Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Älä turhaan riitele puolisosi kanssa aina samasta asiasta. Olet tietenkin itse täydellinen, mutta ehkä voit joustaa puolisosi suuntaan.

Kymmenkunta vuotta sitten se tapahtui, vakioriita leimahti. Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja, huomasi riitelevänsä samasta tutusta eripuraa aiheuttavasta asiasta puolisonsa kanssa.

– Itse asiassa se oli vaimoni, joka huomasi, että jälleen kerran taistelemme samasta asiasta. Sama puolison epätäydellisyyden paljastava ominaisuus nousee pintaan kerta kerran jälkeen, sanoo Sydänmaanlakka.

Mies tarttui vaimonsa havaintoon ja kysyi, eikö oikeastaan olekin hyvä, että aiheet riitaan ovat aina samoja. Silloinhan voisi ajatella, että vaikka riidan aiheesta ei saada aikaan kompromissia eikä yhteisymmärrystä, siitä voidaan riidellä tutulla kaavalla. Ja mikä vielä parempaa, asian loputon puiminen voidaan hiljalleen unohtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Paljon hankalampaa olisi, jos riidan aiheet vaihtuisivat kerta kerralta. Sehän olisi loputon suo, Sydänmaanlakka vitsaili.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja vitsaili vielä lisäänkin: kun rakas puoliso on vajavainen vain tietyltä osin, niin vajavaisuudella on sentään rajansa. Muuten parisuhde kai ei kestäisi!

– Itsehän ihminen helposti ajattelee olevansa täydellinen. Hän miettii, kuinka kummassa tuo toinen on noin vajavainen ja listaa hänen huonot puolensa mielellään. Meillä on huvittavan rajoittunut käsitys siitä, mitä täydellisyys on, kun näemme sitä vain itsessämme.

Tämän oivalluksen jälkeen vakioriita katosi Sydänmaanlakan liitosta.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla