Kaikki hyvin, tule kainaloon. Kuva: <span class="photographer">iStockphoto</span>
Kaikki hyvin, tule kainaloon. Kuva: iStockphoto

Itsemyötätuntoa voi opetella, mutta sitäkin tärkeämpää on aikuisen esimerkki. 

Pienikin moka voi olla lapselle ahdistava paikka, jos hän ei osaa käsitellä nolouden tunnettaan. Tunteiden säätelyssä voi auttaa itsemyötätunto, joka tepsii sekä lapsiin että aikuisiin. Se auttaa näkemään itsensä lempeästi vaikeallakin hetkellä.

– Itsemyötätunnon harjoittaminen on avuksi varmasti kaikille, mindfulness-kouluttaja Sari Markkanen kertoo.

– Erityisesti se tekee hyvää lapsille ja aikuisille, jotka ovat taipuvaisia tunnollisuuteen, kiltteyteen ja perfektionismiin tai ovat hyvin kriittisiä itseään kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta miksi itsemyötätunto tuntuu olevan lapselle välillä niin vaikeaa?

– Lähtökohtaisesti se ei ole pienelle lapselle kovin vaikeaa, sillä vauvat ja taaperot eivät ole ehtineet kehittää kompleksia suhdetta itseensä eivätkä he vielä tunne riittämättömyyden tunteita. Mutta kun lapsi sosiaalistuu, voi suhde omaan itseen muuttua vaikeammaksi, Markkanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun lapsi kasvaa, hän alkaa verrata itseään muihin ja tehdä oletuksia muiden odotuksista itseään kohtaan.

Markkasen tuore teos Tipsun temppukirja – Mindfulnessia ja myötätuntoa kasvatustyöhön perehdyttää lasten mindfulness- ja myötätuntoharjoituksiin satujen avulla.

– Itsemyötätunto on avuksi, sillä se valmistaa meitä kohtaamaan harmeja. Kun hankalat tunteet eivät pelota, lapsi uskaltaa olla optimistinen, sinnikäs ja yrittää uudelleen. Itsemyötätunto auttaa myös luomaan hyviä ihmissuhteita.

Aikuiselta apua: 2 tehokasta oppia

Aikuisen esimerkki auttaa lasta hankalan tunteen äärellä. Kun aikuinen suhtautuu sekä omiin mokiinsa että lapsen virheisiin lempeästi, hän antaa lapselle arvokasta esimerkkiä.

”Tavoitteena on, että lapsi tuntee olevansa hyväksytty ja rakastettu, vaikka kokeekin hankalia tunteita.”

– Se, että kohtaamme itsemme ja lapsen lämpimästi ja myötätuntoisesti on avuksi joka tilanteessa, Sari Markkanen sanoo.

– Itsemyötätunto olisi hyvä pohja koko kasvatuskulttuurille niin kotona, päiväkodissa kuin koulussakin. Aikuinen, joka on myötätuntoisesti läsnä lapselle tukee lapsen tunnesäätelyä. Tavoitteena on, että lapsi tuntee olevansa hyväksytty ja rakastettu, vaikka kokeekin hankalia tunteita. Hän voi ymmärtää, että hankalat tunteet ovat sallittuja ja ne kuuluvat elämään, mutta voimme oppia olemaan niiden kanssa tasapainoisesti. 

Toinen tehokeino on normalisointi. Esimerkiksi varhaisteinille ulkopuolisuuden ja outouden tunteet ovat tavallisia. Silti hän saattaa luulla olevansa ainoa, josta tuntuu siltä.

– Ei ole avuksi vähätellä tunnetta tai todeta, että äh, eihän tuo mitään ole, Markkanen jatkaa.

– Lapselle on tosi tärkeää kuulla, että hänen tunteensa on aivan normaali, ja että aikuisestakin tuntuu välillä siltä. Silloin hän ei ole yksin omassa kokemuksessaan. Se voi auttaa päästämään irti hankalasta tunteesta tai hyväksymään sen.  

Näin lapsi voi harjoitella

Itsemyötätuntoa voi harjoitella kotona eri tavoilla. Yksi tapa on kehittää lapsen omaa myötätuntoista sisäistä puhetta. Sen ideana on suhtautua itseen kuin ystävään, jolle haluaa lausua kivoja sanoja.

Aikuinen voi tehdä harjoitusta yhdessä lapsen kanssa. Isompi lapsi voi oppia tekemään harjoituksia itsekin. Alla oleva harjoitus on helpotettu versio aikuisten itsemyötätuntoharjoituksesta.

Tee näin:

  1. Istahda rauhassa paikallesi. Aisti kehon asento sekä tämän hetken tunnetila ja suhtaudu siihen ystävällisesti.
  2. Tervehdi itseäsi mielessäsi kuin ystävää rappusilla. Voi kuiskata itsellesi hiljaisesti lempeän sanan, tai silittää kättäsi tai pitää itseäsi kädestä.
  3. Voit halutessasi lähettää itsellesi sisäisen hymyn. Oikea tunne voi löytyä myös, kun ajattelet kivaa ajatusta.
  4. Mieti, mitä ystävällisiä sanoja tahdot itsellesi lausua. Se voi olla esimerkiksi: Olet rakas. Olet kiva. Minä olen itseni ystävä.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla