Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 30-vuotias normaalipainoinen ja liikuntaa harrastava nainen. Vielä vuosi sitten lepopulssini oli 70, nyt se on 80–85. Mistä pulssin nousu voi johtua ja onko se vaarallista? Voiko vuosi sitten aloitettu Aerius-niminen antihistamiinilääke olla syynä?

Leposyke mitataan kymmenen minuutin levon jälkeen. Normaalia leposykkeen aluetta on vaikea määritellä. Yleisohjeena on, että normaalialue on 60–80 sykettä minuutissa, mutta syke voi täysin terveillä henkilöillä olla matalampi tai korkeampi. Kestävyyslajeja harrastavilla ja joillakin ihmisillä myös luonnostaan leposyke on alle 60, jopa alle 50.

Sydämen syke nousee herkästi. Sykettä säätelee ihmisen tahdosta riippumaton eli autonominen hermosto. Se jakautuu kahteen osaan: sympaattiseen. joka nostaa sykettä, ja parasympaattiseen, joka alentaa sykettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärin vastaanotolla syke on usein koholla, kun jännitetään valkotakkisen lääkärin touhuja.

Jännitystilassa elimistön sympaattinen hermosto aktivoituu, mikä nostaa sykettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sympaattinen hermosto voi aktivoitua monesta syytä. Esimerkiksi kovan liikunnan jälkeen lepopulssi voi olla pitkään koholla, kun sympaattinen hermosto on aktivoituneena. Jos on treenannut pitkään ja rankasti, voi syntyä ylikuntotila ja lepopulssi on jatkuvasti koholla. Myös henkisen stressin, esimerkiksi työpaineiden tai jatkuvien perheongelmien, seurauksena sympaattinen hermosto voi olla pitempiaikaisessa kiihtymystilassa, mikä nostaa sykettä.

En osaa sanoa, miksi leposyke vuoden aikana on noussut. Antihistamiinin ei pitäisi sitä aiheuttaa. On hyvä tarkistaa, onko syke mitattu riittävän levon jälkeen ja onko ennen mitatusta ollut kovaa liikuntaa. Jos nämä eivät selitä sykkeen nousua, ei kannata olla huolissaan, sillä 80–85 kertaa minuutissa on vielä normaalia.

Edellä oleva koskee terveitä ihmisiä. On eräs sairaus, anemia eli verenvähyys, jossa leposyke nousee. Anemiassa veren hemoglobiinimäärä on alentunut, minkä seurauksena veren kyky kuljettaa happea heikkenee. Elimistö reagoi tähän nostamalla sydämen sykettä. Silloin veren vauhti suonissa kiihtyy, minkä ansiosta kudokset saavat riittävästi happea. Jos tuntee itsensä väsyneeksi, liikunnan aikana suorituskyky on alentunut ja syke on kiihtynyt, on aiheellista epäillä anemiaa. Anemia voidaan todeta yksinkertaisella verikokeella.

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Ylikunto luultavasti. Täyslepoa pari viikkoa, sitten mittaat ortostaattisen sykkeen (googlaa). Googleta myös ylikunnosta lisää. Ylikunto todellakin paljon yleisempää kuin anemia. Onko urheilusuoritusten välissä riittävästi lepopäiviä ja kevyitä viikkoja joka 3. viikon jälkeen?

  • ylös 91
  • alas 99
Sisältö jatkuu mainoksen alla