Kuitupitoista ruokaa, varsinkin viljoja, syytetään lihottaviksi. Ravitsemusterapeutti kumoaa väärät väitteet.

Väite 1: Kaikkia viljatuotteita kannattaa välttää, jos haluaa pudottaa painoa.

Tarua. Kuitu tuo kylläisyyden tunteen, jolloin nälkä pysyy pidempään kurissa. Kuidut vaikuttavat myönteisesti myös suolistomikrobeihin, joiden tuottamat välittäjäaineet helpottavat syömisen säätelyä. Näin pystyt pitämään ruokamäärän kohtuullisena ja paremmin vastustamaan epäterveellisiä houkutuksia.

Väite 2: Pastaruoat eivät sovi laihduttajan ruokavalioon.

Tarua. Laihduttajan ruokavalioon sopivat kaikenlaiset ruoat, myös pasta. Tärkeintä on, että pienennät ruoka-annoksia ja syöt riittävän usein, jotta nälkä ei kasva hallitsemattomaksi. Pastaksi kannattaa valita täysjyväinen vaihtoehto.

Väite 3: Laihduttaja ei saa syödä hedelmiä, koska niissä on liikaa sokeria.

Tarua. Kukaan ei liho hedelmiä syömällä. Toki niissä on sokeria, mutta ei niin paljon, että se vaikuttaisi laihdutukseen. Hedelmissä on määräänsä nähden vähän energiaa ja ne täyttävät mukavasti vatsaa vieden tilaa muilta energiapitoisilta ruoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Väite 4: Aamupalan ja iltapalan leipä pitää laihduttaessa korvata vaikka rahkalla.

Tarua. Jos jättää leivän kokonaan pois, päivittäinen kuitumäärä jää helposti liian pieneksi. Laihduttajankin valinta on täysjyväleipä, jossa kuitua on ainakin 6 g/100 g. Jos korvaat leivän rahkalla, lisää siihen kuituja marjoilla, leseillä ja siemenillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijat: Katri Suhonen terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla