
Onko olemmassa diabeetikolta kiellettyjä makeita hedelmiä? Entä sokeri, onko se poistettava täysin ruokavaliosta? Ravisemusterapeutti vastaa.
DIABEETIKKO KYSYY
Mitä hedelmiä diabeetikko voi syödä huoletta? Ja mitä makeutusainetta diabeetikon olisi parasta käyttää, onko Canderel ok?
ASIANTUNTIJA VASTAA
Diabeetikolle, kuten muillekin, suositellaan vähintään 500 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä. Tästä määrästä noin puolet olisi hyvä olla hedelmiä ja marjoja.
Hedelmien laatuun ei tarvitse kiinnittää huomiota, mutta niitä on hyvä syödä monipuolisesti.
Insuliinihoidossa olevan diabeetikon tulee arvioida annoksen sisältämien hiilihydraattien määrä ja ottaa se huomioon insuliinin annostelussa.
Diabeetikko voi käyttää kohtuudella tavallista sokeria.
Mikäli haluaa reilummin makeutta, on hyvä käyttää lisänä energiattomia makeutusaineita, jotka eivät vaikuta verensokeriin. Näitä ovat mm. aspartaami, asesulfaami K, sakariini, syklamaatti ja stevioliglykosidi.
Kauppanimiltään tutuimmat lienevät Canderel ja Hermesetas.
Sokerialkoholit (ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, laktitoli, maltitoli ja isomalti) sisältävät noin puolet sokerin energiamäärästä ja ne imeytyvät vain osittain, joten ne eivät suurenna veren sokeripitoisuutta yhtä paljon kuin sokeri.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.