
Kalaa suositellaan joka paikassa, mutta mitä kun ei voi syödä kalaa? Olen allerginen. Miten suosituksia tulisi tulkita ja mitä tilalle?
SUOSITUKSET on tarkoitettu väestötasolle ja niitä sovelletaan yksilöllisesti. Esimerkkinä juuri mm. se, että kalasuositus ei päde kala-allergiselle.
Kala-allergiset ovat keskimäärin yhtä terveitä kuin ei-kala-allergisetkin. Kalan merkitys ruokavaliossa on se, että se sisältää hyvälaatuista proteiinia ja pehmeää rasvaa. Kalan terveysvaikutukset on osoitettu nimenomaan silloin, kun kalalla korvataan osittain lihaa. Sen sijaan siitä ei ole tutkimusnäyttöä, edesauttaako kalan käyttö sellaisten ihmisten terveyttä, jotka esim. syövät kasvispainotteisesti eivätkä käytä punaista lihaa.
Kalan voi korvata ruokavaliossa nahattomalla siipikarjalla, vähärasvaisella punaisella lihalla ja kasviproteiinin lähteillä, mm. soijalla, pavuilla, linsseillä. Markkinoilla on uusia kasviproteiinituotteita, mm. kauraa ja härkäpapuja sisältäviä valmisteita, joten valikoima on niidenkin osalta monipuolistunut.
Kalan rasva on terveydelle edullista pehmeää rasvaa. Kalan rasvaa käsittelevissä tutkimuksissa on havaittu, että kalan rasva on edullista nimenomaan silloin, kun se saadaan kalasta. Kalaöljyvalmisteita käytettäessä vastaavia terveyshyötyjä ei nykytiedon valossa saavuteta. Poikkeuksena on tietynlainen rasva-aineenvaihdunnan häiriö hypertriglyseridemia, jossa kalaöljyvalmistetta voidaan kokeilla lääkärin valvonnassa. Valmisteen käyttöön voi liittyä haittavaikutuksia. Siksi sitä ei pidä omin päin käyttää tähänkään ”vaivaan”.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.