Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko mielialalääkkeiden (Sertralin, Zoloft) pitkäaikaiskäyttö turvallista? Olen 28-vuotias ja lääkärin mukaan joudun hyvin todennäköisesti käyttämään kyseisiä lääkkeitä vuosia, koska sairastan rajua paniikkihäiriötä, agorafobiaa sekä ahdistusta. Voiko lääkkeet aiheuttaa jotain vahinkoa aivoille, tai onko niistä mahdotonta päästä eroon, jos joskus tulevaisuudessa haluaisin kokeilla lääkkeen lopetusta?

Sertraliini kuuluu serotoninergisiin mielialalääkkeisiin, joita käytetään masennuksen ja sosiaalisen ahdistuneisuuden hoidossa sekä toistuvien paniikkikohtausten estohoidossa. Niiden pitkäaikaiskäytön ei tiedetä aiheuttavan mitään pysyviä haitallisia vaikutuksia aivoihin tai muihin elimiin. Näin ollen niitä voidaan turvallisesti käyttää vuosikausia tai pysyvästi, jos käyttöön ei liity hankalia haittavaikutuksia.

Paniikkihäiriöön liittyvät paniikkikohtaukset voivat iän myötä harventua tai loppua. Tämän vuoksi paniikkihäiriö ei aina edellytä pysyvää estolääkitystä. Ainoa tapa selvittää vuosia jatkuneen estolääkityksen tarve on lopettaa lääkkeen käyttö 2–3 kuukaudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Serotoninergisten lääkkeiden lopettamisen yhteydessä alttius paniikkikohtauksiin voi ohimenevästi lisääntyä 1–4 viikoksi. Nämä heti lopetuksen jälkeen ilmenevät paniikkikohtaukset voivat siten olla ohimeneviä vierotusoireita eivätkä osoitus estolääkityksen tarpeellisuutta. Jos paniikkikohtaukset jatkuvat tiheinä useampia viikkoja lääkkeen lopettamisen jälkeen, voi olla parasta palata säännölliseen estolääkitykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paniikkihäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti myös kognitiivisella käyttäytymisterapialla. Vuosia käytetyn estolääkityksen lopettaminen onnistuu ehkä paremmin, jos terapia aloitetaan ennen lääkehoidon asteittaista lopettamista.
 

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vakava vaurio

yöthän ravintolisiä?

B-vitamiineja
C-vitamiinia 500µg/vrk
D-vitamiinia 100µg/vrk
Magnesium (sitraattimuoto) 400µg/vrk
Kalaöljyä (EPA ja DHA)

mm. Citymarket ja iHerb myy edullisesti vitamiineja.

Ravinnosta ja ravintolisistä, joilla korjataan ravintoainepuutokset, jotka aiheuttavat myös aivojen toimintahäiriöitä ei saa kuitenkaan sellaisia voittoja kuin uusista synteettisistä lääkkeistä, joita lääketehtaat kehittelevät.

Serotoniinihypoteesi ei pidä paikkaansa, eikä masentuneilla ole havaittu serotoniinitason mataluutta ennen lääkitystä.

Esimerkiksi lievän ja keskivaikean masennuksen kohdalla lääkityksen vaikuttavien aineiden teho on vain hiukan plasebovaikutusta suurempi. mm. Markku Myllykangas onkin kritisoinut sitä, miten hövelisti lääkärit kirjoittavat lääkereseptejä sekä arvostellut lääketeollisuuden edustajien ja lääkäreiden läheisiä sidoksia.

Lähes puoli miljoonaa suomalaista syö masennuslääkkeitä.

Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito on tehotonta, silti lähes 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri kirjoittaa hanakasti lääkereseptin masentuneelle. Lääketeollisuuden napanuora lääkäreiden täydennyskoulutukseen on katkaistava. Vasta sitten voidaan järkevöittää masennuksen hoito.

Psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Pitäisi olla tieteellisesti perusteltua, että psyykenlääkkeiden käyttö on hyödyllisempää kuin ei-käyttö.

Serotoniinista jopa 95% syntyy suolistossa, joten aivojen hoitaminen alkaa suoliston hyvinvoinnista. Aivoissa on lymfasuonia myös. Vääränlainen bakteerikanta suolistossa häiritsee välittäjäaineiden muodostusta ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia aivojen toimintaan ja samoin yliaktivoi immuunipuolustusta, joka on esim. diabeteksen , astman ja reuman taustalla.

Vaadi päästä julkisella puolella terapiaan ja keskustelemaan. Psykiatrit ja yleislääkärit yrittävät painostaa ja mainostaa SSRI-lääkkeiden käyttäjäksi, mutta kannattaa pysyä lujana. Vaadi pelkkää keskusteluterapiaa ongelmiisi. 

Ja ennenkaikkea ravinnolla on todella suuri merkitys myös aivojen toimintaa ja tästähän löytyy tuhansia tutkimuksia. Kokeile ja hämmästy.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

Tiesithän, että psyykelääkkeet voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoillesi. Puhutaan iatrogeenisesta dementiasta tai laajemmin CBI:stä eli Chronic Brain Impairmentista. Muitakin termejä on käytössä. Saat lisätietoa nettihaulla. SSRI:t ovat myös todella koukuttavia vaikka osa pääseekin niistä eroon suhteellisen helposti. Arviot pahasti koukuttuneista vaihtelevat aina 20%:sta 60%:iin eli pimeässä pitkälti operoidaan. Tiedät vasta, kun lopetat -periaatteella.

SSRI-lääkkeillä ei kuitenkaan ole varsinaisessa merkityksessä juurikaan tekemistä masennuksen tai muunkaan psyykkisen "häiriön" hoitamisen tai parantamisen kanssa muuten kuin, että niitä siihen vaivaan annetaan. SSRI:t toimivat lamaamalla tunteitasi. Psykiatrit yleensä sanovat, että ne kaventavat tunnekokemuksia tai "leikkaavat huippuja pois". Siten menetät kykyäsi tuntea vahvoja tunteita tai jopa tunnekokemukset kokonaan. Ilmiöstä käytetään entisten käyttäjien keskuudessa nimitystä zombifioituminen ja seurannutta turtuneisuuden tilaan zombitilaksi. Tila vastaa kuulemma karkeasti lobotomiaa, joka tarkoittaa sitä, että sinulta katoaa tai madaltuu persoona ja ihmisyys. Jotkut pitävät seurannutta tunteettomuuden tilaa helpottavana, koska elämän asiat menettävät merkityksensä ja tunteita ei enää koe samalla tavalla. Pidemmän päälle hetkellinen siunaus muuttuu pysyväksi helvetiksi, koska tunteettomuus voi jäädä pysyväksi. Googleta esim. blunted affect tai frontal lobe syndrome niin saat paremman kuvan. Toinen hetkellinen reaktio mitä SSRI:stä monesti saa on pilvi, mutta se on usein vain hetkellinen (muutamia päiviä, viikkoja). Pilvi voi tulla myös paljon myöhemmin käytön jatkuessa, jolloin saat kuulla olevasi nyt "kaksisuuntainen". :) Ole varovainen kehen luotat ja tee oma tutkimustyösi.

Eli olethan varovainen, kun liikut psykiatrisessa maailmassa, ettet tietämättäsi vahingoita itseäsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla