nämä korkean riskin HPV- tartunnat voivat pitkittyessään lisätä riskiä kohdunkaulan syövän esiastemuutosten kehittymiselle.

HPV 16 ja 18 on liitetty myös osaan peniksen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syöpätapauksista.

Papilloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti potilaan immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa.

Pieni osa HPV-infektioista voi jatkua ja hoitamattomana kehittyä syöväksi.

Kohdunkaulan syövän esiasteiden kehittymiseen ja syöpäriskiin vaikuttavat HPV-infektion ohella myös muut tekijät, kuten tupakointi, immuunipuolustusta heikentävä lääkitys; muut gynekologiset infektiot, kuten klamydia, lisäävät syöpäriskiä.

Kohdunkaulan syövän seulonnoilla (joko papa-koe tai HPV-testi) voidaan tehokkaasti estää kohdunkaulan syövän kehittymistä hoitamalla löydetyt esiasteet.

Kondomi suojaa HPV-tartunnalta, mutta ei täydellisesti.

Kondomia kannattaa joka tapauksessa käyttää aina tilapäisissä suhteissa, sillä se estää tehokkaasti myös muiden yhdynnässä leviävien tautien tarttumisen.

HPV-tartuntoja voidaan ehkäistä rokotteilla. Kansalliseen rokotusohjelmaan on vuodesta 2013 lähtien kuulunut 11–12-vuotiaille tytöille annettava HPV-rokote ja pojille rokotus on myös tulossa.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla