Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Anteeksi pyytämistä kannattaa opetella, sillä ikävän tilanteen selvittäminen tuo kaksi ihmistä lopulta lähemmäs toisiaan.

Monelle on ihmeen vaikeaa sanoa ”anteeksi”, vaikka tilanne ja loukattu osapuoli sitä ilmiselvästi kaipaisivat. Psykologi Anna Salmi Väestöliitosta muokkasi neljän kohdan itseapukurssin anteeksi pyytämisen oppimiseksi.

1. Rauhoita itsesi

Jos toista loukanneeseen tilanteeseen liittyy jännitteitä, ja tunteet ovat pinnassa molemmin puolin, on vaikea pyytää anteeksi avoimin ja sovinnollisin mielin.

2. Mieti, minkä virheen teit

Jos ei itse ymmärrä, miksi toinen on poissa tolaltaan, anteeksi pyytäminen kuulostaa toisesta lähinnä muodollisuudelta. Aina voi todeta, ettei nyt itse ymmärrä, mitä on tehnyt väärin ja kysyä kaverilta, missä meni pieleen. Kuuntele toista, että saat käsityksen siitä, mikä toimissasi on häntä loukannut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Harjoita itsemyötätuntoa

Ennen anteeksi pyytämistä voi tulla tunne, että nyt mokasin pahasti. Niin pahasti, että olen täydellisen kelvoton. Niinhän ei ole. Jokainen tekee joskus virheen. Voit olla iloinen siitä, että olet ainakin huomannut tehneesi virheen ja että se on loukannut toista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Pyydä anteeksi

Tee se tavalla, joka kertoo, että todella tarkoitat mitä sanot. Tähän kannustaa jo tieto siitä, että asian selvittämisen jälkeen sinun ja loukkaantuneen välit yleensä lähenevät. Ihmissuhde kehittyy tiiviimmäksi, koska hankala tilanne vaatii osapuolia avaamaan omaa ajatteluaan ja tunteitaan.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla