Kaksi lehtemme 70-vuotiasta lukijaa on halunnut kiinnittää huomiota vaihdevuosien jälkeisiin virtsavaivoihin. Ensimmäinen kysyjä tiedustelee, supistuvatko orgasmin yhteydessä sellaiset lantionpohjan lihakset, jotka auttavat estämään virtsankarkailua? Toinen lukija haluaa muistuttaa, että vaihdevuosien hormonihoito helpottaa myös erilaisia virtsavaivoja. Hänen mottonsa on: elämän laatu ratkaisee.

Naisen virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on tavallinen oire, joka satunnaisena koskettaa puolta kaikista naisista. Vaihdevuosien jälkeen vaiva yleistyy. Samalla voi tulla tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä ja ns. yövirtsaisuutta. Osasyynä on vaihdevuosiin liittyvä estrogeenivajaus. Virtsaputkisyndroomaksi kutsutaan oireyhtymää, johon kuuluu virtsaamiskirvely, tiheä virtsaamistarve, kipu virtsaputken seudussa ja tunne epätäydellisestä rakon tyhjenemisestä. Myös yhdyntäkipuja voi esiintyä.

Virtsankarkaamisen vaikeusasteesta saa parhaan kuvan järjestelmällisellä kartoituksella. Tärkeätä on selvittää, karkaako virtsa ilman ponnistusta, vähäisessä ponnistuksessa tai vain yhtäkkisessä voimakkaassa ponnistuksessa. On myös syytä kirjata, kuinka paljon virtsaamiskertoja on päivisin ja öisin, kuinka paljon virtsaa karkaa kerrallaan, sekä liittyykö mukaan virtsakirvelyä. Virtsatulehduksen mahdollisuus voidaan selvittää laboratoriokokeella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdevuosien jälkeisiin virtsavaivoihin kannattaa kokeilla estrogeenihoitoa. Jos naisella on samanaikaisesti haittaavia vaihdevuosioireita, kuten yöhikoilua ja kuumia aaltoja, voidaan aloittaa varsinainen hormonikorvaushoito. Silloin estrogeenia käytetään suun kautta tabletteina tai ihon kautta laastarina tai geelinä. Jos ainoa vaiva on emättimen kuivuus ja virtsaoireet, kannattaa käyttää pelkkää emättimen paikallishoitoa joko voiteena tai emätinpuikkoina. Mietoja estriolivalmisteita saa apteekista ilman reseptiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lantionpohjan lihasten jumppa ehkäisee ja hoitaa virtsankarkailua ja vahvistaa lihaksia tukemaan virtsarakkoa ja emätintä. Uskotaan myös, että hyvä lantionpohjan lihasten kunto lisää sekä miehen että naisen seksuaalista nautintoa. Orgasmin yhteydessä nämä lantionpohjan lihakset supistelevat. Lantionpohjan lihasten vahvistamisen tavoitteena on parantaa niiden toimintaa. Jotta saavutetaan hyvä tulos, lihasjumpan on oltava säännöllistä, päivittäistä. Fysioterapeutti voi avustaa oikeiden harjoitusten neuvonnalla.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Toinen vierailija

Ei pidä paikkaansa varsinkaan jos hoito tapahtuu Geelein yms. ihon kautta...SYÖVÄN VOI SAADA PALJON VARMEMMIN NIIN MONISTA MUISTA LÄHTEISTÄ! Asiansa osaavan Lääkärin hoidossa NAINEN voi ja saa elää laadukasta elämää Vaihdevuosien aikana.

  • ylös 13
  • alas 14

Näitten hormoonihoitojen kanssa tulee pitkäaikaisessa käytössä aina olla erittäin varovainen syöpäriskin lisääntymisen mahdollisuudesta.

  • ylös 11
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla