Laulaja Sandhja oli kova suorittaja. Potkunyrkkeily vaihtui muutama vuosi sitten suvantovaiheeseen - hän etsii nyt lajiaan. Tässä välissä voi opetella rentoutumista vaikka meditoimalla.

Sandhja Kuivalainen, 25, löysi meditoinnin, koska hän halusi lopettaa urheilemisen veren maku suussa. Lukiovuosina nuori nainen harrasti nyrkkeilyä ja potkunyrkkeilyä ja otti viisi matsiakin.

Muutama vuosi sitten sinnikäs treenaaminen ja lihasten vahvistaminen alkoi kuitenkin kyllästyttää. Hän lopetti kaiken, vaikka pelotti, että kunto romahtaisi ja näyttäviksi treenatut lihakset katoaisivat.

-Mikään ei kadonnut! En edes lihonut, niin kuin uskoin käyvän, sanoo Sandhja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laulaja kaipasi elämäänsä rennompaa vaihdetta ja alkoi kokeilla meditoinia. Se voisi rentouttaa sekä mieltä että ruumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinkertainen hengitysharjoitus

Sandhja on huomannut, että yksinkertainen hengitysharjoitus riittää rauhoittamaan mielen.

- Panen kynttilän tai suitsukkeen tai molemmat palamaan ja otan hyvän istuma-asennon jakkarallani. Hengitän mahdollisimman syvään ja rauhallisesti. Keskityn ajatukseen, että sisäänhengitys kuljettaa sisuksiini hyvää oloa, energiaa ja valoa. Vedän ilmaa rauhallisesti sisään nenän kautta.

- Uloshengitys tapahtuu suun kautta. Ajatuksena on, että hengitys tuo tullessaan ulos pahaa oloa ja kaikenlaista ikävää, mitä sisälle onkaan jäänyt. Likaa.

Myös ulkona voi meditoida. Yksi Sandhjan suosikkipaikoista on meren ranta. Sieltä kun löytää kivan kallion, on kaikki tarvittava siinä.

Hyviä vastauksia elämään

Kun haluaa välttää sen, etteivät ajatukset meditoinnin jälkeen putkahda taikaisin rauhattomalle tai arkiselle radalleen, on hyvä ohjata niitä tietoisesti. 

Sandhjalla on silloin tällöin tapana lukea meditoinnin aikana kirjaa Näin olen kuullut (Karisto 2001). Sitä pidetään hyvänä itsekasvatuksen oppaaana.

Kirjassa ruotsalainen runoilija Axel Fredenholm kuvailee matkaansa mestarin kanssa. Matkan aikana mestari kertoo ajatuksiaan viisaudesta, nöyryydestä, elämästä kaiken kaikkiaan.

- Meditointi tekee minusta tyynen.

- Tyyneyden tavoittamisessa auttaa myös ajatus järven tyynestä pinnasta, sanoo Sandhja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla